Pretraga

Ovo su najbolji bageri: Znate li tko ih sve proizvodi?

A- A+

Kada govorimo o građevinskim strojevima, bager je većini građevinskih laika jedna od prvih asocijacija na bauštelu. Prvi zapisi o bagerima sežu u davnu 1796. godinu, kada je kompanija Grimshaw of Boulton & Watt u jeku industrijske revolucije, dizajnirala prvi parni bager ikada. Znate li koji su najbolji bageri?

Bager |Unsplash

Najbolji bageri su oni koji su dovoljno kvalitetni da ne morate trošiti novce na njihov popravak. Kupovina bagera je velika investicija, ali isto tako i dugoročna. Izdvojili smo deset najboljih na svijetu, a lista je rađena po uzoru na građevinski portal Construction Kenya.

Najbolji bageri – Volvo CE

Volvo Construction Equipment je jedna od podružnica poznate švedske automobilske kompanije. Priča o Volvo CE počinje prije više od 180 godina, kada ju je osnovao dvadesetsedmogodišnji Johan Theofron Munktell u Eskilstuni, gradu u jugoistočnoj Švedskoj.

Podružnica danas razvija, proizvodi te zatim prodaje građevinsku i rudarsku opremu, strojeve, a između ostalog i bagere. Svoju široku ponudu građevinske opreme, Volvo CE nudi u čak 140 zemalja. Volvo CE je među najpoznatijim svjetskim bagerskim kompanijama. Bageri švedske marke, izrađeni su po principu napredne responzivne hidraulike. Svoje bagere kompanija opisuje pridjevima poput: dugovječni, snažni i štedljivi.

Koliko su doista Volvovi bageri kvalitetni i što su sve u stanju učiniti, pogledajte u zanimljivom i kratkom videozapisu snimljenom 2018. godine. U glavnoj ulozi je poznati švedski i hollywoodski glumac, Dolph Lundgren.

Najbolji bageri – Caterpillar Inc.

S prihodom u 2020. godini u iznosu od 41.7 milijardi dolara, američka korporacija Caterpillar Inc. postaje vodeći proizvođač građevinske i rudarske opreme, dizel motora i motora na prirodni plin te industrijskih plinskih turbina i dizel-električnih lokomotiva. Korporacija je osnovana 1925. godine.

Kompanija svoje bagere opisuje kao izdržive i jednostavne za korištenje. Produkt kompanije je i najveći bager svijeta, Caterpillar 6090 FS Excavator. Teži fascinantnih 980 tona, a moć i lakoća kopanja koju ovaj div prezentira, pogledajte u videozapisu ispod.

Najbolji bageri – Komatsu

Na drugom mjestu po količini proizvodnje građevinske i rudarske opreme, odmah ispod Caterpillara, nalazi se multinacionalna korporacija Komatsu, sa sjedištem u Japanu. Osnovana je 1920. godine u blizini grada po kojem danas nosi ime.

Komatsu svoje bagere opisuje kao tihe, sigurne, pouzdane i ekološki prihvatljive. U svojoj ponudi imaju male bagere težine do 5 tona pa sve do onih najvećih koji teže i više od 700.

Komatsu PC700LC-11 | screenshot: YouTube

Najbolji bageri – Doosan

Doosan Infracore je internacionalna kompanija sa sjedištem u Koreji, najsnažnije involvirana u proizvodnju građevinske opreme. Osim po bagerima, poznati su i po sofisticiranoj proizvodnji mini kopača, zglobnih dumpera, kompaktnih utovarivača i dr. Svoje bagere su opisali pomoću dvije sintagme – visoka kvaliteta i odličan performans.

Doosan je poznat po bagerima gusjeničarima, koje prilikom iskopavanja krase eksplozivnost, praktično upravljanje i štedljiva potrošnja goriva. Bager može raditi u četiri različita sustava: eco, standard, power i power plus.  Također možete izmjenjivati modele rada ovisno o svrsi bagera u datom trenutku. Također su dostupna četiri modela: kopanje, razbijanje, smicanje i dizanje.

Najbolji bageri – Hitachi

Hitachi Construction Machinery je osnovana 1970. godine, kao jedna od podružnica velike Hitachi grupacije. Sjedište im je u Japanu, a svoju popularnost su stekli proizvodnjom malih i velikih bagera, dizalica gusjeničara, kipera, utovarivača na kotačima i opreme za sabijanje.

Hitachi svojim bagerima pridaje slične osobine kao i prethodno navedene kompanije. Ističe se da su bageri vrhunskih performansi te da su ekonomični i svestrani. Karakteristično za Japance, tehnologija im je na vrhunskoj razini. Neki od novih modela poput ZX210-6, ZX210LC-6 i ZX350LC-6 sadrže sofisticiranu tehnološke sustave poput Soluton Linkade 2D ili 3D Grade Control ili Grade Guiadance.

Implementacija navedenih sustava, građevinskim kompanijama iznimno olakšava rad. Radnicima je primjerice, olakšana komunikacija, jer su svi spojeni preko jednog sustava te putem istog mogu slati poruke i instrukcije, stoga nema potrebe za nepotrebnim čekanjem.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li za što sve služe bageri?

Najbolji bageri – JCB

Kompanija je nastala u vrijeme kad je završio II. svjetski rat. Upravo od viška ratne opreme, Joseph Cyril Bamford je izradio kiper prikolicu. Tri godine kasnije, firmu je činilo šestero ljudi. Produkt njih šestero – prva hidraulična kiper prikolica u Europi.

