Pretraga

Upravna savjetnica za graditeljstvo u Gradu Zagrebu osumnjičena za legalizaciju nepostojeće zgrade

A- A+

Upravna savjetnica za graditeljstvo u Gradu Zagrebu (68) osumnjičena je za protuzakonito donošenje rješenja o izvedenom stanju nepostojeće zgrade. Radi se o nepostojećoj stambeno-poslovnoj zgradi u Maksimiru za koju je navela da je izgrađena i dovršena. Na to ju je potaknuo sin (41) i investitor (34) koji je zgradu odlučio sagraditi bez građevinske dozvole.

Gradska uprava Zagreb

Gradska uprava Zagreb | Screenshot: Google street view

Uskok je pokrenuo istragu protiv troje hrvatskih državljana, 68-godišnjakinje, 34-godišnjaka i 41-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Sumnja se da je 68-godišnjakinja, u razdoblju od prosinca 2015. do 24. srpnja 2017. godine, kao upravna savjetnica za graditeljstvo u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba, protuzakonito donijela rješenja o izvedenom stanju zgrade.

Osumnjičena je tada bila ovlaštena rješavati upravne predmete koji se odnose na izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Od savjetnice je 34-godišnjak tražio da mu ishodi rješenje o izvedenom stanju za nepostojeću zgradu na adresi u Zagrebu, koju je investitor odlučio sagraditi bez građevinske dozvole. Savjetnica je rješenje donijela nakon što ju je to zatražio 41-godišnjak, koji je zapravo njezin sin i koji je bio komunikacijska veza između 34-godišnjaka i savjetnice.

Izdvojeni članak

Investitor (63) odbio isplatiti 500.000 kn za izgrađenu poslovnu zgradu u Zadru

Također, 34-godišnjak je od 41-godišnjaka zatražio da mu u svrhu ishođenja navedenog rješenja pribavi i arhitektonsku snimku za nepostojeću zgradu, na što je potonji pristao. Obojica su tada znali da zgrada nije izgrađena i da nisu ispunjeni uvjeti za njezino ozakonjenje. Unatoč tome, 41-godišnjak je izradio arhitektonsku snimku izvedenog stanja zgrade koju nije bio ovlašten izraditi.

U arhitektonskoj snimci je neistinito naveo da se na čestici nalazi dovršena stambeno-poslovna zgrada, koja se sastoji od sedam stambenih jedinica i dva poslovna prostora građevinske bruto površine 556,31 m2. Zatim je zatražio od ovlaštenog arhitekta da mu potpiše predmetnu arhitektonsku snimku, što je ovaj i učinio.

Izdvojeni članak

Prijevara u Lici: Uknjižili se na zemljište i nekretninu koje nikad nisu platili

Savjetnica je ozakonila nepostojeću zgradu iako je znala da još nije izgrađena i nije vidljiva na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave. Neistinito je navela da je zgrada izgrađena i dovršena i da su ispunjeni uvjeti za ozakonjenje. Time je protuzakonito pogodovala investitoru i vlasnicima nekretnine. Kako navodi Index.hr radi se o neizgrađenoj poslovno-stambenoj zgradi u Maksimiru.

Copy link
Powered by Social Snap