Pretraga

Revolucija u proizvodnji građevinskog materijala – otkriven novi ‘zeleni’ beton!

A- A+

Tim istraživača s MIT-a predvođen znanstvenikom Admirom Mašićem otkrio je da dodavanje jednog jeftinog sastojka u beton može smanjiti količinu ugljičnog dioksida koji se stvara tijekom njegove proizvodnje. Svijet je u iščekivanju novog betona koji će promijeniti puno toga.

Co2

co2 | foto: Freepik

Beton je najzastupljeniji građevinski materijal na svijetu bez kojega je danas teško zamisliti rad na gradilištu. Izdržljiv je, jednostavan za proizvodnju i jeftin. Jedino što mu narušava ugleda je njegov negativan utjecaj na okoliš. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti, i to zahvaljujući znanstveniku bosanskohercegovačkih korijena, Admiru Bašiću i njegovom MIT timu koji je došao do otkrića da se stupanj karbonizacije u proizvodnji betona može smanjiti uz pomoć – sode bikarbone!

Beton od problema postaje rješenje

Riječ je o otkriću koje bi moglo značiti globalnu revoluciju u sektorima građevine i zaštite okoliša. Jer kada bi nešto tako jeftino poput sode-bikarbone moglo zamijeniti milijune ulaganja u alternativne procese dekarbonizacije, u proizvodnji betona kakva je poznata danas više ništa ne bi bilo isto.

– Sve to je vrlo uzbudljivo jer naše istraživanje unapređuje koncept multifunkcionalnog betona, tako što uključuje dodatne prednosti mineralizacije ugljen-dioksida tijekom proizvodnje. Naše novo otkriće bi se dalje moglo kombinirati s drugim nedavnim inovacijama u razvoju betonskih mješavina s nižim ugljičnim otiskom, kako bi se osigurali zeleniji, pa čak i karbon-neutralni građevinski materijali pretvarajući beton od problema u dio rješenja, rekao je za MIT News profesor Admir Mašić.

Izdvojeni članak

Dogovorena gradnja najvećeg europskog postrojenja za uklanjanje CO2 iz zraka: Imat će učinak 40 milijuna stabala

Ključni kemijski procesi u ranoj fazi

U istraživanju dekarbonizacije procesa izrade betona najveći je izazov bio u djelu kontrole nad kemijskim reakcijama koje nastaju prilikom zagrijavanja mineralne mješavine iznad 1.400 Celzijevih stupnjeva, a koje za produkt imaju oslobađanje ugljičnog dioksida.

Kako bi doskočio ovome problemu, tim istraživača s MIT-a osmislio je način ispitivanja ugljičnog dioksida u ranoj fazi, za vrijeme miješanja i izlijevanja, prije nego li preuzme čvrstu formu. Otkrili su da dodavanjem natrij-bikarbonata, poznatijeg kao soda bikarbona, čak 15% ukupne količine ugljičnog dioksida koji se veže uz proizvodnju cementa može biti mineralizirano.

Potpuno novi materijal koji istraživači koriste je konkretno mješavina kalcij karbonata i kalcij silicijem hidrata. A uz snažnu ekološku komponentu može se pohvaliti i činjenicom da se brže veže bez gubitka svojih mehaničkih performansi.

Admir Mašić

Admir Mašić | foto: cee.mit.edu

Doznajte ovdje koji je veliki projekt dekarbonizacije u Hrvatskoj upravo dobio europsko finaciranje u iznosu od 237 milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap