Pretraga

U pogonu solarna elektrana Virje, sagradio ju Končar, a godišnje će proizvoditi 12.225 MWh struje

A- A+

U probni rad puštena je solarna elektrana Virje, druga najveća solarna elektrana u Hrvatskoj u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka KONČAR – Inženjering.

solarna elektrana Virje

solarna elektrana Virje | foto: KKŽ

Riječ je o elektrani instalirane snage 10,2 MW, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Očekuje se da će elektrana na godišnjoj razini proizvoditi 12.225 MWh električne energije.

Svečanim otvorenjem elektrane Virje Ina je postala komercijalni proizvođač električne energije, te potvrdila namjeru fokusiranja poslovanja prema obnovljivim izvorima energije. U narednim mjesecima očekuje se puštanje u rad i druge solarne elektrana koju INA gradi, SE Sisak. Kada se to dogodi INA će u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno dovoljno za prosječnu godišnju potrošnju gradova poput Makarske ili Jastrebarskog.

Izdvojeni članak

Ova solarna elektrana reflektira zrake sunca u vrh tornja: Opskrbljuje preko 200.000 kućanstava

Otvorenju solarne elektrane prisustvovali su dužnosnici regionalne i lokalne uprave, predstavnici Končara, HEP-a te Nadzorni odbor i Uprava Ine.

– Puštanjem u rad prve naše solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja. INA ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo – izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

solarna elektrana Virje

solarna elektrana Virje | foto: KKŽ

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka Končar – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena Končareva oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Ista tvrtka gradi i Ininu solarnu elektranu u Sisku.

– Ovaj uspjeh još je jedan dokaz Končarevih kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu Proza net, okosnicu digitalizacije postrojenja. Zahvaljujem našim partnerima iz Ine što su to prepoznali i poklonili nam povjerenje, čime su nam omogućili da zajednički osiguramo vrijedne nove reference za daljnji razvoj ovog važnog poslovnog segmenta, značajnog za uspješnu provedbu zelene tranzicije – poručio je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.

Inin iskorak u obnovljive izvore energije dio je razvojnih smjernica kompanije koje su usklađene i sa strategijom MOL Grupe „Shape Tomorrow 2030+”, u kojoj INA ima važnu ulogu.

Razmišljati i sami o ugradnji solarnih panele, pogledajte kako uz pomoć jednostavne aplikacije možete pratiti proizvodnju i potrošnju solarne energeiju u vlastitom domu.

Copy link
Powered by Social Snap