Pretraga

Za veliki projekt dekarbonizacije Hrvatske odobreno 237 milijuna eura

A- A+

Holcimov projekt dekarbonizacije cementa te hvatanja i trajnog skladištenja CO₂ pod nazivom KOdeCO net zero, sufinancirat će Inovacijski fond Europske unije kao jedan od 8 projekata u općoj kategoriji. Nakon što su ranije sredstva dobili Holcimovi projekti u Njemačkoj i Poljskoj, nova runda financiranja odlazi u Hrvatsku, Francusku i Belgiju.

Kodeco projekt

Kodeco projekt | foto: PR Holcim

Inovacijski fond EU među najvećim je programima sufinanciranja inovativnih niskougljičnih tehnologija na svijetu, a pokrenula ga je Europska unija kako bi se postigli ciljevi zelenog plana i dekarbonizacije Europe do 2050. godine. Između 239 pristiglih prijava iz svih zemalja članica, fond je ove godine dodijelio više od 3,6 milijardi eura za 41 veliki projekt čiste tehnologije u 3 kategorije, uključujući i projekt Holcima Hrvatska vrijedan 237 milijuna eura.

Ugljično neutralna proizvodnja cementa

Projekt KOdeCO net zero koji se provodi u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu prepoznat je zbog inovativnosti i velike mogućnosti širenja ove vrste tehnologije na druge industrije. To može zahvaliti kvalitetnim partnerstvima koji vode tvrtku prema zacrtanom cilju, odnosno da postane prva u Europi s ugljično neutralnu proizvodnju cementa.

– Ovo je izuzetna prilika za Hrvatsku, za hrvatsku industriju, za znanost, za cijeli graditeljski lanac, za svakog od 41 dionika od kojeg smo dobili pismo podrške tijekom osmišljavanja projekta. Holcim je u Hrvatskoj započeo s dekarbonizacijom još davne 1997. godine i do sad smo kroz brojne projekte ugljični otisak našeg cementa smanjili za 35% po toni cementa, kaže Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcima Hrvatska.

Izdvojeni članak

Znanstvenici za klimu: Što je dekarbonizacija grijanja i po čemu su Dalmatinci vodeći u EU?

Do 2030. godine 5 milijuna tona CO2 godišnje

Vrabec napominje kako je Holcim prvi proizvođač cementa u Hrvatskoj koji je prestao proizvoditi cement s najvećim ugljičnim otiskom i da kompanija upravo ulaže u ukidanje fosilnih goriva u proizvodnom procesu.
Holcim Grupa je posvećena dekarbonizaciji kroz cijeli životni ciklus graditeljstva. Od poslovnih operacija i rješenja, procesa izgradnje i zgrada u uporabi pa sve do pokretanja kružne gradnje.

Do 2030. godine obvezali su se uložiti 2 milijarde švicarskih franaka s ciljem hvatanja više od 5 milijuna tona CO₂ godišnje. Kako bi navedeno i ostvarili, identificirali su 11 ključnih tvornica sa zrelim tehnologijama, čvrstim partnerstvima i lancima vrijednosti, u dobroj poziciji da postanu ugljično neutralne tvornice cementa koje proizvode ugljično neutralan cement.

Pogledjate ovdje kako je osječka tvornica Saponia postala zelena tvornica, uložili 8,3 milijuna eura u energetsku učinkovitost.

Copy link
Powered by Social Snap