Pretraga

Bauštela.hr anketa: Odlučili ste koji je materijal najbolji za uređenje okućnice

A- A+

Uređenje okućnica jedan je od najtraženijih radova za koji se u proljeće traži majstor više. No, prije angažmana radne snage važno je odlučiti u kojem smjeru krenuti, odnosno odlučiti se za materijal. Izbor nije velik, a kada su standardne opcije u pitanju priča se svodi na: postavljanje opločnjaka, asfaltiranje, beton, komprimirano pošljunčivanje ili, kada okućnica ne služi za parkiranje, sadnju trave. Za neodlučne smo proveli anketu u kojoj su kućevlasnici kao top izbor izabrali opločnjak. Doznajte zašto, kao i koje su još opcije među najpopularnijima.

asfaltiranje okućnice | foto: Freepik

asfaltiranje okućnice | foto: Freepik

Proljetni planovi za kućevlasnike često obuhvaćaju investiciju u nekretninu u vidu građevinskih radova. Uređenje okućnice jedan je od najtraženijih zahvata. Zato smo vas u Bauštela.hr anketi pitali: Kako je najbolje urediti kućni prilaz?

Izdvojeni članak

Planiranje proljetnih radova: Popločavanje okućnice ili pečenjara majstora treba tražiti sada

Ponuđeno je bilo pet odgovora: opločnjak, beton, asfalt, šljunak i trava. Najviše glasova (53,01%) dobio je opločnjak. Na drugom mjestu je asfalt (17,15%), na trećem trava (14,48%), a na četvrtom šljunak (10,69%). Na začelju se nalazi beton (4,68%) koji je dobio najmanje glasova ispitanika.

Bauštela.hr anketa uređenje okućnice

Bauštela.hr anketa uređenje okućnice

Treba naglasiti kako izbor opločnjaka kao top materijala za uređenje okućnice ne iznenađuje s obzirom na to da je riječ o najkvalitetnijoj, ali i ujedno najskupljoj opciji na našoj listi. No, zato je iznenađenje činjenica da je beton završio posljednji na listi s obzirom na njegovu raširenost kada je u pitanju popločavanje u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, u nastavku doznajte prednosti i nedostatke svake od opcija koje smo uvrstili u anketu. Odluka će u konačnici ovisiti o kućnom budžetu i estetskim zahtjevima investitora.

Opločnjak

S druge strane popločavanje okućnice daleko je estetski privlačnije, ali i skuplje. Cijena popločavanja uvelike ovisi o stanju podloge, a kreće se od 15 do 20 eura za kvadrat. Oni koji su popločili svoje prilaze kao prednost ističu činjenicu da je ovakvu površinu moguće, relativno lako, naknadno uređivati bez štete. No, i nedostatak – zahtjevno održavanje. Procjepe između opločnjaka treba redovno čistiti od travki i mahovine, te nakon zime popunjavati i po potrebi nivelirati.

Asfalt

Asfalt se često se odabire kao materijal za uređenje okućnice. Iako estetski nije najprivlačnija opcija ima puno drugih vrlina kojima to kompenzira, prije svega otpornost i dugovječnost. Ne treba ni zaboraviti ni činjenicu da je jeftin. Naime asfaltirati okućnicu moguće je već od 10 eura po kvadratu što je u odnosu na, primjerice, postavljanje opločnjaka, bagatela.

Trava

Sadnja trave svakako je najjeftiniji i najprirodniji izbor. Odlično je što posao možete obaviti sami. Površinu treba raščistiti, te potom obraditi gornji sloj zemlje. Idealno popularnom ‘frezom’, ali i klasična lopata/grablje će dobro poslužiti. Sjeme trave može se kupiti u svakom vrtnom centru, a vrsta se bira ovisno hoće li travnjak većinu dana biti na suncu ili u sjeni. Sadnja se obavlja ručnim posipavanjem sjemena i potom utiskivanjem istog čvrstim valjkastim predmetom. Uz redovno zalijevanje, travnati pokrivač pristojno će izgledati već za 4 do 5 tjedana.

Šljunak

Uređivanje prilaza šljunkom nije loš izbor kada je budžet mali, a podloga mora biti poravnata zbog parkiranja automobila. Cijena šljunka za ovu namjenu ovisi o granulaciji, ali kreće se od 40 do 55 eura za kubik. U ovome slučaju dobro je kombinirati sitni šljunak kao podlogu s krupnim šljunkom za završni sloj.

Beton

Slična je situacija kada su u pitanju karakteristike betoniranja. Ovdje pak treba znati da cijena betona najviše ovisi o kvaliteti betona. Ako se za primjer uzme beton C 25/30, s normalnim svojstvima, cijena betona za kubik kreće se oko 40 eura. Kada se tomu doda armatura i cijena ruku, kvadrat betonske podloge kreće se od 70 do 120 eura. Majstora za betoniranje nije teško pronaći.

Doznajte ovdje sve o kompletnoj transformaciji okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oazu za druženje.

Copy link
Powered by Social Snap