Pretraga

Započeta restauracija Dioklecijanove palače: Radovi vrijedni više od 50 tisuća eura

A- A+

Započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na dijelu kamenog pročelja južnog zida Dioklecijanove palače u Splitu vrijedni 51.231 eura. Radove izvode restauratori splitske tvrtke Neir d.o.o., uz stručni građevinski i konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Splitu.

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača | foto: split.hr

Konzervatorsko-restauratorski radovi na južnom pročelju nastavak su višegodišnje kontinuirane obnove perimetralnih zidova Dioklecijanove palače koje provodi Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu, Službe za društvene djelatnosti Grada Splita. Ostaci antičke strukture pripadaju južnom zidu iza kojeg je bio prostor kriptoportika, južni hodnik carevog stana. Južno pročelje danas je sklop ostataka antičke strukture i objekata koji su se gradili uz južni zid u kasnijem vremenu.

– Restauratorskim metodama kamena struktura zida čisti se od organskih i anorganskih oštećenja. Rad obuhvaća uklanjanje mikrobiološkog obraštaja: obavlja se kemijski. Kontaminirana kamena površina tretira se aplikacijom kemijskog sredstva pomoću fino disperzirajuće prskalice i neutralizacije kemijskog sredstva, kao i mehanički gdje se uklanja mikrobiološki obraštaj vodom pod kontroliranim pritiskom, objasnila je Jasna Jerkov, voditeljica Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita.

Pojasnila je i kako se uklanjaju neprimjereni recentni materijali, kao što su cementne zakrpe. Mehaničko čišćenje antičkog dijela površine izvodi se kombiniranim korištenjem tradicionalnih ručnih dlijeta raznih dimenzija, ultrazvučnih (ultrazvučna igla), finijih pneumatskih (pneumatsko dlijeto), kamenoklesarskih (restauratorskih) i kirurških (kirurški skalpel) alata, te finim abrazivnim metodama. Provodi se stanjivanje crnih homogenih skrama, uklanjanje cementnih i vapnenih inkrustacija te ispuna od cementa, opeke i sitnijeg kamena bez oštećenja izvorne strukture.

Izdvojeni članak

Nakon osamnaest godina: Grad Split dodijelio stanove u najam socijalno ugroženim građanima

Sanacija oštećenja

– Provodi se i sanacija oštećenja kamenim ‘tašelima’. Na mjestima velikih oštećenja antičkih kamenih blokova uz listanje i odlamanje potrebno je ugraditi novi kamen/tašel. Novi kamen/tašel po svojim karakteristikama treba biti što sličniji izvornom prema rezultatima petrografske analize, kao i po načinu klesarske obrade. Radovi se provode na način da se odstrani oštećeni dio kamena propilavanjem i odštemavanjem do potrebne dubine. Zatim se ugrađuje sidro od nehrđajućeg čelika (tip Prokrom1) s navojem i točkasto nanosi mala količina ljepila na stražnju stranu ‘tašela’, dodala je Jerkov.

Iz Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu Grada Splita navode kako se provodi i sanacija oštećenja umjetnim kamenom na mjestima uklonjenih neadekvatnih zakrpa i tamo gdje nije ugrožena statika građevine. Površinska oštećenja kamena izvode se masom umjetnog kamena (površinska rekonstrukcija), dok se na mjestima dubljih oštećenja (dubinska rekonstrukcija) u masu umjetnog kamena ugrađuje armatura od nehrđajućeg čelika. Površina rekonstruiranih dijelova u oba slučaja obrađuje se ručnim kamenoklesarskim alatima da se postigne tekstura izvorne antičke površine.

Copy link
Powered by Social Snap