Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji zapadne splitske rampe

A- A+

U Splitu se trenutno gradi rampa na ulici Zbora narodne garde, a poznatija je i kao zapadna splitska rampa. Upravo bi se s njom značajno trebale smanjiti gužve na ulazu u grad i poboljšati prometno stanje, a radove nisu usporile ni visoke ljetne temperature. Već se počinju nazirati i konačne konture projekta.

Radovi na zapadnoj rampi u Splitu, foto: screenshot YouTube

Projekt predviđa predviđa rampu iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, u smjeru Poljičke ulice. Na svega 450 metara gradilišta gradi se nadvožnjak, podvožnjak i četiri potporna zida. Do sada su na gradilištu u potpunosti završena dva od ukupno četiri potporna zida, kod trećeg su završeni radovi osiguranja pokosa te je u tijeku iskop za izradu temelja zida, dok su kod četvrtog zida izvedeni radovi zaštite postojećeg tlačnog vodoopskrbnog cijevovoda i u tijeku je armiranje temelja.

Kod podvožnjaka su završeni armirano-betonski upornjaci i montirani su svi rasponski nosači, a postavlja se armatura za armirano-betonsku ploču podvožnjaka. Kada je nadvožnjak u pitanju, završen je prvi upornjak i sva stupišta. Betonirani su temelj i zid drugog upornjaka i u tijeku su radovi na njegovoj naglavnici i krilu. Na izdvojenom gradilišnom pogonu na Sirobuji proizvedeni su svi armirano-betonski rasponski nosači nadvožnjaka, a sredinom srpnja očekuje se početak pripremnih radova za montažu, dok se montaža očekuje u drugoj polovica kolovoza.

Izdvojeni članak

Promjene u Splitu: Uskoro započinju radovi na sanaciji odlagališta otpada ‘Karepovac’

Riječ je o tehnički zahtjevnom projektu jer u izrazito malom gradilišnom prostoru treba pažljivo isplanirati redoslijed svake aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti za sigurno i racionalno izvođenje radova. Istovremeno, uz radove, potrebno je osigurati i protočnost znatnog prometa u režimu privremene regulacije koji uključuje i pješački promet u zoni gradilišta. Treba naglasiti da je stanje već sada bolje i protočnije u odnosu na ono prije početka radova. Izgradnja privremene rampe tako je olakšala ulazak u Split iz smjera Solina i nema značajnih zastoja u prometu u turističkoj sezoni za razliku od prijašnjih.

Stanje na tržištu izazovno je te je već mjesecima vidljiv trend značajnog poskupljenja i nedostatka građevinskog materijala, odnosno armature, oplate i ostalih potrebnih gradiva, a iako stvara određene poteškoće, do sada nije utjecalo na dinamiku realizacije projekta te će se svi uključeni potruditi da tako i ostane.

Copy link
Powered by Social Snap