Pretraga

Jedan grad želi popuniti POS-ove stanove radnicima na deficitarnim zanimanjima: Evo koga sve traže

A- A+

Grad Umag je prvi u Hrvatskoj odlučio uvesti kriterij deficitarnog zanimanja u odlučivanje o prednosti pri dobivanju stana iz Programa poticane stanogradnje (POS). Time žele privući liječnike, medicinske sestre i tehničare, učitelje i policajce, kojih ondje kronično nedostaje.

Zgrada POS-a u Umagu | Foto: Grad Umag

Nakon što su 84 obitelji uselile u četvrtu zgradu izgrađenu u Umagu u okviru Programa poticane stanogradnje (POS), tamošnje su vlasti odlučile raspisati javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stanova u petoj zgradi.

Kako stoji na stranicama Grada Umaga, u poziv je uvršten i kriterij deficitarnog zanimanja kojim se određuje lista prvenstva pri ostvarivanju prava na stan. Među deficitarnim zanimanjima na području ovog istarskog grada su trenutno liječnici, medicinske sestre i tehničari, učitelji i policajci. Ovim je potezom Umag postao prvi grad koji je uveo poticajne mjere za deficitarni kadar u okviru POS-a.

Izdvojeni članak

Nova zadarska POS zgrada dobila stanare, kvadrate platili 6,13% više u odnosu na početnu cijenu

– Trajnim rješavanjem stambenog pitanja za ovaj deficitarni kadar izravno se osiguravaju javne usluge liječnika, profesora i policajaca za potrebe grada Umaga, poručile su gradske vlasti.

Izrada samog projekta za novu zgradu u okviru POS-a započet će nakon sastavljanja liste prvenstva, kako bi se najprije utvrdile realne potrebe budućih stanara. Sam objekt bi trebao biti izgrađen tijekom 2024. i 2025. godine.

Izdvojeni članak

Deveti najveći grad u Hrvatskoj dobiva POS stanove: Gradi ih se 50-ak, ima mjesta za još

– Grad Umag prednjači po izgradnji POS stanova u Istri, čime se ponosimo te smo primjer dobre prakse na državnoj razini. Stanovi za mlade su jedan od temelja demografske politike Grada Umaga, a Program poticane stanogradnje jedan je od najuspješnijih projekata u kojem do izražaja dolazi suradnja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, APN-a te Grada Umaga. Projekt poticane stanogradnje je prije svega razvojan i socijalan društveni program čija je vrijednost višeznačajna jer ulijeva sigurnost u budući razvoj zajednice, u ovom slučaju grada Umaga. S obzirom na dodatne poticajne mjere za zadržavanje deficitarnog kadra u Umagu, ovaj trenutni projekt dodatno dobiva na vrijednosti i značaju” naveo je gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, dodavši da će Grad osigurati izgradnju POS-ovih stanova sve dok ne budu ispunjene sve potrebe građana.

Nedavno su se obitelji uselile u POS-ove stanove u Zadru, o čemu možete čitati ovdje, a pisali smo i o planiranoj izgradnji zgrade POS-a u Karlovcu. Tekst umaškog javnog poziva i dokumentaciju možete preuzeti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap