Pretraga

Nova zadarska POS zgrada dobila stanare, kvadrate platili 6,13% više u odnosu na početnu cijenu

A- A+

U zadarskoj četvrti ‘Crvene kuće’ uručeni su ključevi stanarima nove POS-ove zgrade sa 100 stambenih jedinica i 164 parkirnih mjesta. Riječ je o projektu vrijednom približno 8,5 milijuna eura.

POS zgrada Zadar

POS zgrada Zadar | foto: Ministarstvo graditeljstva

U novoj zadarskoj POS zgradi stanovi su raspoređeni na pet etaža, te su uglavnom veće kvadrature. Građanima je prodano njih 88 dok su po 6 stanova preuzeli Grad Zadar i Ministarstvo obrane za svoje potrebe.

U sklopu svečanog uručenja ključeva istaknuto je kako je s ovih 100 stanova u Zadru kroz program POS-a ukupno izgrađeno 536 stambenih jedinica i to na području mjesnih odbora Bili Brig, Smiljevac i Crvene kuće. Kao i da se trenutno grade 333 POS-ova stana na 8 lokacija ukupne vrijednosti investicija oko 29 milijuna eura.

Zahtjevna realizacija projekta

Useljavanju u novu POS zgradu nazočili su predsjednik Vlade, Andrej Plenković i potpredsjednik, ministar Branko Bačić. Premijer je istaknuo da je riječ o projektu koji se realizirao u zahtjevnom vremenu, koronakrize, energetske krize i rasta cijena građevnog materijala.

– Zbog toga je ovaj uspjeh još veći, osobito kada znamo da u Zadru postoji 536 ovakvih stanova, da ih je na razini Zadarske županije oko 650 i da ćemo s entuzijazmom poduprijeti sve nove inicijative i ideje koje će pomagati mladim Zadrankama i Zadranima, rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić istaknuo je pak kako je kroz stambene programe Vlade svoj dom u Hrvatskoj osiguralo preko 43.800 mladih obitelji. Kroz program POS-a izgrađeno je više od 8.800 stanova dok je kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita svoj dom osiguralo još dodatnih 35.000 obitelji.

Izdvojeni članak

Trosobni stanovi dostupni bez kredita grade se za mlade obitelji u Slavoniji

Skuplji kvadrati od početno ugovorene cijene

Treba napomenuti i kako su se stanovi u ovoj zgradi na početku projekta prodavali po cijeni od 1.193,11 eura za kvadrat, ali da je do potpisivanja ugovora cijena je porasla na 1.266,55 eura. Iako s ovakvim situacija nitko nije bio zadovoljan pritužbe nisu bile uvažene s obzirom na to da su potpisnici predugovora o kupnji pristali na to da cijena može porasti do 7 posto.

Naime, konačna cijena znači porast od 6,13 postom odnosno ostala je unutar ugovornih vrijednosti. Stanovi su poskupjeli jer je izvođač radova, tvrtka Lavčević, iskoristila mogućnost poskupljenja svog posla unutar pravnih okvira, piše portal 057info.

Koliko su zadovoljni stanari već useljenih POS zgrada životom u njima pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap