Pretraga

Na našoj obali razvija se ekološki održiv projekt: Vozit će električni brodovi

A- A+

U procesu pripreme je novi multidimenzionalni projekt Dubrovnik-Elafiti Gate kojim bi se povezao Dubrovnik s Elafitskim otocima, pogotovo s Lopudom i Šipanom smještenima zapadno od Dubrovnika. Naime, cijeli projekt se temelji na korištenju obnovljivih izvora energije, a gradit će se pristanište za električne brodove s dodatnom infrastrukturom, uključujući natkrivena parkirališta sa solarnim panelima.

Dubrovnik-Elafiti Gate

Projekt Dubrovnik-Elafiti Gate povezat će Dubrovnik s Elafitskim otocima, pogotovo s Lopudom i Šipanom | foto: Google Maps

Naime, u Brsečinama se planira izgradnja pristaništa za male električne brodove, odnosno trajekte s dodatnom infrastrukturom u sklopu projekta Dubrovnik-Elafiti Gate, čime bi se omogućilo povezivanje Dubrovnika s okolnim Elafitskim otocima, navode iz Grada Dubrovnika.

Arhitekt Željko Katalinić autor je ovog projekta koji se zapravo naslanja na već postojeću ideju aktivacije Brsečina kao poveznice s Elafitima. Osim toga, projekt je komplementaran brojnim strateškim i razvojnim dokumentima gradske uprave Dubrovnika, potom se temelji na korištenju obnovljivih izvora energije, a ujedno predstavlja i veliki doprinos izmještanju i diverzifikaciji turističke ponude. Stoga bi realizacija ovog projekta, koji je još uvijek u pripremi, mogla donijeti brojne prednosti kako lokalnom stanovništvu tako i svim građanima Grada Dubrovnika.

Izdvojeni članak

Dovršen projekt obnove ribarske luke ‘težak’ 46 milijuna kn: Pogledajte kako su uspjeli smanjiti energetsku potrošnju

Multidimenzionalni projekt Dubrovnik-Elafiti Gate

Cilj projekta Dubrovnik-Elafiti Gate uključuje gradnju 120 kaskadno parkirališnih mjesta pored sadašnjeg odmorišta, koje je smješteno uz magistralu, a osim toga, gradit će se i nova cesta koja će biti povezana s novim pristaništem za male brodove, odnosno trajekte.

Ovaj multifunkcionalni projekt temelji se na eko tehnologijama, a energija potrebna za njegovo funkcioniranje crpila bi se iz samoodrživih izvora. Naime, to se odnosi i na energiju koja je potrebna za punjenje električnih vozila i malih elektro brodova, odnosno trajekata s kapacitetom od 10 do 35 vozila te do 150 putnika, koji bi vozili za Elafite, prvenstveno za Lopud i Šipan.

Dubrovnik-Elafiti Gate

Projekt se temelji na korištenju obnovljivih izvora energije | foto: Grad Dubrovnik

Korištenje obnovljivih izvora energije

Kao što je rečeno, cijeli projekt se temelji na korištenju obnovljivih izvora energije pa je tako planirano natkrivanje svih parkirališnih mjesta solarnim panelima. Osim toga, koristila bi se i energija vjetra, odnosno vjetrenjače, kao i energija valova koja bi se dobivala putem pomičnog valobrana.

Projekt također obuhvaća i uređenje vidikovca te reciklažnog dvorišta, a u sklopu postrojenja bi se postavili kiosci za turističke i prodajne potrebe lokalnih OPG-ova te info-centar za Dubrovačka gornja sela i Elafite. U svrhu navodnjavanja zelenih površina i za potrebe protupožarne zaštite koristila bi se oborinska voda, kao i ona dobivena biološkim pročišćavanjem otpadnih voda. Osim toga, zona uz more uredila bi se kao park mediteranskog bilja.

Izdvojeni članak

Preporod hrvatskih pomorskih luka: Donosimo vam popis najvažnijih projekata vrijednih 2 milijarde kuna

Povezivanje Dubrovnika s Elafitima

Projektom Dubrovnik-Elafiti Gate povezali bi se dijelovi Gornjih sela, ali i čitavo gradsko područje s Elafitima. Štoviše, time bi se osigurao novi temelj za razvoj i razmjenu dobara i usluga na dubrovačkom području. Osim toga, postojeća cesta do plaže Brsečine bi se rasteretiti te bi ujedno trebala postati pješačka zona koja je prohodna za interventne službe, što do sada ipak nije bio slučaj.

Grad Dubrovnik će i dalje nastaviti razvijati ovaj multidimenzionalan i složeni projekt kako bi bio spreman za prijavu na financiranje iz EU fondova. Naime, u novom proračunskom razdoblju Europske unije ulaganja u razdoblju od 2021. do 2027. bit će usmjerena na pet glavnih ciljeva. Od toga se ističu dva specifična cilja vezana uz energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije te promicanje održive multimodalne urbane mobilnosti.

Copy link
Powered by Social Snap