Pretraga

Dubrovnik više nikada neće biti isti: Tajnovita i moćna obitelj želi nazad svoje posjede

A- A+

Brodovlasnička obitelj Ivanović uskoro bi se trebala upisati na parcele koje im se vraćaju na dubrovačkom Medarovu jer su im nacionalizacijom oduzete u vrijeme Jugoslavije. Oni već dugo žive u Velikoj Britaniji, a kako su njihovi odvjetnici izjavili, predugo čekaju povrat povrat nacionalizirane imovine da bi ikome poklanjali posjede. Ako je suditi po spekulacijama, Dubrovnik bi uskoro mogao promijeniti izgled.

uvala lapad

Uvala Lapad, Dubrovnik | Foto: Unsplash

Između ulica doktora Roka Mišetića i fra Filipa Grabovca, ispod zgrade Hitne pomoći na Medarevu nalazi se velika parcela koja se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo Opće bolnice Dubrovnik. Međutim, obitelji Ivanović je krenula u potražnju ne samo ove čestice, nego i čitavog niza drugih parcela na Medarevu, ali i u ostatku južne Hrvatske, prenosi Dubrovački dnevnik.

Obzirom da je predmet spora i zemljište gdje je izgrađen helidrom, obitelj Ivanović zbog važnosti slijetanja helikoptera u medicinske svrhe, taj dio neće tražiti nazad. Ta odluka donesena je u ljeto 2021. godine na sjednici Županijske skupštine. Ivanović je dopustio Bolnici da uknjiži vlasništvo nad helidromom i pristupnim cestama, a zauzvrat je Ddubrovačko-neretvanska županija odnosno Opća bolnica Dubrovnik odustala od žalbe u sporu oko povrata nacionalizirane imovine.

Pojednostavljeno, dugotrajni sporovi koji su se vodili oko brojnih parcela na Medarevu uskoro bi trebali biti okončani, a na njih bi se upisala obitelj Ivanović.

Stanovi za liječnike?

Sukladno GUP-u, nakon što se Ivanovići upišu na parcele na njima mogu graditi ili ih prodati. Dio zemljišta je u građevinskoj zoni, a dio je zaštićeno zelenilo u sklopu Petke gdje nema mogućnosti gradnje. Navodno postoji inicijativa, otkriva Dubrovnik dnevnik, da Ivanovići na jednoj od vraćenih parcela dopuste gradnju stanova za liječnike. Zauzvrat  bi ih Grad Dubrovnik oslobodio komunalne naknade ili bi se pronašao sličan model koji bi zadovoljio sve strane.

Prema riječima ravnatelja Bolnice Marija Bekića i gradonačelnika Mate Frankovića, nema nikakvih službenih informacija koje bi mogli potvrditi. Izvor za Dubrovački dnevnik je rekao kako bi Ivanovići mogli na jednoj od  parcela dopustiti gradnju stanova za liječnike, ali da neće biti otpisivanja komunalne naknade, jer Grad Dubrovnik po zakonu to ne može učiniti kada je riječ o privatnom investitoru. Navodno je jedan od odvjetnika Ivanovića, Hrvoje Katušić rekao kako nikad ništa nije dogovoreno, a vjerojatno ni neće biti kad su u pitanju stanovi.

– Moj klijent predugo je čekao povrat nacionalizirane imovine da bi sada nekome nešto poklonio. Naravno, ako Bolnica, Županija ili Grad žele kupiti neko zemljište na Medarevu za gradnju liječničkih stanova, ne vjerujem da će biti zapreka da se proda po tržišnoj cijeni, rekao je, piše Dubrovački dnevnik.

Povijest obitelji Ivanović

Obitelj Ivanović sljednik je bogate dubrovačke brodovlasničke obitelji Banac. Pomorski posao započeo je otac Natalin, a slijedit će ga Božo, kao najstariji od desetero djece. Božo početkom 20. stoljeća već s 19 godina odlazi na školovanje u Škotsku, potom se seli u London i počinje s prvim brodskim poslovima. Među ostalim, suvlasnik je firme skupa s Ivom Račićem koja će kasnije postati Atlantska plovidba. Oženio jeIvinu kći, Mariju.

