Pretraga

Svečano obilježen početak radova na novom pogonu Pfizera u Savskom Marofu: Uloženo 100 milijuna eura

A- A+

Biofarmaceutske kompanije Pfizer i Sobi su u Savskom Marofu i svečano obilježile početak radova na novom visokotehnološkom proizvodnom pogonu, u što ulažu 100 milijuna eura. Upravo će iz tog pogona od 2026. godine izvoziti inovativne biološke lijekove u 50 zemalja svijeta.

Građevinski radovi | Foto: Unsplash

Novi pogon će se nalaziti u zoni Savskog Marofa gdje Pfizer, odnosno dio njegovog poslovanja, tvrtka Hospira, već od 2015. godine ima jedan pogon. Novi će pogon imati oko 4000 metara četvornih i biti smješten na zemljištu od 11 hektara. U novom pogonu će se proizvoditi lijekovi za liječenje rijetkih bolesti, a već postojeći pogon se specijalizirao za proizvodnju bioloških supstanci za lijekove te finalnih lijekova za onkologiju i rijetke bolesti. Tu se proizvode i komponente za covid-19 cjepivo, piše Index.

– U nešto manje od deset godina od 30 zaposlenih ljudi u Savskom Marofu narasli smo na njih 500, a još oko sto ćemo zaposliti kada bude izgrađen novi pogon. Od postrojenja s jednim komercijalnim proizvodom postali smo pogon s puno proizvoda i to je jedina takva tvornica u Hrvatskoj, ali i šire, i ujedno i prva koju Pfizer gradi zajedno sa Sobijem, naglasio je direktor te tvornice Domagoj Runac.

Izdvojeni članak

U Bjelovaru otvorena brojna gradilišta: U tijeku je projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže vrijedan više od 250 milijuna kuna

Potpredsjednik američkog Pfizera Steven Stears naglasio je kako će se tu vidjeti i provoditi visokoekološki standardi poslovanja i proizvodnja, čija je, kao i lijekova koje proizvode, glavna oznaka izvrsnost.

– Pfizer je tu da mijenja živote pacijenata na bolje, ali i da kreira nova radna mjesta. Fantastično je vidjeti što se radi u Savskom Marofu, odakle ćemo prve lijekove lansirati 2026, rekao je Stears.

Snažno partnerstvo

Starija potpredsjednica švedske kompanije Sobi Christine Wesstrom rekla je da je Sobi trebao ‘snažno partnerstvo za visokokvalitetnu i održivu proizvodnju složenih lijekova’, a to su našli kod Pfizera.

– Visokotehnološki-znanstveni timovi i menadžmenti u obje kompanije, i u Hrvatskoj, jamče uspjeh ove suradnje, zaključila je Wesstrom.

Svečanosti je prisustvovala i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, koja je poručila da je novi pogon i ulaganje Pfizera i Sobija iznimno važno za lokalnu ekonomiju, ali i promociju Hrvatske kao zemlje u kojoj se razvija i visokotehnološka industrija.

– U Hrvatskoj imamo veliki ljudski kapital i potencijal za razvoj biotehnološke proizvodnje, a ova će investicija pridonijeti i povećanju proizvodnih kapaciteta i daljnjoj diverzifikaciji hrvatske ekonomije. Važno je i što je to investicija u visoke tehnologije, čime se povećava i konkurentnost, kao i to što će to biti tvornica lijekova za izvoz i uz što će se umanjiti i rizici u opskrbnom lancu lijekova, rekla je Mikuš Žigman.

Svečano obilježen početak radova na novom pogonu Pfizera u Savskom Marofu: Uloženo 100 milijuna eura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap