Pretraga

Korona i potres ne mogu mu ništa: Tržište nekretnina u Hrvatskoj i dalje gori

A- A+

U prošloj godini koju su obilježili pandemija i potresi u Hrvatskoj su prodane gotovo 32 tisuće nekretnina, samo tri tisuće manje nego 2019., a pad je uglavnom vezan uz obalu i Jadran. Najviše je stanova prodano upravo u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Foto: Unsplash

Stranci su lani kupili četiri od deset prodanih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do šibenskog područja i 16 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je na Jadranu udio stranaca među kupcima bio najniži. U Međimurju i Varaždinskoj županiji udio stranaca je oko dva posto, a drugdje je u kontinentalnom dijelu zanemariv. Najviše stranih kupaca nekretnina dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Kupci iz Njemačke posebno zainteresirani za nekretnine na jednom hrvatskom otoku

Otporni na krizu

– Tržište stambenih nekretnina u 2020. godini pokazalo je otpornost na aktualnu krizu, pa bi u idućem razdoblju mogli jačati rizici za financijsku stabilnost povezani s tim tržištem,  zaključuje središnja banka u najnovijoj analizi Financijske stabilnosti u zemlji. Godišnja stopa rasta cijena stambenih nekretnina iznosila je 7,7 posto i tek se blago usporila u odnosu na porast od devet  iz 2019. godine.

Time je razina indeksa cijena stambenih nekretnina za cijelu Hrvatsku u 2020. godini premašila razine iz razdoblja prije izbijanja svjetske financijske krize 2008. i dosegnula dosad najviše vrijednosti, piše Večernji list.

Copy link
Powered by Social Snap