Pretraga

Saponia postala zelena tvornica, uložili 8,3 milijuna eura u energetsku učinkovitost

A- A+

Osječka tvornica Saponia završila je projekt energetske obnove koji je obuhvatio toplinsku izolaciju šest proizvodnih pogona. Očekuje se ušteda energije do čak 60 posto, te značajno poboljšanje uvjeta rada za djelatnike.

Tvornica Saponia

Tvornica Saponia | foto: PR

Saponia je završila projekt energetske obnove šest proizvodnih pogona tvornice koji je obuhvatio toplinsku izolaciju ovojnice zgrada uz kompletnu zamjenu stolarije te unutrašnje radove. Svi ovi zahvati zajedno trebali bi rezultirati smanjenjem troškova grijanja i hlađenja proizvodnih prostora.

Osnovni cilj – održivi razvoj

Financiranje za ovaj projekt osigurano je djelom sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2.641.259 eura, dok ukupna vrijednost investicije iznosi 8.320.618 eura. Glavni izvođač radova bila je tvrtka Gradnja d.o.o., uz sudjelovanje više partnera izvođača iz građevinskog, elektro i strojarskog područja djelatnosti.

Stavljanjem u funkciju solarnih panela koji su instalirani na pročeljima i krovnim površinama proizvodnih pogona Saponia je smanjila potrošnju električne energije iz distribucijske mreže, te će u buduće ostvarivati značajnu uštedu energije, smanjenje emisije CO² od 1250 T/ godišnje i proizvodnju od 659.000 kWh zelene energije godišnje.

Izdvojeni članak

U pogonu solarna elektrana Virje, sagradio ju Končar, a godišnje će proizvoditi 12.225 MWh struje

Zahtjevni radovi

Radovi su bili zahtjevni s obzirom na to da proizvodni proces za njihovog trajanja nije mogao biti u potpunosti obustavljen. Voditeljica Saponia tima za realizaciju EU projekta, Ankica Šerić, ističe kako se realizacija projekta odvijala u izuzetno izazovnom razdoblju.

– Dio radova smo izvodili paralelno s radom proizvodnih pogona što je zahtijevalo dodatan napor oko organizacije, ali i pojačan oprez, te puno strpljenja i tolerancije svih aktera. Sretni smo i ponosni da su svi radovi uspješno i na vrijeme završeni, kaže Šerić.

Tvornica Saponia

Tvornica Saponia | foto: PR

Zeleno poslovanje i bolji uvjeti rada

Iz Saponije ističu kako su realizacijom ovog projekta, uz ostvarenje uštede na energentima, htjeli postati pozitivan primjer unaprjeđenja poslovanja kroz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Također, cilj je bio i poboljšati uvjete rada za zaposlenike, te kvalitetu života u lokalnoj zajednici.

– Energetskom obnovom unaprijedit ćemo uvjete rada naših zaposlenika kroz bolji sustav grijanja i hlađenja, rasvjete i tehnoloških poboljšanja, a sa smanjenjem buke utječemo i na ugodniji život stanovnika Osijeka, posebno Donjeg grada, kaže direktorica proizvodnje i održavanja, Silvija Margeta.

Copy link
Powered by Social Snap