Pretraga

U starom Rimu bilo je nekoliko vrsta nekretnina: Imali i stambene zgrade sa sedam katova

A- A+

U antičkom Rimu bile su četiri vrste nekretnina za život građana. Vrsta je ovisila o ekonomskom sloju i ruralnom ili urbanom dijelu carstva.

Stari Rim | Screenshot/YouTube

U starome Rimu bogatiji su zaista imali lagodan život. Privatni bazeni, umjetnine, prostori za zabavu, sve su to imali i Domusi i vile izvan grada. Siromašniji stanovnici živjeli su poprilično bijedno, na rubu opstanka, u stanovima s jednom prostorijom u kojoj je boravila cijela obitelj. Nažalost, nisu imali niti vodu i osnovne higijenske potrebe.

Domus – velika kuća u Rimu

Unutar starog Rima, najbogatiji Rimljani poput careva i plemića, živjeli su u jednokatnici zvanoj domus. Ove su kuće doista bile veličanstvene, s mramornim stupovima, kipovima, mozaicima i freskama. Rimljani su dizajnirali Domus s dva glavna dijela, antikom s prednje strane i postikom sa stražnje strane. Oba dijela su imala veliko središnje dvorište odakle su imali ulaz u druge prostorije. Središnji prostor antike bio je atrij. U njemu se nalazio plitak bazen, a nije bio natkriven krovištem zbog skupljanja kišnice. Rimljani su atrij koristili za druženje i zabavu. Spavaće i dnevne sobe imale su izlaz na atrij.

Domus, stari Rim | Screenshot/YouTube

Postika je bila privatnija. Imala je središnji prostor za uzgoj ljekovitog bilja, a okolne prostorije bile su blagovaonica, kuhinja i kupaonica. Najbogatiji ljudi starog Rima bili su robovlasnici i imali su robove smještene u postici. Robovi bi kuhali i čistili, održavajući kuće besprijekornima za sva društvena događanja. Dok je većina Rimljana imala vlastite krevete i ograničen namještaj, nekoliko nesretnih robova moralo je spavati ispred vrata spavaće sobe svog ‘vlasnika’, prestrašno.

Izdvojeni članak

Rimljani su imali centralno grijanje prije dvije tisuće godina: Bilo je efektivno, ali skupo

Stambene zgrade starog Rima

Velika većina običnih zaposlenih Rimljana u gradovima živjela je u višekatnim stambenim zgradama ili stambenim blokovima, poznatim kao insulae. Ponekad su prizemlja stambenih zgrada zauzimali dućani, a u prostoru iznad njih stanovali bi vlasnici dućana. Stambene zgrade bile su visoke sedam katova ili više i često su bile opasne i nehigijenske. Požari, urušavanja i poplave bile su uobičajene nesreće.

Insulae, stari Rim | Screenshot/YouTube

Stanari s višim plaćama živjeli su na prva dva kata, gdje su bile veće sobe, prozori, balkoni i tekuća voda. Gornji katovi, nasuprot tome, bili su za najmanje imućne ljude u starom Rimu i nudili su nestandardne životne uvjete, ponekad sa samo jednom sobom u kojoj bi živjela cijela obitelj – bez prirodnog svjetla, opskrbe vodom ili kupaonice.

Vile izvan grada

Izvan grada, bogati građani starog Rima živjeli su u vilama koje su bile veće od Domusa jer je bilo više prostora za iskoristiti. Istinski bogati imali su i domus i vilu i time su se hvalili organizirajući često zabave. Vile su bile podijeljene u tri glavna dijela: villa urbana, gdje je živjela gospodarska obitelj, zatim villa rustica, gdje su živjeli robovi i radnici koji su obavljali sve kućanske poslove.

Vila izvan grada u Rimskom carstvu | Screenshot/YouTube

Treće područje zvalo se villa fructuria i imalo je dovoljno prostora za poljoprivredne proizvode, a ponekad čak i privatni hram. Ove su kuće bile okružene golemim površinama zemlje za poljoprivredu, zabavu ili privatne bazene.

Izdvojeni članak

‘Svi putevi vode u Rim’: Stari Rimljani izgradili su 400.000 kilometara kvalitetnih cesta

Kuće na farmama

Selo Rimskog Carstva nije bilo tako povoljno za siromašne, iako ne uvijek tako loše kao život u gradovima. Radnici na farmi, stočarski radnici i drugi poljoprivredni radnici živjeli su na selima ili farmama, u vrlo malim, skučenim primitivnim suhozidnim građevinama. Najsiromašniji su morali živjeti u mračnim, prljavim tvornicama i industrijskim kompleksima u kojima su radili, a bogati su ih često iskorištavali kao ropsku radnu snagu.

Kažun | Turistička zajednica Istarske županije

Copy link
Powered by Social Snap