Pretraga

Radiona iz snova: Hrvat detaljno opisao kako je stvorio raj za svakog majstora

A- A+

Ivan Guljašević svoju je radionu pretvorio iz kaotičnog prostora u organizacijski raj. Kako mu je to pošlo za rukom objasnio je korak po korak došavši od idejnog projekta do završne faze u samo nekoliko mjeseci laganog rada.

Foto: Ivan Guljašević

U Facebook grupi ‘Majstor u svom domu’, Ivan Guljašević, pohvalio se impresivnim projektom uređenja vlastite radione.

Kaže kako se sama ideja rodila u 12. mjesecu kada je shvatio kako za posao od 5 minuta potroši 55 minuta vremena na traženje alata.

– U Google SketchUpu razradio sam projekt s kompletnim dimenzijama prostorije. Mozgao sam što mi točno treba i došao do ideje da napravim dva glavna panka (radna stola) koji su razdvojivi jer pretežito radim namještaj, tako da imam površinu za sastavljanje većih komada bez da ih moram raditi na podu, plus jedan sa strane na kojeg mogu postaviti stupnu bušilicu, cirkular, dekupir pilu, itd…

Također, pankovi su radi tog razdvajanja i mobilnosti postavljeni na kotačiće da ih mogu slobodno razmještati po radioni kako mi paše u tom trenutku, započeo je Ivan.

Foto: Ivan Guljašević

Zidove je obložio iveral pločama jer je u njih najlakše ubušiti potrebne stvari, a i odlično podnose težinu. Perforirane mreže napravio je iz nekih starih odbačenih stalaka za dućane koje mi je firma odbacila. Oni su tada prepiljeni i pofarbani, postavljeni na iverale te međusobno spojeni, čime se dobila čvrsta konstrukcija koja bez problema podnosi opterećenje na zidu.

Izdvojeni članak

Radni prostor: Kako efikasno organizirati radni alat

Slaganje alata

– Što se alata tiče, najviše koristim Einhellov PXC sistem jer mi se pokazao najboljim u omjeru cijene i kvalitete, a neke stvari imam već godinama i uz konstantno raubanje i rad s njima besprijekorno rade i dan-danas, da ne pričam koliko je praktično imati sav alat bez kablova i na isti tip baterije.

Koristim ukupno 4 komada, 2 od 1,5 Ah sam dobio u setu s bušilicom i naknadno uzeo 2×4 Ah za jače alate tipa blanje, brusilice i slično jer zaštita baterije zna biti poprilično iritantna na slabijima pa malo-malo prekida rad alata, tako da je time riješen i taj problem. PXC Alate sam si posložio na lijevi zid na mrežu, za nosače za alat sam koristio 4,5 cm PNT obujmice za cijevi iz Bauhausa koje su naknadno pofarbane u crvenu boju i šarafom pričvršćene za površinu, tako svaki alat ima svoje mjesto i ručke savršeno sjedaju unutra.

Foto: Ivan Guljašević

Pod je niveliran DOKA fosnama za šalovanje i doveden u nulu da imam savršeno ravnu površinu, preko njega sam postavio sajamski tapison koji se da poprilično jeftino kupiti posvuda, a lako se usisava i ne da se izraubati tako lako. Naknadno je plan cijelu garažu prekriti industrijskim podom, ali za sada ovo obavlja posao i više nego dobro, objasnio je Guljašević.

Kazao je kako je u lijevi, glavni radni stol posložen sitan alat u više ladice, dok su u donjim ladicama spremljeni malo veći alati tipa glodalica, udarne bušilice i slično. Gornja ladica je pak prazna, a nju koristi kada radi za odlaganje trenutnog alata ako koristi više komada da ih ne traži po radioni. Nakon obavljenog posla sve vraća na mjesto. Desni radni stol pak ima ugrađen industrijski usisavač za piljevinu i prašinu s izlazom gore na radnu površinu, tako da se u sekundi može počistiti radni prostor ili prikopčati cijev usisavača na blanju, brusilicu ili što već koristi da prašina i opiljci ne lete svuda uokolo.

Izdvojeni članak

Kako brzo i jednostavno dovesti u red garažu

Nekoliko mjeseci polaganog rada

– Usisavač je povezan na strujnu letvu gdje svaka utičnica ima svoj prekidač i nalazi se direktno iznad radnog stola, tako da ne moram otvarati vrata i stalno paliti i gasiti usisavač nego ga aktiviram preko prekidača na radnoj površini što bitno olakšava stvar. Manji, pomoćni radni stol sa strane za stupnu bušilicu unutar sebe ima koš za smeće, da ne moram ostavljati otpad po radioni nego da imam predviđeno mjesto za njega.

Foto: Ivan Guljašević

Na stolove sam umjesto ručkica koje bi više smetale nego koristile ugradio GOLA profile i pofarbao ih u crvenu boju prije ugradnje, bočne stranice i fronte su 18 mm antracit iveral, radna ploča je dvostruki slijepljeni iveral od 36 mm koji je kantiran skupa nakon lijepljenja. Jeftinija je opcija nego uzimati radnu ploču, a ovaj materijal se pokazao nevjerojatno otporan na grebanje a i lijepo mi izgleda, pa sam se odlučio na to. Komplet materijal za radne stolove je izrezan u Sigmi u Zagrebu.

Što se kutijica za sitan pribor tiče, kupljene su u Bauhausu, manje koštaju oko 7kn/kom, veće su oko 12 ako se ne varam. Nosači za njih koštaju oko 3kn/kom, dobije se 3 komada u paketu tako da se svaka kutijica da brzo skinuti i staviti natrag na svoje mjesto. Tu sam isto mozgao i složio shemu za što mi točno kutijice trebaju, napravio naljepnice na printeru, izrezao i polijepio na svaku kutijicu za što točno služi.

Foto: Ivan Guljašević

Strop je isto spušten radi cjevarije gore, ploča od iverala koja je ubušena krunama i postavljena ugradbena rasvjeta direktno iznad radnog stola. Po potrebi se strop da rastaviti i izvući ako kojim slučajem bude potrebe radi pristupa instalacijama iznad njega, detaljno je objasnio “sam svoj majstor”.

Kaže kako mu je za kompletan rad trebalo par mjeseci polaganog rada kako bih stigao napraviti sve po svojem guštu. – Radio sam kako me bilo volja i prezadovoljan sam rezultatom na kraju, zaključio je za kraj ovaj inovativan mladić.

Foto: Ivan Guljašević

Copy link
Powered by Social Snap