Logotip sadašnje kompanije, prvi se put pojavljuje 1953. godine na prvom bageru utovarivaču, kojeg je tada mala firmica napravila. Tadašnji bager, Joseph Cyril Bamford je ofarbao u žuto, a sve do danas žuta boja je ostala simbol JCB-a. Kompanija danas nudi 12 modela kompaktnih bagera, od modela 18Z-1 koji teži 1,8 tona do modela 100C-1 od deset tona.

JCB se osim bagerima, bavi i proizvodnjom teleskopskih i običnih viličara i zglobnih dampera. Poseban publicitet su stekli kad su 1990. godine proizveli traktor, koji je dosezao brzinu i do 75 km/h. Popularni traktor je dobio svoj prostor i na BBC-u, a predstavljen je kao traktor Jeremyja Clarksona u popularnom Top Gearu. Nadalje se bave i proizvodnjom mobitela prikladnim radu na građevini.

Bager JCB 18Z-1 | screenshot: YouTube

Najbolji bageri – Liebherr Group

Sve je krenulo u poslijeratnoj Njemačkoj. Obzirom na derutno stanje u kojem se Njemačka nalazila, građevinskih poslova je bilo na pretek i u svrhu bržeg oporavka, bili su prekopotrebni. Hans Liebherr je zajedno s projektantima i obrtnicima razvio prvu mobilnu toranjsku dizalicu 1949. godine. Proizvodnjom dizalice, pokrenuta je firma Hans Liebherr Maschinenfabrik. Godine 1953. godine proizvodi prvi hidraulični bager u Europi. Godinu poslije, tvrtka se fokusira na hladnjake te kreće u serijsku proizvodnju istih.

Danas je firma poznata po svojim hladnjacima budućnosti, koji kupcima omogućuju kontrolu putem aplikacije. Osim toga poznata je po snažnim pokretnim dizalicama, od kojih je model LTM 11200-9.1, koji spada u sam vrh najsnažnijih dizalica svijeta.

Liebherr danas nudi širok asortiman bagera: od bagera na kotačima, gusjeničara, hidrauličkih bagera za pomorske operacije, željezničkih bagera sve do bageri za jaružanje (iskapanje nataloženog pijeska, šljunka i mulja s dna neke rijeke, jezera ili plićeg morskog zaljeva). Grupa Liebherr vodeći je dobavljač teške opreme u Europi, a spada i među utjecajnije europske proizvođače bagera.

Željeznički bager A 922 Rail Litronic | screenshot: YouTube

Najbolji bageri – Deere & Company

Sami počeci ove tvrtke datiraju u davnu 1837. godinu. Glavni kovač John Deere je u malom mjestu od nekoliko stotina stanovnika Grand Detouru, izradio samočisteći čelični plug. To mu je omogućilo da polako razvije svoj tada mali obrt. Tvrtka se prvotno spominje kao Deere, Tate & Gould 1849. godine. Smrću osnivača, posao preuzima njegov sin Charles Deere. On tvrtku reorganizira 1869. godine, te ju uslijed tog procesa, preimenuje u Deere i Company.

Danas je Deere & Company alfa i o mega poljoprivrednih strojeva. Sa svojih 67.000 zaposlenika diljem zemaljske kugle predstavlja najveću kompaniju za proizvodnju poljoprivrednih strojeva. Identitet tvrtke ogleda su logotipu jelena u skoku. Jelen je žute boje, a ovisno o proizvodu pozadina je zelene (poljoprivreda) ili crne boje (građevina).

Od građevinske opreme, kompanija nudi: bagere, utovarivače na kotačima i gusjenicama, rovokopače, grejdere i mini utovarivače. Asortiman bagera nije toliko opsežan, s obzirom na to da nude samo kompaktne, srednje i velike bagere.

Bager John Deere E360 LC | screenshot: YouTube

Najbolji bageri – Hyundai Heavy Industries

Pokojni osnivač Hyundai grupe, Chung Ju-yung, inicijalno je stvorio Hyundai kao građevinsku tvrtku 1947. godine. Hyundai Heavy Industries se kroz desetljeća etablirao kao najveće svjetsko brodogradilište.

Danas proizvode strojeve za poslove poput: građevinarstva, šumarstva, vađenja kamena, reciklaže i rušenja. U ponudi imaju kompaktne, gusjeničare i bagere na kotačima. Osim bagera, Hyundai proizvodi i utovarivače na kotačima.

Svoju podružnicu, Hyundai ima i u Europi. HCEE je osnovana 1985. godine, a danas djeluje u više od 140 zemalja. Svoj rad su opisali u dva pridjeva: kvaliteta i inovativnost. Južnokorejski div je trenutno i snažna automobilska industrija.

Hyundai bager gusjeničar | screenshot: YouTube

Najbolji bageri – Case CE

Tvrtka je nastala krajem devetnaestog stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, a već se do počeka ranog dvadesetog stoljeća, etablirala kao vodeći proizvođač građevinske opreme u to vrijeme.

Case je zaslužan za prvi prijenosni parni stroj, koji je uzrokovao početak cestogradnje. Snažna ulogu u cestogradnji dodatno je učvršćena 1912. godine, kada su proizveli kompletnu opremu za izgradnju poput grejdera i parnih valjaka.

Također su pioniri u izgradnji tvorničkog integriranog traktora utovarivača / rovokopača, koji je proizveden još 1957. godine. Danas Case CE proizvodi bagere, klasične i mini utovarivače, grejdere te kompaktne i mini utovarivače serije B.

Bager Case | screenshot: YouTube

Share via
Copy link
Powered by Social Snap