Pretraga

Nakon Amerikanaca veliko gradilište u Osijeku otvaraju i Nijemci, stiže IMS Gear

A- A+

Njemačka tvrtka IMS Gear, čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti i sustava zupčanika od plastike i metala za automobilsku industriju, pokreće poslovanje u Osijeku. Tvrtka je u poduzetničkoj zoni Nemetin kupila zemljište od 33.442 kvadrata na kojemu će do 2025. godine za 6 milijuna eura izgraditi svoj pogon za proizvodnju.

poduzetnička zona Nemetin

poduzetnička zona Nemetin | foto: osinvest

Tvrtka IMS Gear ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko 3.000 radnika. Ugovor o kupoprodaji zemljišta veličine 33.442 četvornih metara u PZ Nemetin potpisali su osječki gradonačelnik, Ivan Radić i direktor IMS Gear Croatia Alexander, Benjamin Senge.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, gdje imaju osam tvornica, iduća destinacija Hrvatska i to naš grad Osijek, u našoj Poduzetničkoj zoni Nemetin. Naime, oni su se javili na natječaj Grada za kupovinu zemljišta, ponudili 1.115.100 eura, što je više od procijenjene vrijednosti, tako da je Grad Osijek s njima danas sklopio kupoprodajni ugovor. Planirana vrijednost investicije je oko šest milijuna eura, a proizvodit će sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u jugoistočnoj Europi, izvijestio je gradonačelnik Radić.

Izdvojeni članak

Američki megaprojekt u Slavoniji: Gradilište suvremenog tehnološkog pogona od 170 tisuća kvadrata

Gradonačelnik je podsjetio kako je Grad krenuo u proširenje PZ Nemetin zatraživši od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da u tu svrhu daruje Gradu Osijeku dodatnih 36 hektara zemljišta u Nemetinu.

– Kako bismo privukli još investitora, u idućem razdoblju također planiramo uložiti oko 2,2 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu poduzetničkih zona. U ovom trenutku u gradu Osijeku imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Samo u protekle dvije godine imamo 2000 više zaposlenih u gradu, dodao je gradonačelnik Radić.

Izdvojeni članak

Veliki projekt prenamjene u Osijeku: Stara zgrada Poljoprivrednog instituta postaje moderni zatvor

Wolfgang Weber iz Uprave tvrtke IMS Gear rekao je da tvrtka posluje već 160 godina te da je do sada za europsko tržište proizvodila dijelove isključivo u Njemačkoj, a Osijek su izabrali zbog odlične lokacije i strateškog položaja, privlačne poduzetničke zone i iznimno susretljive gradske administracije.

– Najvažnija je bila ambicija koju smo osjetili u gradskoj upravi, da žele pomoći i učiniti sve da osnujemo ovdje tvrtku. Danas smo napravili prvi korak. Potpisali smo kupoprodajni ugovor za zemljište. Sljedeći korak je izgradnja zgrade i konačno pokretanje proizvodnje, gdje također, siguran sam, možemo računati na pomoć Grada Osijeka. Što se tiče obrazovanja, Osijek ima sjajno sveučilište, tako da ovdje nalazimo savršene uvjete, rekao je Weber te dodao da će s proizvodnjom započeti tijekom 2025. godine kao i da namjeravaju zaposliti 250 do 300 radnika.

Osijek dobiva Gospodarski park od 70.000 kvadrata s poslovnim tornjem vrijedan 115 milijuna eura, pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap