Pretraga

Drvene kućice: Odličan izbor za odlaganje alata, ali i odmor

A- A+

Drvene kućice su praktično rješenje za vrtove i polja jer pružaju zaklon, ali prvenstveno su napravljene kao mjesto za odlaganje alata. Mada, upravo tu možete uzeti i kratki predah. Drvene vrtne kućice obično se proizvode s površinom od 6 do 12 četvornih metara po mjeri ili se kupuju gotove.

Ilustracija, foto: Unsplash; Vitor Paladini

Za njihovu izradu najčešće se koristi čamovina, bijeli bor ili obični bor. Koriste se suhe ploče ili poluoblike debljine od 2 do 9 cm. Ovaj izbor materijala najviše utječe na cijenu vrtnih kućica. Konstrukcija je izrađena od čamo drva, odnosno greda 9×9 ili 10×10 centimetara koje se spajaju čamo štafelajima, piše Gradnja.

Patos dio roštilja je potrebno premazati bitulinom kao zaštitnom hidroizolacijom preko koje se kasnije postavljaju OSB ploče debljine 18 mm. Ovisno o potrebama, zidovi mogu imati izolaciju u obliku stiropora ili kamene vune. Za krovni pokrivač najčešće se koristi crijep, lim ili kanadski crijep. S tegolom, nagib krova može biti blaži nego s drugim završnim materijalima. Podloga na koju se postavlja kuća obično je betonska ploča.

Izdvojeni članak

Cijene drva ne prestaju rasti zbog rata u Ukrajini: Dolazi do usporavanja produktivnosti

Završni lakovi na bazi akrila najčešće se koriste kao zaštitni sloj od atmosferskih utjecaja. Ove završne slojeve potrebno je obnavljati, odnosno povremeno premazivati ​​kuću. Kućice se mogu se raditi po mjeri gdje je u cijenu uključena i montaža, a mogu se kupiti i u trgovinama, ali tada ih morate sami sastaviti.

Iako je izgradnja ovih kućica relativno jeftina, i ovdje je nažalost došlo do velikog porasta cijena u protekle dvije godine. Zbog općeg porasta cijena, materijal koji se koristi pri proizvodnji je poskupio za više od 60%, pa je tako i cjelokupan trošak. Više o porastu cijena drva možete pročitati ovdje.

Drvene kućice: Odličan izbor za odlaganje alata, ali i odmor
Copy link
Powered by Social Snap