Pretraga

Čekanju došao kraj, ovoga ljeta znat će se cijena priključka novih elektrana

A- A+

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) postigla je konsenzus oko iznosa naknade za priključenje energetskih objekata. Iznos bi javnosti trebao biti poznat ovoga ljeta. Iako se ovo čini kao odličan vijest, treba spomenuti da su od početka godine sve glasniji oni koji tvrde da odugovlačenje s cijenom priključka stopira brojne projekte obnovljivih izvora energije.

Sunčana elektrana Obrovac

Sunčana elektrana Obrovac | Foto: Vlada Republike Hrvatske

Na 13. konferenciji Lidera Energetska budućnost Hrvatske rečeno je kako bi iznos naknade za priključenje energetskih objekata u Hrvatskoj trebao uskoro biti poznat. Točnije, kako je istaknuo predsjednik Upravnog vijeća Željko Vrban, u ljetnim mjesecima.

Niame, HOPS je početkom mjeseca primao zahtjeve za EOTRP-ove (analiza mreže koja uvažava stanje mreže i mogućnost priključenja), koji bi trebali biti iskalkulirani do početka rujna pa je ljeto krajnji period do kada bi se trebala znati cijena koštanja priključka, piše energetika-net.com.

Izdvojeni članak

Zagrepčani dobili aplikaciju preko koje mogu do kućnih solarnih elektrana

Vrban je ovom prilikom komentirao kako čekanje potrajalo, ali da nije bitno utjecalo na uspješnost Hrvatske u dekarbonizaciji. Naveo je i podatak da je Hrvatska deveta odnosno peta zemlja u EU-u kad je riječ o udjelu zelene energije u proizvodnom miksu. Kao i da će izgubljeno vrijeme uskoro nadoknaditi.

Treba znati kako se na određivanje cijene priključka čeka preko 600 dana. Zašto? Pitaju se svi. Vrban je pak pojasnio kako je riječ o važnoj odluci koja nosi veliku odgovornost.

HERA je uzevši tako dug period za odlučivanje pokušala objasniti svoju odgovornu poziciju nakon što su ODS i HOPS dali svoje prijedloge, rekao je Vrban, naglasivši da je Agencija odgovoran regulator, koji bi 800 milijuna eura desetgodišnjeg investicijskog plana HOPS-a trebao prebaciti na kupce.

Istaknuto je i kako je cilj pronaći omjer financiranja iz tri moguća izvora. To su ‘mrežarina’, naknade za priključenje, te kombinacija državnog proračuna i EU fondova.

Doznajte ovdje kako su obične obitelji došle do novca ugradnju kućne solarne elektrane na zanimljivi način.

Copy link
Powered by Social Snap