Pretraga

Ova solarna elektrana reflektira zrake sunca u vrh tornja: Opskrbljuje preko 200.000 kućanstava

A- A+

Ova solarna elektrana nema klasične solarne panele, već pomoću naprava s ogledalima reflektira zrake Sunca u vrh tornja visokog 250 metara. Koštala je oko 800 milijuna dolara i opskrbljuje preko 200 tisuća južnoafričkih kućanstava.

Solarna elektrana Redstone, Južna Afrika | Solar Reserve

Solarna elektrana Redstone u Južnoj Africi izgrađena je u neposrednoj blizini još dvije solarne elektrane i tako je izgrađen prvi solarni park. Solarni park proizvodi 271MW električne energije, dok ova solarna elektrana proizvodi 100MW. Solarna elektrana može skladištiti termalnu energiju na 12 sati, što znači da elektrana može proizvodnju električne energije odrađivati noću.

Izdvojeni članak

U Đurđevcu grade solarne elektrane i dizalice topline: Žele postati energetski neovisni

Redstone je prva solarna elektrana takve vrste koja je izgrađena u Africi i proizvodi 480.000 MW čiste energije godišnje. Dodatno, opskrbljuje približno 210.000 južnoafričkih kućanstava električnom energijom tijekom najveće potražnje, a otvorila je više od 3.500 radnih mjesta. Izgradnja solarne elektrane s heliostatima koštala je oko 800 milijuna američkih dolara.

Solarna elektrana Redstone, Južna Afrika | Solar Reserve

Heliostati u elektrani prate sunce i reflektiraju zrake direktno u 250 metara visok centralni toranj koji koristi rastopljenu sol kao tekućinu koja prenosi tu toplinu, odnosno termalnu energiju, do spremnika. Heliostat je optička naprava koja s jednim, najčešće ravnim zrcalom, prati gibanje Sunca i Sunčevu svjetlost odbija (reflektira) na odabrano mjesto.

Izdvojeni članak

U blizini Hrvatske Kostajnice gradit će se solarna elektrana: Ukupna snaga joj je 11,04 kW

Stroj za pretvorbu toplinske u električnu energiju sastoji se od 115 MW visokotemperaturnih parnih turbina. Pomoćna infrastruktura uključuje dva spremnika za rastaljenu sol, zrakom hlađene kondenzatore, sustav za pročišćavanje vode, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, bazen za isparavanje, dizel generatore za hitne slučajeve, električno rasklopno postrojenje, transformatore za pojačavanje i prateće objekte. Elektrana je povezana novom 132 kV rasklopnom stanicom i 34 kilometra dugim dalekovodom s nacionalnom mrežom.

Solarna elektrana Redstone, Južna Afrika | Solar Reserve

Copy link
Powered by Social Snap