Pretraga

Planiranje proljetnih radova: Popločavanje okućnice ili pečenjara majstora treba tražiti sada

A- A+

Novogodišnje odluke i planovi za kućevlasnike često obuhvaćaju investiciju u nekretninu u vidu građevinskih radova. Bilo da je riječ o popravcima, estetici ili poboljšanju kvalitete života planiranje radova ‘za proljeće’ za mnoge je trenutno top tema. Uređenje okućnice, popločavanje terase, ugradnja roštilja ili pečenjarnice najtraženiji su proljetni radovi za koje već sada treba pronaći majstore.

obiteljska kuća

obiteljska kuća | foto: Freepik

Sretni su, ali i rijetki kućevlasnici koji u iščekivanju proljeća ne planiraju radove. Jer uzrečica kako je ‘kuća rupa bez dna’ nije bez vraga. Uvijek nešto staro treba zamijeniti, a nešto novo čeka na red. Vanjski ili unutarnji radovi, svejedno je. Oni koji imaju planove za građevinske radove u kući za proljeće trebaju prionuti izradi budžeta i krenuti u potragu za materijalom i/ili majstorima.

Uređenje površine okućnice

Zima, snijeg i kiša uvijek otkriju nedostatke neuređenih okućnica, posebno onih s zemljanom ili šljunčanom površinom. Stoga je upravo uređenje okućnica jedan od najtraženijih radova za koje se trenutno traže majstori. Izbor nije velik, a kada su standardne opcije u pitanju priča svodi na asfaltiranje ili postavljanje opločnjaka.

Kada je u pitanju potraga za majstorima, ovaj posao se povjerava tvrtkama, a ne pojedincima obzirom da zahtjeva upotrebnu nekoliko ‘ozbiljnih’ radnih strojeva. Kako je obično riječ o tvrtkama koje su okrenute izvođenju javnih radova, potraga za izvođačem zna potrajati mjesecima.

Izdvojeni članak

Asfaltiranje okućnice: Jeftino i dugotrajno rješenje za prilaz ili parking

Asfalt se često se odabire kao materijal za uređenje okućnice. Iako estetski nije najprivlačnija opcija ima puno drugih vrlina kojima to kompenzira, prije svega otpornost i dugovječnost. Ne treba ni zaboraviti ni činjenicu da je jeftin. Naime asfaltirati okućnicu moguće je već od 10 eura po kvadratu što je u odnosu na, primjerice, postavljanje opločnjaka, bagatela.

S druge strane popločavanje okućnice daleko je estetski privlačnije, ali i skuplje. Cijena popločavanja uvelike ovisi o stanju podloge, a kreće se od 15 do 20 eura za kvadrat. Oni koji su popločili svoje prilaze kao prednost ističu činjenicu da je ovakvu površinu moguće, relativno lako, naknadno uređivati bez štete. No, i nedostatak – zahtjevno održavanje. Procjepe između opločnjaka treba redovno čistiti od travki i mahovine, te nakon zime popunjavati i po potrebi nivelirati.

Nova terasa

Bilo da je riječ o postavljanju keramike na betonsku podlogu ili razbijanju stare keramike na mjesto koje se planira ugraditi nova, popločavanje terase najprije zahtjeva potragu za keramičarom koja nije šala. Naime, riječ o poslu za koji su potrebni idealni vremenski uvjeti – suho i toplo (ne vruće) vrijeme. Zbog čega keramičari ove poslove obično unaprijed bukiraju za travanj ili svibanj, te brzo popune termine.

Za izmjene pločica na terasi obiteljske kuće u površini od 25 kvadrata koje iza sebe imaju staž od 20 godina potrebno je desetak dana, u spomenutim idealnim vremenskim uvjetima. Dok cijena majstorskih ‘ruku’ iznosi približno 1.500 eura, odnosno 60 eura po kvadratu. Lijepiti pločice na pločice je nešto jeftinija varijanata koja se isplati, ali samo ako je podloga kvalitetna.

Izdvojeni članak

Zamjena pločica na terasi: Posao od idealno 10 dana i 1.500 eura za ‘ruke’

Svakako je jeftinije pločice na betonsku terasu postaviti prvi put, ali samo ako je riječ o kvalitetnoj podlozi koja ne zahtjeva niveliranje. U tom slučaju kvadrat će vas koštati u prosjeku 30 eura. No ako preko podloge treba raditi glazuru za tu se priču treba izdvojiti dodatni iznos koji varira od majstora do majstora, odnosno od situacije do situacije.

U svakom slučaju prije nego li se u potragu za majstorom trebate biti na čisto da li ćete sami kupovati materijal, ili trebate nekoga tko će vam posao obaviti po principu ‘ključ u ruke’. Uz napomenu da, iako se čini kako je uvijek jeftinije samostalno kupiti materijal treba znati da to nije uvijek tako. Majstori često imaju dobar ‘rabat’ u trgovinama građevinskog materijala kroz koji kompenziraju zaradu pa vas cijela priča financijski izađe isto kupovali materijal vi ili oni.

Ugradnja pečenjarnice

Kod ovog ‘zahvata’ uvelike se razlikuje opseg radova ako planirate ugraditi pečenjarnicu kupljenu iz jednog komada, ili želite da bude u vašem dvorištu zidana konstruirana po mjeri. Razlika je ogromna, kako u opsegu radova, tako i u cijeni.

Pečenjarnice od kvalitetnog betona s mogućnosti montiranja ražnja iz jednog komada mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama u prosjeku za 1.300 eura. Riječ je o komadima visine oko 330 centimetara, dubine 120 centimetara, te širine od 200 do 250 centimetara. Ako pečenjarnicu ne planirate koristiti za ražanj, možete proći i duplo jeftinije za duplo manji model.

Izdvojeni članak

Skok cijena usluga u građevini: Keramičari skuplji za 21%, a električari i fasaderi 18%

Za modele iz jednog komada dovoljno je osigurati ravnu i čvrstu podlogu, idealno betonsku, na koju se potom pečenjara/roštilj lako postavlja. Cijena betona najviše ovisi o kvaliteti betona. Ako se za primjer uzme beton C 25/30, s normalnim svojstvima, cijena betona za kubik kreće se oko 40 eura. Kada se tomu doda armatura i cijena ruku, kvadrat betonske podloge kreće se od 70 do 120 eura. Majstore za betoniranje nije teško pronaći, no kao se za svoj posao preporučuju idealni vremenski uvjeti, za proljetni termin dobro je dogovoriti radove već početkom godine, barem okvirno.

Pečenjarnica konstruirana po mjeri, odnosno zidana u vašem dvorištu nešto je veći financijski zalogaj. No, ne značajno. Konstrukciju gore spomenutih dimenzija vješt majstor može sa svojim materijalom napraviti za u prosjeku 1.200 eura bez betoniranja podloge.

Pogledajte ovdje top savjete za odabir vanjske ograde za savršenu okućnicu.

Copy link
Powered by Social Snap