Pretraga

[VIDEO] Sam napravio vrtnu ljuljačku: Pogledajte kako izgleda proces paljenja drva strujom

A- A+

Malo koja stvar je toliko lijepa koliko lijepo uređen vrt u vrijeme ljetnih vrućina. Osim što zelenilo definitivno ljepše izgleda od betona, puno je ugodnije provoditi vrijeme okružen biljkama, nego pod klimom u zatvorenom prostoru. Još je ljepše kada u vrtu imate drvenu ljuljačku. Što kada biste sami odlučili napraviti jednu?

Živimo u vremenima kada se zanati polako gube, pa je itekako lijepo vidjeti da ljude i dalje rade ‘s rukama’. Jedan odličan primjer je naš današnji sugovornik, Lovro Pavin, koji je inače inženjer građevinarstva, a u slobodno vrijeme se bavi izradom stvari od drva. Njegov posljednji projekt je bila vrtna ljuljačka, koju je napravio s posebnom tehnikom, paljenjem strujom.

–  Ovo mi nije prva vrtna ljuljačka, ali je prva koju sam izradio na ovakav način, paljenjem strujom. Ideja je pala nakon što sam uhvatio vremena nakon posla te razmišljao što bi mogao napraviti iduće. Jelovinu sam koristio iz čiste dostupnosti drva. Nažalost, cijene svih građevinskih materijala otišle su gore pa tako i drva. Uzimajući to u obzir, a i činjenica da sam grede imao već osušene kod kuće, odlučio sam se za jelovinu, objasnio nam je Pavin.

Izdvojeni članak

[FOTO] Što kad vam pas uništi vrata? Evo kako to samostalno popraviti

Iako bi mnogima najveći izazov u cijeloj priči bila sama ideja toga da izrade vrtnu ljuljačku, naš sugovornik je brinuo samo oko toga kakvi će biti rezultati paljenja strujom. No, prije svega, bitno je kvalitetno se pripremiti. Kada imate dobre materijale, sve je izvedivo.

Odabir materijala

– Najveći izazov je bilo samo paljenje i bilo je pitanje hoće li to na kraju biti onako kako je zamišljeno ili će sav rad pasti u vodu ako upropastim izgled paljenjem. Proces je sljedeći. Prvo sam izabrao materijal. Bilo mi je bitno odabrati što ravniji materijal, odnosno drvo, jer je tada sam rad puno lakši. Drvo je prirodni materijal i nije savršeno, ali to daje posebni čar krajnjem izgledu. Nakon nabavke materijala slijedila je obrada, rekao nam je Pavin.

Kada imate materijale, vrijeme je za sam rad rukama. Svakako je najbitnije bilo izvesti dobro paljenje strujom, ali je i prije toga potrebno dobro obraditi drvo. Naravno, ni to nije mačji kašalj.

– Prvo sam izrezao i ohoblao drvo. Hoblanje je bilo na staru stolarsku kombinirku i dosta zahtjevno. Uže dijelove hoblao sam ručnom hoblom. Nakon hoblanja slijedilo je brušenje i obrada rubova kako ne bi bili oštri. Uslijedilo je spajanje konstrukcija. Bitniji spojevi su rađeni tesarskim vezovima, a manje bitni vijcima. Spojena konstrukcija spremna je za paljenje, uputio nas je Pavin.

Napokon, došli smo do trenutka kada se drvo pali strujom. Iako sama metoda zvuči ‘ludo’, u pitanju je vrlo zanimljiv izbor s kojim ćete svakako imati jedinstveni komad namještaja. No, potrebno je isto nešto znanja o struji kako biste se u svemu dobro snašli.

Izdvojeni članak

[FOTO/VIDEO] Jeste li čuli za tehniku deka u cementu? Evo kako i vi možete postati umjetnik

‘Lichtenberg mašina’

– Stroj za paljenje napravio sam sam. Izrađen je od transformatora koji pretvara izmjeničnu struju u istosmjernu. Stroj se zove ‘Lichtenberg mašina’ zbog uzorka koji ostavlja prema njemačkom fizičaru. Samo drvo je izolator električne struje tako da je prvo premazano mješavinom vode i sode bikarbone kako bi površina drveta bolje provodila struju. Drvo se premaže i elektrode se postave na razmaku od otprilike 30 cm. Prilikom puštanja struje dolazi do paljenja drveta. Ne postoje dva ista uzorka jer struja nasumično traži put između elektroda linijom manjeg otpora, rekao nam je naš sugovornik.

Drvena vrtna ljuljačka, foto: Lovro Pavin

Iako ovako napisano zvuči dosta jednostavno, može postati i opasno. Ipak je u pitanju struja. Kada ste sa svime gotovi, bitno je i dobro očistiti konstrukciju, kako bi sve izgledalo baš onako kako ste zamislili.

– Proces je vrlo opasan jer struja može ‘skočiti’ na dio tijela ako se previše približi strujnom izvoru. Samo drvo gori i nastaje dim te je paljenje potrebno izvesti na otvorenom. Kad se paljenje završi konstrukcija se pere visokotlačnim čistačem i tako se uklanja ugalj nastao paljenjem, objasnio nam je Pavin.

I kad ste napokon gotovi s ovim opasnim i izazovnim trenutkom, slijedi ono najljepše – završno ‘glancanje’.

– Nakon što se konstrukcija osušila slijedilo je premazivanje lakom za drvo. Finalni izgled prikazan je na fotografijama i na kraju sam zadovoljan. Za sav rad trebalo mi je tjedan dana, a radove sam radio nakon posla. Ovo mi nije najzahtjevniji rad, ali mi je jedan najdražih, zaključio je naš sugovornik.

Copy link
Powered by Social Snap