Pretraga

Graf: Cijene građevnog materijala i dalje u porastu, graditi je skuplje za 6,7% nego lani

A- A+

Prema aktualnim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene građevnog materijala u stalnom su porastu. U srpnju je ponovno zabilježen porast u odnosu na prethodni mjesec za 1,3%, a u odnosu na srpanj 2022. čak 6,7%. Tržište željno očekuje dugoročnu stabilizaciju.

DZS kretanje cijena građevnog materijala

DZS kretanje cijena građevnog materijala | foto: screenshot DZS

Proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u srpnju 2023. u usporedbi s lipnjem 2023. više su za 1,3%, a u odnosu na srpanj 2022. za 6,7%. Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u srpnju 2023. s prosjekom 2015., tada su više za 26,0%.

Napominje se kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu EU-a taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača.

Izdvojeni članak

Revolucija u proizvodnji građevinskog materijala – otkriven novi ‘zeleni’ beton!

Iz DZS-a objašnjavaju i kako se indeks proizvođačkih cijena građevnih materijala na domaćem tržištu obračunava na temelju posebne liste proizvoda i jasno definiranih artikala – reprezentanata za građevni materijal u sklopu odabranih industrijskih proizvoda i artikala za prikupljanje proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu.

Općim uzorkom istraživanja cijena obuhvaćeno je 1.839 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2021. u 1.107 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika), a za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2023. izabran je podskup koji čini 288 reprezentativnih cijena artikala unutar 22 odabrana razreda djelatnosti NKD-a 2007. koji proizvode građevni materijal.

Indeksom proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu mjere se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu (hrvatskom) tržištu. DZS ističe kako indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova jer njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Pogledajte ovdje kako su se kretale cijene građevnog materijala u lipnju 2023. godine.

Copy link
Powered by Social Snap