Pretraga

[Žene na baušteli] Zavarivačica Tanja razbija predrasude o muško-ženskim poslovima

A- A+

Tanja Dimitrijević, zavarivačica iz Beograda, svoj prvi posao odradila je baš u Hrvatskoj, razbijajući predrasude o muško-ženskim poslovima. Danas, ova mlada dama svim ženama koje su bez posla, a žele raditi, poručuje da se okušaju u varenju koje je, kako kaže, puno zanimljivije nego što se čini na prvi pogled.

Foto: Privatna arhiva/Tanja Dimitrijević

Stavljajući na sebe odijelo za varioce, cipele s čeličnom kapicom, rukavice i masku, radni dan započinje tridesetogodišnja Tanja Dimitrijević, zavarivačica iz Srbije koja hrabro prkosi stereotipnim podjelama poslova na “muške” i “ženske”.

Slučajno ju je, govori nam ova Beograđanka, put odveo do aparata za varenje. Iako po zanimanju tehničarka cestovnog prometa, u struci nije mogla naći posao, zbog čega nije dvojila što napraviti kada joj se otvorila mogućnost da radi ono za što tada još nije bila osposobljena.

Posao u Hrvatskoj

Saznavši da u Hrvatskoj može dobiti bolje plaćeni posao, Tanja je završila tečaj TIG varenja te u kratkom roku prikupila svu potrebnu dokumentaciju ne bi li se zaposlila u Bjelovaru gdje je na kraju odradila svoj prvi posao kao zavarivačica. Vjerojatno bi na istom još i danas bila da joj koronavirus nije pomrsio poslovne planove te je Dimitrijević prošle godine napustila Hrvatsku, no ne i posao zavarivačice.

Novi je našla u Beogradu, a predrasude zbog toga što je žena u “muškom” poslu, nikada ju nisu brinule.

–  Sve se vrlo brzo promijeni kada ljudi vide da ste dobri u svom poslu. Varenje se možda gleda kao “muški” posao, no ne mora znači da se žena time ne može baviti. Takva podjela još uvijek je prisutna na Balkanu, no vaše sposobnosti sve to mogu promijeniti.

Kao što ima žena koje su varioci tako postoje i muškarci koji čiste kuće, stanove, poslovne prostore. Štoviše, neki muškarci to bolje rade i od pojedinih žena, govori nam Dimitrijević, otkrivši kako u Srbiji postoji i jedna djevojka koja je unatoč jakoj muškoj konkurenciji osvojila prvo mjesto u zavarivanju. Takvi slučajevi jasno pokazuju kako se vrijeme promijenilo, a s njime je vrijeme da se mijenjamo i mi.

Izdvojeni članak

Sažetak mjeseca: Jeste li popratili najvažnije vijesti iz struke?

No što je to što varenje čini dovoljno zanimljivim poslom. Za Tanju, to je činjenica da baš kroz svoj rad doživljava svojevrsnu umjetnost.

– Svi ti pokreti prilikom varenja moraju biti dobro osmišljeni, opuštajući i nježni, govori nam.

Sve drugo su nijanse u kojima važnu ulogu igra to gdje radite, kakvi su vam radni kolege ali i šefovi.

– Ako je vama na poslu zanimljivo i ugodno vrijeme vam proleti i ništa vam ne bude teško, pa tako ni posao. Naravno, postoji tu i svojevrsna odgovornost koju zavarivač prebacuje na sebe, zadajući si zadatak da sve što radi bude dobro odrađeno, smatra naša sugovornica.

Iz tog razloga Tanji je jedan od bitnijih ciljeva da ostane u formi kada je u pitanju posao, ali i da ostvari brojne planove koje ima za budućnost. Glavna nit vodilja za nju su pozitivan stav, predan rad i želja za učenjem.

Važno je ne odustati

Koliko je važno ne odustajati i ne bojati se okušati u nečem novom, objasnila je kroz savjet za sve one koji se žele okušati u njezinom poslu.

– Ako imate želju za tako nečim, a bojite se hoćete li uspjeti ili što će vam društvo reći – nemojte odustajati, probajte, vidite, potrudite se. Nitko se nije rodio sa znanjem! Treba biti ustrajan u svojim ciljevima te se ne treba puno obazirati na okolinu. Jer ako ne probate cijeli život ćete se kajati i pitati zašto niste napravili nešto što ste željeli.

Isto tako svim ženama koje su bez posla, a žele raditi poručujem da pokušaju. Ja sam se odlično snašla i moram priznati puno je zanimljivije nego što se čini na prvi pogled, zaključila je ova ustrajna djevojka kazavši nam kako je najlakše do cilja doći malim promjenama i navikama – baš kao što je i sama napravila.

Copy link
Powered by Social Snap