Pretraga

Koliko često ih susrećete? Sve vrste industrijskih usisavača na jednom mjestu

A- A+

Industrijski usisavači su vjerojatno stvar s kojom se niste prečesto susretali, a trebali ste. Kada god su u pitanju neki veliki radovi, ostaje jako puno za čistiti nakon toga. Nažalost, ako pokušate to riješiti s običnim usisavačem, neće dobro završiti za vaš usisavač.

Ilustracija, foto: Unsplash; Oliver Hale

Industrijski usisavač je stroj korišten za poštenu generalu u industrijskom okruženju, ali i za neke specifičnije upotrebe, ne samo obično čišćenje, piše Delfin Vacuums. Postoji nekoliko različitih vrsta industrijskih usisavača, a ovisno o tome o kojoj je potrebi riječ, moguće ih je dodatno promijeniti i prilagoditi. Neke od najpoznatijih kategorija su sljedeće.

Mokro i suho usisavači

Mokri i suhi usisavači prikladni su za istovremeno usisavanje praha, krutih tvari i tekućina. Ovisno o težini primjene, mogu biti izrađeni od plastike ili čelika. Idealan je alat za profesionalne čistače prostora i kao trajna oprema u autopraonicama. Jaka čvrstoća strukture i posljedična pouzdanost čine ove usisivače za tekućine i prah sigurnom investicijom.

Kompaktni jednofazni usisavači

Ovo su sada već pravi industrijski strojevi. Izgrađeni od obojenog ili nehrđajućeg čelika, mogu biti opremljeni s 1, 2 ili 3 monofazna By-pass elektromotora, s neovisnim prekidačima, zaštićeni čvrstim čeličnim uzglavljem, koji sadrži materijal koji apsorbira buku i smanjuje ju na minimum tijekom rada. Mogu se koristiti u bilo kojem industrijskom sektoru, od prikupljanja čestica fine prašine, do prikupljanja teških krutih tvari.

Izdvojeni članak

Radiona iz snova: Hrvat detaljno opisao kako je stvorio raj za svakog majstora

Jednofazni industrijski usisavači za teške uvjete rada

Jednofazne industrijske usisavače definiramo kao one teške usisavače s kapacitetom prikupljanja od 50 do 100 litara. Od prethodne kategorije razlikuju se po većim dimenzijama i mogućnosti rada u najtežim aplikacijama.

Trofazni industrijski usisavači

Čvrst, sposoban i snažan, trofazni industrijski usisavač opremljen je turbinama u rasponu od 2,2 do 5,5 kw, karakterizira ga velika površina filtera i spremnici između 50 i 100 litara. Ovaj usisavač, može se koristiti i kao usisna jedinica u malim centraliziranim sustavima, u kombinaciji (ili ne) s filterskim predseparatorima ili spremnicima. Osim toga, korišteni puhači s bočnim kanalima su prikladni za kontinuirani rad i mogu raditi bez problema čak 24 sata bez prestanka.

Trofazni industrijski usisavači velike snage

Industrijski usisavači visokih performansi odmiču se od jednostavnog koncepta “usisavača” i postaju strojevi za rukovanje materijalom i pneumatski transport. Sa svojom ogromnom snagom (turbine do 25 kW) zapravo mogu nositi prah i krute tvari s brojnim značajkama na desetke ili stotine metara, a zatim ih ispuštati preko spremnika ili separatora. Upravo zato se vrlo često koriste kao središnja usisna jedinica u centraliziranim sustavima usisavanja. S obzirom na veliku snagu, gotovo uvijek se kombiniraju sa sustavima predseparacije i spremnika koji se pak projektiraju i izrađuju prema potrebama korisnika.

Jedinice visokog vakuuma

Jedinice visokog vakuuma imaju nevjerojatno visoku depresiju kako bi prikupile tešku prašinu ili granulirane krutine raspršene tijekom proizvodnog procesa, obično u cementarama, čeličanama, rudarstvu i drugim teškim industrijama. Korištenje ovih usisnih jedinica povećava učinkovitost proizvodnog ciklusa, omogućuje uštedu značajnih resursa kako u smislu ručnog rada, tako i u smislu zastoja u proizvodnji, dok povećava higijenu u radnom okruženju. Nadalje, prikupljanje ovih materijala stvara trenutne uštede jer se oni mogu izravno zamijeniti u procesu proizvodnje. Industrijske visokovakuumske jedinice su zapravo dizajnirane za prikupljanje velikih količina teških materijala, također velikih dimenzija.

Usisavač na zračni pogon

Ovi usisivači na zračni pogon usisavaju kroz jedan ili više Venturi ejektora. Ovi ejektori nemaju pokretne elektromehaničke komponente pa su iznimno pouzdani i izdržljivi. Ova vrsta usisavača posebno se preporučuje za brodogradilišta i primjenu na brodovima ili naftnim platformama, gdje je dovod zraka poželjniji od električne energije. Zračni usisivači jamče izvrsne performanse i mogućnost neprekidnog rada, čak 24 sata na dan.

Industrijski usisavači s ATEX certifikatom

Industrijski usisavači s ATEX certifikatom su strojevi izrađeni za rad u opasnim područjima kako je definirano Europskom direktivom 94/9/EC. Oni su konstruirani da spriječe bilo kakvu iskru ili električnu napetost kroz niz specifičnih tehničkih značajki. Mogu se koristiti u područjima kao što su industrijske pekare, prehrambena industrija (gdje se rukuje velikim količinama brašna, žitarica ili drugih jestivih čestica), streljane, aluminijski pogoni, rudnici, ljevaonice, industrija čelika i još mnogo toga.

Usisavači za fiksno usisavanje na strojevima (OEM)

Industrije koje proizvode strojeve, od strojeva za pakiranje do onih za rezanje aluminija, vrlo često imaju potrebu za povratom malih količina prašine i/ili proizvodnog otpada (također otpadaka), izravno do izvora i kontinuirano. Ove tvrtke, poznate kao proizvođači originalne opreme, stoga zahtijevaju kompaktne i modularne usisne jedinice, koje također moraju biti vrlo prilagodljive ovisno o izvedbi koju zahtijeva specifična primjena.

Usisavač za kontinuirano prikupljanje otpada i ostataka

Ovi usisavači se razlikuju od većine industrijskih usisavača po svom cilindričnom obliku. Zapravo su konstruirani kako bi imali veliki unutarnji volumen prikupljanja, jer se uglavnom koriste za kontinuiranu oporabu otpadaka i otpada proizvodnje na linijama za pakiranje ili tekstilnim strojevima. Na tim strojevima ostaci su često trake materijala – dugačke i lagane, ali vrlo voluminozne. Sastoje se od bočnog kanalnog puhala postavljenog na dno cilindra, iznad njega se nalazi zaštitna rešetka, dok je preostali dio cilindra prekriven filter vrećom, izrađenom od filtarskog materijala. Ova vreća je fiksirana zahvaljujući čepu koji se nalazi u apikalnom dijelu. Vrećica, kada se napuni otpadom i ostacima, može se lako ukloniti, isprazniti i zamijeniti.

Centralizirani vakuumski sustavi

Centralizirani vakuumski sustavi omogućuju čišćenje, uklanjanje i transport prašine, praha ili materijala iz jednog područja u drugo, kroz niz fiksnih cijevi (obično pričvršćenih na zid), skupljajući ih i ispuštajući ih na odabranom mjestu.

Koliko često ih susrećete? Sve vrste industrijskih usisavača na jednom mjestu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap