Pretraga

Revolucija u završnim građevinskim radovima: Nova boja koja štedi energiju i izgleda odlično!

A- A+

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford predstavili su novu vrstu boje koja može održavati unutrašnjost zgrada hladnijima ljeti i toplijima zimi, značajno smanjujući potrošnju energije, troškove i emisije stakleničkih plinova. Ovo revolucionarno otkriće moglo bi značajno unaprijedi redukciju potrošnje energenata u kućanstvima, ali i promijeniti način na koji se obavljaju završni radovi u građevini.

bojenje zida

bojenje zida | foto: Freepik

Grijanje i hlađenje prostora čini oko 13 posto globalne potrošnje energije i oko 11 posto emisije stakleničkih plinova. Stoga je dobro vijest da je ekipa sa Sveučilišta Stanford izumila boje koje smanjuju potrošnju energije korištene za grijanje za oko 36 posto, te količinu energije potrebne za hlađenje za gotovo 21 posto.

Prvi testovi otpornosti boje na vanjske temperature prošli su odlično. U simulacijama tipične stambene zgrade srednje visine u različitim klimatskim zonama diljem SAD-a s novom bojom na vanjskim zidovima i krovovima, ukupna potrošnja energije za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju smanjila se za 7,4 posto tijekom godine dana, piše Stanford News.

Korisne i oku ugodne

Sadašnje boje s niskom emisijom obično imaju metalik srebrnu ili sivu boju, čija estetika ograničava njihovu upotrebu. Nove energetski učinkovite boje to ograničenje nemaju! Imaju dva sloja koja se nanose zasebno. Donji sloj koji reflektira infracrveno zračenje pomoću aluminijskih ljuskica i ultratanki, infracrveno proziran gornji sloj koji koristi anorganske nanočestice koji dolazi u širokom rasponu boja.

Do oko 80 posto visoke srednje infracrvene svjetlosti reflektira se od boja, obavljajući većinu posla zadržavanja topline unutra tijekom hladnog vremena i vani tijekom vrućeg vremena. Sloj boje također reflektira malo infracrvenog svjetla, povećavajući smanjenje klimatizacije. Istraživački tim testirao je njihove boje u bijeloj, plavoj, crvenoj, žutoj, zelenoj, narančastoj, ljubičastoj i tamno sivoj boji. Bile su 10 puta bolje od konvencionalnih boja u istim bojama u reflektiranju visoke srednje infracrvene svjetlosti, otkrili su istraživači.

Izdvojeni članak

Bioinženjeringom gljiva nastao novi izolator građevina koji bi mogao promijeniti sve

Više područja primjene

Boje se mogu nanositi izvan zgrada kako bi se poboljšala energetska učinkovitost drugdje. Na primjer, mogli bi pokriti kamione i vagone koji se koriste za prijevoz hladnjačama, u kojima troškovi hlađenja mogu uzeti do polovice proračuna za prijevoz. Istraživači su također procijenili koliko bi njihove boje bile praktične u raznim situacijama.

Oba sloja su vodoodbojna, što bi trebalo povećati stabilnost u vlažnom okruženju. Obojene površine mogu se lako očistiti mokrom krpom ili ispiranjem vodom. Uz to, performanse i estetika boja nisu smanjene nakon neprekidnog jednotjednog izlaganja visokoj temperaturi (176 stupnjeva Fahrenheita), niskoj temperaturi (-320,5 stupnjeva Fahrenheita), kao i okruženjima s visokom i niskom kiselošću.

Pogledajte ovdje sve o zelenom betonu, novom dekarbonizirajućem materijalu.

Copy link
Powered by Social Snap