Pretraga

Lista u nestajanju: Jedan od najvećih hrvatskih gradova stambeno zbrinjava sve više ljudi

A- A+

Grad Osijek, sukladno odredbama Odluke o davanju gradskih stanova u najam, redovno daje u najam stanove osobama s utvrđene Liste kandidata za davanje gradskih stanova u najam. Za tu svrhu usuglašen je red prvenstva koji se utvrđuje na temelju materijalnih, socijalnih, zdravstvenih i drugih kriterija, a natječaj za utvrđivanje ove liste raspisuje se svake druge godine.

Foto: Grad Osijek

Aktualni gradonačelnik Osijeka u svome mandatu donio ukupno 227 rješenja o davanju gradskih stanova u najam, a nedavno je Ivan Vrkić osječkim obiteljima uručio ključeve novih 25 gradskih stanova u Opatijskoj ulici. Riječ je o zgradi gotovo nulte energije, vrijednoj 10,5 milijuna kuna, i Grad ju je vlastitim sredstvima izgradio za potrebe stambenog zbrinjavanja svojih građana.

Izdvojeni članak

Gradska građevinska zemljišta postaju gradilišta za kuće osam mladih obitelji

Raspisan novi natječaj

Time je broj od 380 obitelji u potrebi za gradskom stanom pao na 127. No prema najavama osječkog gradonačelnika, Grad će do kraja ove godine završiti izgradnju još jedne zgrade, i to sa 68 stambenih jedinica u Tenji, nakon čega će se lista kandidata za stambeno zbrinjavanje u Osijeku svesti na njih 59. Raspisan je i novi natječaj za utvrđivanje liste za davanje gradskih stanova u najam. 

– Novi stanovi izgledaju prekrasno, uređeni su tako da zadovoljavaju sve uvjete i siguran sam da će se naši stanari u njima osjećati ugodno. Danas s ponosom mogu reći da odlazim u mirovinu ostavljajući listu od 59 zahtjeva za gradskim stanovima. Raspisali smo i natječaj nakon kojega će se utvrditi nova lista. Volio bih vidjeti koji još grad u Hrvatskoj vodi računa o socijalnoj situaciji kao što to čini Osijek, kazao je gradonačelnik Vrkić.

Do sada izgradili osam višestambenih zgrada

– Podignuli smo i ukupnu razinu životnog standarda najosjetljivijih skupina građana. Iako je naša socijalna obveza negdje oko 5 milijuna kuna, mi smo godišnje ulagali i deset puta više sredstava nego što je zakonski propisani minimum, a to je velika stvar. Samo u 2020. smo imali 52 milijuna kuna izravnih ulaganja za ublažavanje siromaštva te podizanje socijalnog standarda i kvalitete života svih dobnih skupina, dodao je Vrkić.

Inače, Grad Osijek dosad je sudjelovao u izgradnji osam višestambenih zgrada, s ukupno 186 stambenih jedinica, a trenutačno u najmu ima 676 gradskih stanova. Do 2022. godine Grad Osijek će u gradnju stanova za potrebe stambenog zbrinjavanja građana utrošiti približno 34 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap