Pretraga

Transformacija okućnice u tri pravca: Igralište za djecu, povrtnjak ili oaza za druženje

A- A+

Proljeće kuca na vrata što za sve kućevlasnike znači samo jedno – bliži se proljetno uređenje okućnice. Kada je vanjski prostor ispred i/ili iza kuće već definiran razmišlja se uglavnom o standardnoj ‘kozmetici’. No, kada dvorište treba urediti po prvi put i dati mi jasnu namjenu potrebno je puno više promišljanja jer nije isto prostor prilagođavati dječjoj igri, vrtlarenju ili opuštajućem odmoru na zraku nakon užurbanog dana.

uređenje okućnice

uređenje okućnice | foto: Pexel

Okućnica se uređuje ovisno o onome što kućevlasnici preferiraju raditi u slobodno vrijeme. No, u svakom slučaju, generalna podjela se svodi na tri opcije: dječje igralište, vrt ili oaza mira. Jasno ako je riječ o većoj okućnici ona može sadržavati i mješavinu ovih elemenata, ali svakako će jedna biti dominantan.

Izdvojeni članak

Planiranje proljetnih radova: Popločavanje okućnice ili pečenjara majstora treba tražiti sada

Dječje igralište

Kada okućnicu sređuje obitelj s malom djecom posve je jasno kako je prioritet dvorište prilagoditi zabavi najmlađih. Kako da bi im se osiguralo više boravaka na otvorenom, tako i iz praktičnih razloga – odrasli ne mogu uvijek u park kada bi djeca to htjela.

Osnova je svakako postavljanje ograde, minimalne visine od jednog metra duž čitave međe posjeda, bez obzira na eventualno postojanje zelenila koje ‘glumi’ ogradu. Odabir materijala nije važan koliko forma ograde. Cijevi ili letve ograde trebaju biti postavljeni okomito, nikako vodoravno jer tako jednostavno mogu poslužiti kao ljestve. Također, kada su u pitanju ograde o kovanog željeza treba izbjeći šiljaste rubove koji su sastavni dio klasičnog dizajna.

Druga je stavka sadnja trave. Površinu treba raščistiti, te potom obraditi gornji sloj zemlje. Idealno popularnom ‘frezom’, ali i klasična lopata/grablje će dobro poslužiti. Sjeme trave može se kupiti u svakom vrtnom centru, a vrsta se bira ovisno hoće li travnjak većinu dana biti na suncu ili u sjeni. Sadnja se obavlja ručnim posipavanjem sjemena i potom utiskivanjem istog čvrstim valjkastim predmetom. Uz redovno zalijevanje, travnati pokrivač pristojno će izgledati već za 4 do 5 tjedana.

Šlag na torti su igrala – ljuljačke, tobogani, trampolini. Nije loše ni ubaciti mali stolić sa stolicama kakav se može sklepati od starih ostataka namještaja. A ako imate stari ružni susjedov zid samo ga treba prijeći glet masom i crnim mat lakom, i velika, vodom periva školska ploča po kojoj se može crtati kredom je tu. Detalje za izradu ploče potražite ovdje.

dječje igralište u vrtu

dječje igralište u vrtu | foto: Freepik

Dvorište za vrtlarenje

Zaljubljenici u vrtlarenje jednom kada se dokopaju svoga komadića zemlje trebaju najprije razmisliti kako maksimalno iskoristiti prostor. Saditi nasumično redove povrća i cvijeća nije pogrešno. No, ako se prostor dobro isplanira vrt može biti puno veći i funkcionalniji. Evo nekoliko prijedloga.

Izgradnja povišenih drvenih boksova za povrtnjake odlična je ideja. Lako se mogu napraviti od drvenih paleta i odlično će poslužiti za odvajanje kultura, a i vrtlarenje će učiniti lakšim za leđa.

Iskorištavanje ograda za biljke penjačice – od mahunarki do ruža. Kada se vrt planira u ovom kontekstu najbolje je izabrati čvrstu rupičastu ogradu koja istovremeno omogućuje protok svjetlosti i pruža potporu.

Nikako se ne smije zaboraviti provesti instalaciju za vrtni izvor vode. Najčešće se ova instalacija postavlja na kuću s vanjske strane. No, nije loše niti uložiti nešto više truda pa instalaciju postaviti nešto niže u vrtu što zbog praktičnosti pri zalijevanju, što zbog udaljavanja kukaca od ulaza u kući, posebno u predjelima gdje ima puno komaraca.

boksovi za povrtnjake

boksovi za povrtnjake | foto: Freepik

Oaza za odmor

Iako se čini da za ovu namjenu prolazi baš sve, ipak treba razmisliti o nekim osnovnim elementima poput nadstrešnice, vrtnog namještaja, te omjera zelenila i čvrstih površina koji će vas najviše usrećiti. Nisu svi isti. Dok jedne opušta udoban naslonjač na betonskoj terasi, drugi teže izležavanju u visećoj vreći između dva drveta.

Nadstrešnica je preporuka u svakom slučaju, posebno ako na okućnici nema prirodnog hlada. Idealno je rješenje pergola, samostojeća ili naslonjena na kuću. Pergole se mogu kupiti gotove ili se mogu izraditi, u oba slučaja od različitih materijala. Više o DIY konstrukciji pergole doznajte ovdje.

Prostor koji se natkriva nije loše barem djelomično popločiti utiskivanjem kamenih ploča ili posipanjem šljunkom. No, jasno, oni koji žele nešto više mogu i konstruirati terasu uz napomenu kako je to ipak zahtjevan pothvat za koji treba angažirati majstora.

Za kraj – rasvjeta i osvježenje. Za opuštajući ugođaj kada padne mrak uvijek je dobar izbor nadstrešnicu ukrasiti lampicama (za vanjsku upotrebu). Dok će za vrućih ljetnih dana biti korisno imati prskalice. Iako ovo posljednje zvuči kao skup dodatak to uopće nije tako. Jednostavne varijante ovlaživača koji ispuštaju vodnu maglicu mogu se pronaći u trgovačkim centrima po cijeni od već od 10 eura za 2 metra.

pergola

pergola | foto: imdmyself

Copy link
Powered by Social Snap