Svoju je moćnu flotu Božo Banac u Prvom svjetskom ratu stavio na raspolaganje savezničkoj Velikoj Britaniji, prijateljevao je s Antom Trumbićem i Franom Supilom, a po opredjeljenju bio veliki zagovaratelj jugoslavenskog jedinstva zbog čega je 1915. godine potpomogao i osnivanje Jugoslavenskog odbora u Londonu, piše Jutarnji list.

U Londonu je bio osnivač jugoslavenskog Lloyda, a 1936. godine postao je pak i prvi strani brodovlasnik stalni član glavnog odbora londonskog Lloyd’s Register of Shippinga. Međutim, unatoč uspjehu u Engleskoj, nikad nije zaboravio rodni Dubrovnik te je sve vrijeme ulagao u  grad. Angažirao je arhitekte na preporuku Ivana Meštrovića da izgrade obiteljski ljetnikovac u Cavtatu koji je kasnije preimovan u Villu Banac. Gradio je i zasebne vile za potrebe sestre Ade i brata Karla, a najreprezentativnija građevina do danas je ostala Umjetnička galerija, nekadašnja palača Bože Banca na dubrovačkim Pločama.

U to doba Božo Banac već je bio u drugom braku s Milicom, udovom Ivanović, koja će u bračnu zajednicu, i njoj drugu po redu, dovesti i troje djece koje je imala s pokojnim Ivanom Rikardom Ivanovićem (vjenčani kum Milice i Ivanovića bio je Svetozar Pribićević).

Brzo će se pokazati kako će među djecom njuh za biznis najsličniji očuhovom imati Ivan Stevan Ivanović, poznatiji kao Vane.

Olimpijske igre u Berlinu ’36.

Po ocu, koji se originalno prezivao Kraus (obitelj je kasnije prezime promijenila uslijed političkih okolnosti), Vane Ivanović bio je Židov, a po opredjeljenju je slijedio očuhovo oduševljenje jugoslavenskim jedinstvom priželjkujući državi demokraciju te osuđujući komunizam i raspad Jugoslavije 90-ih godina.

Inače, Vane je bio i odličan sportaš. Bio je prvak Jugoslavije u preponskom trčanju na 110 metara i 400 metara, a povijest ag pamti po sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, na kojima je postigao sedmo vrijeme. Ono još bitnije, više od rezultata upamćen ostaje kao jedan od sportaša koji je, zajedno s američkim sprinterom Jessejem Owensom, odbio pozdraviti Adolfa Hitlera.

Dobar dio Ivanovićevog poslovnog bogatstva, imovinu koju je Ivanović zaradio ili pak naslijedio od očuha Banca, nacionalizirat će prvo Pavelićeva, a potom i Titova vlada, a obitelj pak desetljećima nakon smrti Vane Ivanovića 1999. godine sudskim sporovima potražuje što im je nekad pripadalo.

Poslove mu je od kraja ‘60-ih godina preuzeo sin Ivan Božidar Ivanović, kojeg je Vane dobio u braku s Amerikankom June Fisher, a u postupcima za povrat imovine na području Zagreba i Dubrovnika danas je ipak najaktivniji unuk Teo.

Do danas nije poznato koliko vrijedi cjelokupna imovina koju Ivanovići potražuju no 44 milijuna kuna koji su stigli u obliku dionica za 20-ak hrvatskih tvrki 2019. godine, samo su jedan, vjerojatno manji dio potraživanja ove obitelji koja i danas u Londonu ima tvrtku Ivanovic and Company LTD, osnovanu još davne 1949. godine, piše Jutarnji.

 

 

 

Dubrovnik više nikada neće biti isti: Tajnovita i moćna obitelj želi nazad svoje posjede
Share via
Copy link
Powered by Social Snap