Pretraga

Graf: Velika fluktuacija vrijednosti građevnog materijala, u odnosu na 2015. cijene skočile za 24,5%

A- A+

Prema aktualnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju se cijena građevnog materijala pri proizvođačima stabilizirala u odnosu na dinamiku s početka godine. Uz napomenu da su cijene u odnosu na lipanj prošle godine porasle za 6,3%, a u odnosu na lipanj 2015. godine za čak 24,4%.

DZS statistika

DZS statistika | foto: screenshot DZS

Proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u lipnju 2023. u usporedbi sa svibnjem 2023. više su za 0,2%, a u odnosu na lipanj 2022. za 6,3%. Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u lipnju 2023. s prosjekom 2015., tada su više za 24,4%.

Napominje se kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu. Prema konceptu EU-a taj pokazatelj može nagovijestiti inflatorna kretanja prije nego što dođu do potrošača.

Iz DZS-a objašnjavaju i kako se indeks proizvođačkih cijena građevnih materijala na domaćem tržištu obračunava na temelju posebne liste proizvoda i jasno definiranih artikala – reprezentanata za građevni materijal u sklopu odabranih industrijskih proizvoda i artikala za prikupljanje proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu.

Izdvojeni članak

Kamo po knauf? Doznajte cijene Hrvatima najdražeg građevinskog materijala

Općim uzorkom istraživanja cijena obuhvaćeno je 1.839 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2021. u 1.107 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika), a za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2023. izabran je podskup koji čini 288 reprezentativnih cijena artikala unutar 22 odabrana razreda djelatnosti NKD-a 2007. koji proizvode građevni materijal.

Indeksom proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu mjere se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu (hrvatskom) tržištu. DZS ističe kako indeks cijena građevnog materijala nije indeks cijena ukupnih građevinskih radova jer njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Pogledajte ovdje kako su se kretale cijene građevnog materijala u lipnju 2022. godine.

Copy link
Powered by Social Snap