Pretraga

Problemi s kupljenom nekretninom: Evo što napraviti kada sumnjate da objekt nije izgrađen u skladu s projektom

A- A+

Pri kupnji nekretnine mnogi se odlučuju za novogradnju imajući pri tom u vidu činjenicu da time ‘prolaze sigurnije’ s obzirom na to da je riječ o objektu koji je trebao proći sve inspekcije kako bi dobio uporabnu dozvolu. No, što kada stan u kojem živimo naizgled ne ispunjava uvjete koji su navedeni u službenim izvješćima zbog čega život u njemu postaje neizdrživ?

Građevinska inspekcija, ilustracija | foto: Unsplash

Problemi jednog našeg čitatelja nagnali su ga da nam se javi s upitom kojeg smo odlučili podijeliti s vama kako bi pomogao onima koji se nalaze u istoj ili slučnoj situaciji.

Sumnja da su materijali korišteni u gradnji mnogo lošije kvalitete nego li što je navedeno u službenim podatcima o zgradi potakla ne jednog čitatelja da nam pošalje upit kako bismo ga savjetovali što da napravi. Zgrada u kojoj živi je novogradnja, no život u novom stanu nije onakav kakav je očekivao da će biti.

Zbog velike buke, to jest loše zvučne izolacije, odlučio je provjeriti je li sve napravljeno ‘kako treba’, a dobiveni podatci u potpunosti su ga iznenadili.

Projektna dokumentacija i stvarnost

Stan u kojem živi naš čitatelj dio je zgrade koja je čija je gradnja završena tijekom prošle godine. Svakodnevna buka potakla ga je na razmišljanje o tome kako je tijekom izgradnje korištena materijal mnogo lošije kvalitete nego li što je navedeno u glavnom projektu.

– Konkretno, umjesto kamene vune za toplinsku i zvučnu izolaciju korištena je neka trećeklasna, po iskustvu namijenjena samo za toplinsku izolaciju. Rezultat svega je užasno loša zvučna izolacija, objašnjava nam čitatelj.

Njegovu sumnju na korištenje drugačijeg od navedenog materijala dodatno je pojačala činjenica što je, prema projektnim podatcima, visina stana 268 centimetara, dok je u stvarnosti ona 270 centimetara.

Izdvojeni članak

Nevjerojatni prizori stižu iz sisačke bolnice: U doba pandemije nijedan prozor nije moguće otvoriti

Nakon kratkog razgovora s čitateljem o njegovim problemima odlučili smo kontaktirati nadležne službe koje su nam rekle što on i svatko tko se nađe u istoj ili sličnoj situaciji može napraviti.

Postoje dvije mogućnosti. Ako zgrada ima uporabnu dozvolu tada se možete javiti Državnom inspektoratu s detaljnim opisom Vaših problema, jer s obzirom na to da dozvola postoji znači da je inspekcija već bila na terenu i da je sve izgrađeno onako kako je navedeno u dokumentaciji.

S obzirom na navedene razlike u visini stropa inspektorat će vjerojatno poslati službenike na teren koji napraviti raditi analizu zgrade, a osoba koja je kontaktirala inspektorat tada može tražiti i sudskog vještaka s čijim se izvidom, u slučaju da zgrada nije napravljena prema projektu, može tužiti izvođača radova.

Druga opcija je u slučaju da zgrada još uvijek nema uporabnu dozvolu. Tada se možete javiti građevinskoj inspekciji koja bi trebala izaći na teren i napraviti izvide gradnje.

Dvogodišnja garancija novogradnje

Vrlo je važan podatak, a kojeg mnogi vjerojatno ne znaju, da zgrade novogradnje imaju dvogodišnju garanciju. Nakon isteka navedene garancije mnogo je teže žaliti se na potencijalne greške u izgradnji, no nije nemoguće.

Stoga, ako ste primijetili da nešto s nekretninom koju ste kupili nije onako kako je u projektu navedeno da bi trebalo biti, obratite se Državnom inspektoratu s detaljnim opisom stanja u kojem se nekretnina nalazi.

Priču našeg čitatelja pratit ćemo i dalje.

Copy link
Powered by Social Snap