Pretraga

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

A- A+

Terasa s pogledom na dvorište jedna je do top prednosti života u kući. No, isto tako i dodatna ‘prostorija’ koja zahtjeva redovno održavanje i osvježavanje. Centralni element svake terase je podna keramika koja zbog izloženosti površine vremenskim utjecajima ne traje zauvijek. S vremenom pločice pucaju, u fugama se nakuplja mahovina i prljavština, a boja blijedi. Kada se to dogodi vrijeme je za promjenu pločica. Koliko to košta i traje doznajemo od Zlatka Prosinečkog, keramičara s preko 40 godina iskustva.

pločice na terasi

pločice na terasi | foto: Ivana Solar

Kada je keramika na otvorenoj terasi stalno i izravno izložena suncu, kiši, snijegu i izmjeni temperatura  neizbježno dolazi do habanja površine. Ako se tomu dodaju mehanička oštećenja koja nisu ništa neobično, izmjena pločica je nakon približno 15 godina nešto od čega će kućevlasnik teško okrenuti glavu.

Što sve obuhvaća projekt izmjene pločica na terasi, koliko cijela priča košta i kada je najbolje izvoditi radove doznajemo od  Zlatka Prosinečkog, keramičara s preko 40 godina iskustva, koji nas proveo kroz sve korake. Kao predložak u razgovoru je korišten projekt izmjene pločica na terasi obiteljske kuće u površini od 25 kvadrata koje iza sebe imaju staž od 20 godina. Ovaj posao završen je za 10 dana, u idealnim vremenskim uvjetima, a cijena majstorskih ‘ruku’ iznosila je 1.500 eura, odnosno 60 eura po kvadratu.

Izdvojeni članak

Unutarnje i vanjske pločice: Razlike, karakteristike i namjena

Razbijanje, glazura i pad

Prvi korak kod izmjene pločica na terasi je, logično, razbiti stare pločice. Pri tomu je dobra situacija ako se pločice uspiju odvojiti od glazure da ona ostane u pristojnom stanju. No, iskustvo govori da to nije izgledno. Većina pločica koje su postavljane prije 20 godina učvršćivane su takvim tipom ljepila zbog kojega će njihovo čupanje glazuru oštetiti.

– Nakon što se pločice skinu treba ocijeniti stanje glazure. Ako je kompletno uništena i trusna, uklanja se do betonske deke kako bi se mogao ponovno napraviti dobar pad i nova glazura na koju se po potrebi stavlja i izolacija. No, ako ima samo djelomična oštećenja može se popraviti reparaturnim mortom. Zatim slijedi klasično lijepljenje pločica prema uzorku, objašnjava majstor Prosinečki.

Postavljanje pločica na terasi

Postavljanje pločica na terasi | foto: Saint Grobain

Pločica na pločicu

Lijepiti pločice na pločice je jeftinija varijanata koja se isplati, ali samo ako je podloga kvalitetna. Preko starih pločica stavlja se primer s kvarcnim pijeskom i potom slijedi lijepljenje novih pločica. Provjera kvalitete obavlja se kuckanjem čekićem.

– Treba svaku pločicu pokuckati i dobro slušati. Ako imaju tvrdi zvuk može se lijepiti preko njih. Tvrd zvuk znači da su dobro slijepljene, odnosno postavljene na glazuru i zalivene s cementnim mortom. Ako je zvuk šupalj nije preporučljivo lijepiti pločicu na pločicu. Postaviti na loše stare pločice novu keramiku može samo uzrokovati da se nove kroz kratko vrijeme krenu dizati. No, kada je pločica zdrava stavljanje pločice na pločicu se preporučuje. U takvom je slučaju razbijanje nepotreban trošak, kaže Zlatko Prosinečki, te dodaje kako je najgora opcija imati na raspolaganju ‘zdrave’ pločice, ali generalno loš pad terase.

U takvom se slučaju mora ići na skuplju opciju – razbijanje. Uz dodatak kako je razbijanje ‘zdravih’ pločica, dakle onih koje su idealno sljubljene s glazurom mukotrpan proces koji zahtjev kidanje pločica u sitnim malim komadićima.

Izdvojeni članak

Pločice i oznake – kako znati što kupujete?

Kako sve može poći po krivu

Naš keramičar kaže kako za dobar rezultat u projektu izmjene pločice treba izbjeći dvije stvari: krpanje ljepilom i požurivanje majstora.

– Krpanje glazure ljepilom se ne preporučuje, iako ima ‘majstora’ koji tome pribjegavaju. Reparaturni mortovi za betonske konstrukcije su prikladniji za taj posao. Ljepilom se mogu pregletat pukotine od 2 do 3 milimetra, ali veće ne. Konstrukcija će na tim dijelovima biti puna slabija. Ljepilo debljinom gubi snagu lijepljena. Optimalno je da se lijepi u sloj do 5, 6 milimetra debljine, kaže Prosinečki.

Dodaje i kako ljudi često griješe kada ih samo zanima da posao bude što prije gotov.

– Fizički izmjena pločica na terasi površine 25 kvadrata, s razbijanjem, traje 5 dana, ali to nije posao koji može biti završen za 5 dana zbog sušenja ako se želi sve napraviti kako treba. No, ljudima se često žuri. Požuruju majstore i to ne bude dobro. Posljedice mogu biti zadržavanje ljepila ispod pločica što onda uzrokuje sporadično cvjetanje fuga, odnosno nakupljanje salitre, upozorava Prosinečki.

Postavljanje vanjskih pločica | Screenshot/Youtube

U idealnim uvjetima posao od 10 dana

Prosinečki kaže posao izmjena pločica na terasi površine 25 kvadrata može u prosjeku biti gotov kroz 10 dana, teško manje. U jednom danu stare se pločice mogu skinuti i sve očistiti. Jedan dan treba i za postavljanje glazure koja se onda mora sušiti 3 do 4 dana u idealnim vremenskim uvjetima. Znači kada je suho i sunčano, temperature 15 do 20 stupnjeva.  U uvjetima velike vlage sušenje glazure može trajati i po 10 dana da ona dobije svoju maksimalnu čvrstoću koju treba dobiti.

Pločice se na površinu od 25 kvadrata s coklom mogu postaviti u dva dana. Potom se i pločice moraju sušiti 2 do 3 dana da se ljepilo ispod pločica izvjetri. To je preduvjet za fugiranje. Fugiranje se ne može obavljati odmah drugi dan na friško postavljenu pločicu. Ako se to napravi sva voda ostaje u ljepilu.

Pogledajte ovdje kako izgleda potpuno uređenje kupaonice od nule za 3 tjedna i 4 tisuće eura.

Copy link
Powered by Social Snap