Pretraga

U Bakru ljuti zbog građevinskih radova na Terminalu Škrljevo: Materijal se slijeva u okućnice

A- A+

Mještani Gornjih Tijana žale se na građevinske radove koje provodi Luka Rijeka na proširenju Terminala Škrljevo. Tijekom jakih kiša, građevinski materijal se s gradilišta slijeva do okućnica ovih ljudi, a kad puše vjetar dolete im i kontejneri.

Terminal Škrljevo - radovi

Radovi na Terminalu Škrljevo | Screenshot: HRT

Građevinski radovi mještanima Gornjih Tijana smetaju jer utječu na njihovu svakodnevicu. Gradilište je preblizu kućama pa se građevinski materijal s kišom slijeva u njihova dvorišta. Isto tako, mještani navode kako kontejneri s tog gradilišta predstavljaju opasnost.

– Kontejneri su gore skroz do ruba nasipa i kada su jake bure već su dva puta letjeli, srećom da su bili prazni pa su se zaustavili, ali što to znači – da oni mogu krenuti i dalje, rekla je Franka Luc, mještanka Gornjih Tijana u Dnevniku HRT-a novinarki Dajani Kruneš. Požalio se i njezin sumještanin.

Mještanin Mirko Kovačević kazao je kako problema ima. Rekao je da kontejner do njega neće doći, ali voda do najniže točke hoće. Dodao je kako je već dva puta plivao u stanu gdje je bilo 35 centimetara vode.

Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je kako se radovi provode mimo zakona i izvan građevinskog područja. Dodao je da je to vidljivo i na snimkama iz zraka. Istaknuo je kako je veliki problem na Terminalu Škrljevo to što su bez ikakvih dozvola, projektne dokumentacije, bez temelja, kao i bez potpornih zidova, nasipali raznorazni građevinski otpad i naslagali kontejnere.

Izdvojeni članak

Uskoro slijedi izgradnja nove luke u Rijeci: Porto Baroš će biti najluksuznija marina u Hrvatskoj

Gradonačelnik Klarić napomenuo je kako Grad Bakar nije protiv poslovanja Luke Rijeka, ali da Luka konačno mora shvatiti da se nalazi u okruženju mještana i da ono što rade moraju raditi sukladno zakonskim propisima. Luka Rijeka od odgovornosti za slijevanje materijala ne bježi.

Građanima je ponuđena polica osiguranja za naknadu štete, a u tijeku je i sanacija nasipa. Na pitanje HRT-ove novinarke o tome izvode li se radovi bez dozvola, direktor Luke, Duško Grabovac, je odgovorio kako sve što rade, rade u okviru zakonskih propisa. Kazao je kako nema nikakve ugroze po život i imovinu.

Naznačio je kako su to sada pripremni radovi, a po završetku terminala će površina biti uređena po pravilima struke, i u odvodnji i u statici. Rekao je da neće početi graditi dok ne dobiju dozvolu, a sada su u procesu njenog ishođenja.

Copy link
Powered by Social Snap