Pretraga

Zašto su studentski poslovi na baušteli najbolje plaćeni?

A- A+

Došlo je ljeto, a sukladno njime povećavaju se ponude za studentske poslove. Zbog početka godišnjih odmora, većina firmi, obrta i kompanija ima problem s manjkom radne snage. Tu uskaču studenti. Zbog fakultetskih obveza tijekom zimskih i ljetnih semestara, studenti imaju manje vremena za zaradu. Nakon ispitnih rokova, taman ima dovoljno vremena za odraditi poneki posao kako bi se podebljao budžet za more ili za bilo kakve privatne potrebe.

Bauštela

Gradilište | foto: Unsplash

Iako je većina poslova, na internetu, sezonska (konobar, barmen, prodavač..) nudi se i poneki posao na vrućem gradskom asfaltu. Stranice poput SC Zagreb i FB stranice Tražim/nudim studentski posao nude obilje raznih poslova među kojima se i nalaze poslovi tematike ovoga teksta. Kolokvijalno nazvani „Bauštela“ su u praksi fizički poslovi na gradilištima gdje studenti odrađuju ulogu pomoćnih majstora.

Prednosti i mane Bauštele ću razvrstati u nekoliko paragrafa te bih ostavio na Vama da presudite koliko su isplativi fizički poslovi.

Mane rada na baušteli

Fizički napori

Idemo krenuti od mana. Velika mana je samo jedna – fizički napori. Zadatci studenta na Baušteli su zapravo svi oni poslovi koji stalnim zaposlenicima uništavaju kralježnicu. Istina, zvuči grubo, no većina studenata koja se okušala na ovakvim poslovima su mladići od 18 do 23 godine kojima takvi napori još uvijek ne bi trebali stvarati problem. Naravno, dugoročno gledano to nije zdravo, ali ovi poslovi ni nisu na dugoročno. Dva tjedna, mjesec dana, sve je u rangu izdržljivosti. Većina oglasa za poslove traži „kršne dečke“. U prijevodu – dečke koji su donekle u formi i kojima nije strano dizanje teških predmeta te imaju kondicije za fizičke napore.

Isplata na ruke

Uz razgovor s kolegama studentima koji su radili na baušteli, primijetio sam kako je jedan od glavnih razloga zapošljavanja isplata „na ruke“. Iako mnogi studenti to navode kao prednosti, zapravo je kritika hrvatske birokracije. Zbog prekomjernih komplikacija s pojedinim student servisima, kasnim isplatama, umanjenim iznosima, studentima je jednostavnije odraditi posao uz isplatu na ruke. Novac je siguran, uvijek točnog iznosa i na zadnji dan radnog odnosa. U više navrata sam čuo kolege studente kako se žale na kašnjenje isplate i do 3 mjeseca te još na to uplaćeni iznos bude manjeg iznosa nego što je trebao biti. No, zbog dugog iščekivanja isplate, studentima je bitno da su dobili ikakav novac pa im je preko glave zamaranja te zanemare nepoštenu isplatu. Zbog svih navedenih razloga, ovo ću svrstati pod mane zbog upitne legalnosti poslovanja te postavljanja lošeg primjera svim ostalim poslodavcima studenata.

Izdvojeni članak

Jesu li stereotipi o bauštelcima i dalje aktualni? Pitali smo studente

Prednosti rada na baušteli

Iako su mane samo dvije, ali zato jedna jako zahtjevna zahtjevna, plusevi rada na baušteli ipak svojom količinom na kraju prevagnu na svoju stranu.

Satnica

Fizički poslovi za studente su u prosjeku bolje plaćeni od fizički lakših poslova. Poprilično je jasno zašto. Većina studenata ne želi raditi bauštelu i uništavati si leđa, no zato su satnice minimalno 35 kuna. Velika je ponuda, ali je potražnja mala. Toliko je malo zainteresiranih da poslodavcima nije problem dati više satnice samo da im netko dođe pomoći. Kao što sam naveo, satnica je minimalna 35 kuna, no nije strano vidjeti i satnice preko 40 kuna, no takvi poslovi se brzo popune. Osim toga, nerijetko se radi i preko 8 sati dnevno, pa velika satnica igra još veću ulogu. Neki bi gledali 10 sati rada kao manu, no ionako su sve obaveze prema fakultetu dovršene, bolje odraditi još sat dva više, nego ispijati kave.

Gablec

Skoro svi poslovi na baušteli na kojima sam radio, pa tako i moji kolege i studenti koje sam upoznao na poslu, su imali plaćeni gablec. To doista puno znači jer ako je satnica 35 kuna, pošteni gablec u obliku toplog obroka nije ispod 30 kuna, zapravo radiš jedan sat samo da bi jeo. Ta računica mi nikad nije odgovarala na uobičajenim studentskim poslovima. Na posljednjem poslu je šef svaki dan donio meni, obližnjeg cateringa, s ponudom od 5 dnevnih jela (30kn-40kn). Pogotovo na fizički napornim poslovima i sparinama zagrebačkog ljeta, dobar obrok stvarno daje snage za izdržati još pola radnog vremena. Nažalost, i taj užitak dođe na naplatu. Stalni radnici su već navikli na „fizikalije“ te se nakon poštenog obroka bez problema ustaju (najčešće nakon cigarete) i nastavljaju rad bez ikakve težine u želudcu. Ja, kao student, ipak bih zalegao na kojih 15ak minuta i došao k sebi. No, kroz par dana se navikneš i na takav tempo.

„Mozak na pašu“

Nakon završetka semestra i ispitnih rokova, mozak ipak odradi svoj dio fizičkog posla no zato njemu slijedi nagrada na Baušteli. Većina zadataka mozgu upravo dozvoljavaju mir i odmor. To su zadatci poput: istovari nešto teško iz kombija, prenesi nešto teško ondje, pometi, usiši, donesi taj alat i sl. Istina, mišići na tijelu daju svoj maksimum, no zato mišić u glavi ima pravo na dobro zasluženi godišnji odmor. Za odrađivanje takvih zadataka ne treba razmišljati, to su repeticijski poslovi. Pogotovo ako svira radio ili ako puštam glazbu kroz slušalice, mozak je u stanju nirvane.

Besplatna teretana

Trend odlaska u teretanu se povećao u zadnjih desetak godina. Studentski život ne obećava neku financijsku stabilnost, tako da bauštela odlično odrađuje ulogu teretane. Iako se više radi kardio, često ima i podizanja bicepsima, tricepsima, trbušnim zidom i sl. Još je i teretana za koju si plaćen. Barem si ja to tako posložim u glavi kako bih se lakše nosio s naporima. Pogotovo jer se na Baušteli traže „kršni momci“ (malo „jači“) poput mene, odlično mi odgovora gubljenje kilograma. I to taman pred odlazak na more.

Iako fizički napor nije za svakoga, prednosti bauštele ipak prevagnu na svoju stranu. Za razliku od mnogih studentskih poslova, bauštela definitivno nije dosadna. Ako ste se ikad našli u situaciji da sjedite za stolom sa starijim muškarcima koji pričaju o alatima i majstorskim poslovima, a nemate pojma o čemu pričaju, bauštela je posao za vas. Može vas naučiti puno korisnih stvari koje kasnije možete primijeniti u svakodnevnom životu.

Copy link
Powered by Social Snap