Pretraga

Pergola – vrtni element od drva ili metala koji pretvara svaku terasu u bajkoviti prizor

A- A+

Uređenje okućnice bez iznimke podrazumijeva stvaranje ugodnog prostora za sjedenje i uživanje na otvorenom. Takav prostor uvijek je poželjno natkriti, a jedan od najboljih izbora za ovaj potez je postavljanje pergole – vrtnog elementa tipičnog za Sredozemlje.

pergola

pergola | foto: imdmyself

Pergola kao funkcionalni element koji uz zidani objekt stvara dodatni prostor za boravak na otvorenom originalno potječe iz renesansne Italije, a nastala je spajajući dvije potrebe. One za rast vinove loze na dohvat ruke, uz dom, i potrebe za stvaranjem prirodnog hlada za vrućih ljetnih dana. Naime, ikako se danas pergole prave tako da ostavljaju mogućnost zatvaranja krovne konstrukcije i manipuliranja protokom svjetlosti uz pomoć krilaca, nekada je taj posao isključivo bio u rukama vinove loze ili kakve druge penjačice.

Od drva ili metala

Pergole se tradicionalno postavljaju uz zidane objekte, te u svome izvornom obliku predstavljaju element koji se nadograđuje na kuću. No, danas su sve više popularne samostojeće pergole koje često preuzimaju funkciju paviljona za natkrivanje prostora uz bazene ili sjedeće garniture odmaknute od kuće.

Također, pergole se tradicionalno izrađuju od drveta. S jedne strane zbog funkcionalnosti, a s druge strane zbog estetike i potrebe spajanja vanjskog prostora s unutrašnjim prirodnim elementima. Drvo je svakako top izbor za pergolu u vinogradu, plažu ili vrtu.

Naravno, kako se pergole danas uvelike izrađuju industrijski kao montažne građevine, sve je više metalnih pergola. Kao prednost im se mora priznati lakše održavanje i više mogućnosti koje nude, prije svega manipulacija krilcima uz pomoć koje pergola u tren oka pruža potpunu zaštitu od vremenskih uvjeta. Iako će mnogi reći kako ovakve, metalne pergole s funkcijom potpunog zatvaranja krova nisu ‘prave’ pergole već paviljoni ili sjenice, ne može se poreći da se kao pergole prodaju i oglašavaju, te da sadrže elemente i funkciju svojih preteča.

Izdvojeni članak

Ne znate s čime popločati dvorište? Evo zašto je opločnik idealno rješenje

Za hlad krilca ili penjačice

Kada se pergola rastavi na gradivne elemente predstavlja vrstu građevine koja uključuje dva osnovna dijela – potporne stupove i krovnu rešetku. Sama krovna mreža može biti fiksna i otvorena ili imati mogućnost zatvaranja pa u tome slučaju rešetka sadrži i krilca.

Kada pergola ima krilca ona mogu biti fiksna i tome slučaju je njihov položaj djelomično određen kretanjem sunca na lokaciji na kojoj se postavlja. Posebno u slučaju kada se uz pergolu neće saditi penjačice. Krilca, kako smo već spomenuli, mogu biti i pomična – mehanički ili na električni pogon.

Pergola kao DIY projekt

Vješti DIY entuzijasti ne bi se trebali puno namučiti s izgradnjom drvene pergole. Potrebno je napraviti dobar nacrt i prema njemu odrediti dužinu potpornih i poprečnih greda. Oba tipa greda mogu se kupiti kao gotov građevinski materijal. Ako ćete pergolu postavljati na zemljanoj podlozi prilikom izračuna dužine morate dodati dio koji će biti ukopan a koji mora iznositi minimalno polovinu visine konstrukcije.

Kada je u pitanju montaža, najvažnije je potporne grede dobro učvrstiti. Ako se potporne grede polažu u zemlju preporučuje se u rupu izliti betonski ‘kalup’. Za učvršćivanje konstrukcije treba pripremiti metalna sidra ili samorezne vijke s polipropilenskim tiplama. Prilikom postavljanja greda treba dobro paziti na simetričnost i uspravnost.

Nakon što su potporne grede bez sumnje čvrste, na red dolazi montaža krovne mreže. No, krovne grede najprije trebate obraditi tako da na njima napravite adekvatne utore za spajanje. Kod ovoga posla treba biti posebno pažljiv ako se krovna konstrukcija radi s poprečnim elementima. Preciznost pri određivanju pozicije utora je ključna.

Izdvojeni članak

Idealno za klince: Pet ideja za savršeno dvorište

Održavanje za dugovječnost

Drvenu podlogu svakako treba premazivati sezonski odgovarajućom hidro izolacijskom masom, tako ne samo da joj se produžuje život, već i lijepo izgleda. Uz napomenu da ako planirate pergolu obogatiti penjačicama morate imati na umu kako će doći trenutak kada zbog vegetacije nećete moći sezonski nanositi zaštitu na drvo. U ovome slučaju hidroizolaciju pergole treba obaviti kvalitetnijim materijalima prilikom same ugradnje.

Metalne pergole lak su zalogaj za održavanje, čak i ako uz njih pustite penjačice u slobodan rast. Za razliku od drvenih pergola kojima previše vode može dugoročno štetiti, kod metalnih konstrukcija jedno dobro tuširanje vrtnim crijevom za vodu čini veliku razliku.

Svaka okućnica treba i ogradu, kako izabrati pravu pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap