Pretraga

Nova anketa: Što je ključ priuštivog stanovanja za mlade u Hrvatskoj?

A- A+

U tijeku je izrada Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine čija je jedna od okosnica činjenica da ponuda na domaćem stambenom tržištu ne može zadovoljiti potrebe građana, a da su paralelno cijene stambenih nekretnina stalno u porastu. S ovim se trendom najteže bore mladi koji ne mogu riješiti stambeno pitanje. I to prije svega u Zagrebu, te u većim gradovima duž Jadrana. Pitamo vas: Što je ključno za osiguravanje priuštivog stanovanja mladih u Hrvatskoj?

mlada obitelj | foto: Freepik

mlada obitelj | foto: Freepik

Spominju se i najavljuju broja rješenja koja bi trebala mladim ljudima omogućiti stambeno zbrinjavanje. Grad Zagreb zagovara model da se po cijelom gradu kvalitetno grade i iznajmljuju stanovi po priuštivim cijenama, bez getoiziranja korisnika na jednom mjestu. Ovaj model podržavaju i u Osijeku, te u Splitu.

Paralelno, brojni gradovi i općine već sufinanciraju troškove stanovanja za mlade obitelji. Neki od njih poput Slavonskog Broda i Labina mladima daju građevinska zemljišta za izgradnju kuća.

Izdvojeni članak

Anketa: U Hrvatskoj je najteže za posao angažirati keramičara

U međuvremenu, kroz cijelu 2023. godinu država je najavljivala subvencionirani najam, kao i jačanje POS-a. Tu su i subvencije stambenih kredita.

Grad Dubrovnik pak najavljuje ograničavanje zone prenamjene stanova u apartmane s obzirom na to da su zbog ove prakse u gradu pod Srđem cijene nekretnina toliko skočile da mladi više ne mogu niti razmišljati o kupovini prve nekretnine. Niti pronalasku stana koji je raspoloživ za cjelogodišnji najam po pristojnoj cijeni.

U novoj Bauštela.hr anketi vi odlučujete: Što je ključno za osiguravanje priuštivog stanovanja mladih u Hrvatskoj?

Što je ključ priuštivog stanovanja za mlade u Hrvatskoj?

Doznajte ovdje rezulate ankete u kojoj smo postavili pitanje: Kako je najbolje urediti kućni prilaz?

Copy link
Powered by Social Snap