Pretraga

Ručno će se 50 dana rušiti bolnički dimnjak visok 56 metara

A- A+

Zagrebački Klinički bolnički centar (KBC) Sestre milosrdnice kreće s radovima uklanjanja bolničkog dimnjaka visokog 56 metara te zidane ograde bolnice koji su znatno oštećeni u potresima 2020. godine. Dimnjak koji nije u upotrebi već dugi niz godina rušit će se bez uporabe eksploziva, odnosno korištenjem ručnih alata, što odgovara uvjetima. Rušenje zidane ograde pripada u zadnju fazu radova, a sve bi trebalo biti gotovo u roku od oko 50 radnih dana.

Rušenje dimnjaka na KBC Sestre milosrdnice

Rušenje dimnjaka na KBC Sestre milosrdnice | Foto: 24 sata.hr

U sklopu obnove od potresa iz 2020. godine, započelo se s uklanjanjem bolničkog dimnjaka visokog 56 metara na zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice. Predviđeno je da će rušenje trajati 50-ak radnih dana. Dimnjak ne zadovoljava današnje seizmičke propise, nije pogodan za konstrukcijsku obnovu te nije u upotrebi već dugi niz godina.

Uz dimnjak, uklonit će se i zidana ograda koja je nagnuta i predstavlja moguću prijetnju za sve prolaznike. Njihovo uklanjanje smanjit će prijetnju u slučajevima novih potresa. Tako će boravak na javnim prometnicama i u ostalim objektima na području užeg kruga bolnice biti sigurniji.

Izdvojeni članak

[FOTO] Prepoznajete li urušeni dimnjak iza mačke lutalice?

Iz KBC-a kažu da će se rušenje dimnjaka odvijati ručno, upotrebom malih strojnih alata, tj. bez upotrebe eksploziva. Napominju da odabrana metoda rušenja odgovara uvjetima i ograničenjima proizašlim iz trenutnog stanja objekta i same lokacije.

Zidana ograda bolnice između Vinogradske ceste i Durstove ulice, nagnuta je prema Vinogradskoj cesti i kao takva mogla bi se srušiti na slučajne prolaznike. Rušenje ograde odvijat će se strojno na način da se svaki segment pojedinačno kontrolirano uruši u smjeru Durstove ulice. Radovi rušenja odvijat će se u zadnjoj fazi radova, a u tom periodu bit će na snazi privremena regulacija prometa u Ulici Franje Dursta, piše 24sata.hr.

Prisjetimo se ovdje zanimljivog slučaja iz okolice Grubišnog Polja kada je muškarac prilikom čišćenja dimnjaka pronašao opasne zaostatke iz Domovinskog rata.

Copy link
Powered by Social Snap