Pretraga

Skok cijena usluga u građevini: Keramičari skuplji za 21%, a električari i fasaderi 18%

A- A+

Cijene obrtničkih usluga u građevini drastično su narasle kroz proteklih 12 mjeseci, te u najatraktivnijim sektorima bilježe dvoznamenkasti porast. Trenutno je najskuplje angažirati keramičare čija je cijena usluga porasla za čak 21% u odnosu na prošlu godinu, podatci su to istraživanja koje je u srpnju proveo portal Trebam.hr, te u kojemu je sudjelovalo 534 obrtnika i poduzetnika iz cijele Hrvatske.

keramičar

keramičar | foto: Freepik

Inflacija ostavlja sve dublji trag u sektoru graditeljstva i završnih radova u graditeljstvu. Cijene usluga obrtnika drastično su porasle u odnosu na 2023. godinu, a prema najavama obrtnika nastavit će rasti, pokazuju podaci portala trebam.hr.

Gradnja kuće ‘ključ u ruke’ skuplja 14%

Keramičarske usluge tako danas koštaju u prosjeku 17 eura po kvadratu, odnosno bilježe rast od 21% u odnosu na 2022. godinu. Za 18% skuplje su usluge električara koje sada iznose 16,5 eura po četvornim metru, kao i fasadera koji svoj rad po kvadratu naplaćuju 42 eura po četvornom metru. Za 18% skuplja je i usluga adaptacije kupaonice za koju je potrebno izdvojiti 630 eura po četvornom metru, kao i usluga vodoinstalatera kada je u pitanju postavljanje vodovodnih instalacija koja danas košta 19 eura po kvadratu.

Za 16% poskupjele su usluge soboslikara koji bojanje prostorija trenutno naplaćuju 2,8 eura po kvadratnom metru. Kao i usluge geodeta koji za uređenje međe imaju fiksnu cijenu od 350 eura. Za u prosjeku 16% također je poskupjela usluga adaptacije stana koja sada iznosi 420 eura po četvornom metru, a za 14 posto gradnja kuće po principu ‘ključ u ruke’ za koju je po kvadratu potrebno izdvojiti 800 eura. Usluge krovopokrivača skuplje su za 15%, a četvorni metar postavljanja novog krova (bez materijala) trenutno se cijeni 22 eura za kvadrat.

Izdvojeni članak

Temeljna ploča ili trakasti temelji, koja je opcija bolja prilikom izgradnje kuće?

Za knauf 17 eura po kvadratu

Usluga konstrukcije pregradnih zidova od knaufa u odnosu na lanjske cijene poskupjela je za 13%, te iznosi 17 eura po četvornom metru. Poskupljenje od 12% zabilježeno je pak kada su u pitanju usluge arhitekata koji sada za izradu glavnog projekta naplaćuju fiksno 4.700 eura. U odnosu na prošlu godinu investitori u 2023. godinu 12% više plaćaju stolarima izradu kuhinja po mjeri od furniranog iverala, što u praksi znači 450 eura po dužnom metru.

Za 11% poskupjele su usluge ugradnje PVC stolarije, pa se tako ugradnja dvokrilnih prozora dimenzija 120×120 trenutno naplaćuje u prosjeku 190 eura. Za isti postotak skuplja je i usluga izrade projekta uređenja interijera, te iznosi 30 eura po četvornom metru.

Knauf

Knauf | Pexels, Reene Asmussen

U pozadini rast cijena materijala

Analiza prikupljenih podataka ukazuje na nekoliko trendova vezanih uz radove u građevini. Tako je zaključeno kako je, u odnosu na srpanj 2022. godine, četiri od pet obrtnika povećalo su cijene u posljednjoj godini. Kao i da su cijene svojih usluga najviše su podigli keramičari, tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari.

Osnovni razlog za povećanje cijena je rast troškova obrtnika veznih uz cijena sirovina i materijala (65%), a potom poskupljenje struje i goriva (35 %), te uvođenje eura (27%). S obzirom na rastuću inflaciju očekuje se da će se ovaj negativan trend nastaviti. U prilog tomu ide i podatak dobiven predmetnim istraživanje da 44% obrtnika i poduzetnika planira dodatno povećati cijene svojih usluga u narednim mjesecima. Njih 30% za do 10 %, a njih 20% i za više od 10 %.

Pogledajte ovdje kako su se kretale cijene građevnog materijala kroz proteklih 12 mjeseci.

Copy link
Powered by Social Snap