Pretraga

Zagrepčani dobili aplikaciju preko koje mogu do kućnih solarnih elektrana

A- A+

Grad Zagreb predstavio je novu faza alata ‘Sunčani Potencijal’ namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini. I to s naprednim funkcionalnostima, što uključuje online aplikaciju odnosno slanje dokumentacije HEP-u za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova preko NIAS sustava, odnosno sustava e-Građani.

stambena zgrada sa solarnom elektranom

stambena zgrada sa solarnom elektranom | foto: Domagoj Mak

Ozbiljnu namjeru da u gradu provede solarnu tranziciju danas je pokazao Grad Zagreb predstavivši novu aplikaciju sve one koji žene na svoje objekte postaviti solarne panele. Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti, i kada će se isplatiti investicija.

Izdvojeni članak

Popravci u kući: Top 5 aplikacija za pronalaženje majstora

Novost su građanima prezentirali gradonačelnik, Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika, Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Julija Domca. Tom prilikom puno se govorilo o isplativosti sunčanih elektrana.

– Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina, objasnio je gradonačelnik Tomašević.

Istaknuo je i kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane. ‘Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu, i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split’.

Ravnatelj Domac naveo je pak da se u budućnosti planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

– Sunčani Potencijal – Idejno Rješenje nastavak je prethodne faze alata, Sunčani Potencijal – Informativni Izračun, koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

Pogledajte ovdje osnovni vodič kroz kućne sunčane elektrane

Copy link
Powered by Social Snap