Pretraga

Kamo po knauf? Doznajte cijene Hrvatima najdražeg građevinskog materijala

A- A+

Sezona građevinskih radova u punom je jeku, a omiljeni građevinski materijal knafu u specijaliziranim trgovinama trenutno je jedan od najprodavanijih artikala. Obzirom da je riječ o materijalu koji za preinake u vlastitom domu rado koriste DIY majstori, istražili smo cijene ovih popularnih gipsanih ploča i gdje se mogu kupiti po najpovoljnijim cijenama.

Knauf

Knauf | Pexels, Reene Asmussen

Knauf je građevinski materijal koji u svome sastavu ima gips i karton, te je klasificiran kao industrijski proizvedena građevna ploča. Središte knauf ploče sadrži gips obostrano obložen ljepenkom, a proces postavljanja knaufa obuhvaća spajanje više ploča u nizu vezivnim materijalom i spojnicama. Svoju popularnost može zahvaliti jednostavnom rukovanju zbog kojega se često koristi kao alternativa klasičnim zidovima od blokova prilikom pregrađivanja prostorija. Također, posljednjih je godina sve više u upotrebi kao izolacijski materijal između cigle i završne boje.

Ako knauf znate ugraditi sami, uz plaćanje rada, najveći trošak vezan uz njegovo postavljanje je svakako kupovina samih ploča. Istražili kakvo je trenutno stanje u trgovačkim lancima u Hrvatskoj, te da li su od uvođenja eura cijene porasle.

Izdvojeni članak

Razmišljate o pokretanju vlastitog obrta za knauf? Evo što vam sve treba

Zaključak je da je knauf i dalje povoljna građevinska opcija. U svim većim prodajnim lancima koji ga imaju u ponudi cijena pakiranja od 2,5 kvadrata kreće se između 9 i 10 eura. Pevex i Bauhaus u ponudi imaju gipsanu ploču 12,5 mm x 1,2 x 2 m – GKB Standard standard bijelu u pakiranju od 2,5 kvadrata po cijeni od 9,19 eura (69,24 kuna). U Era commerceu isto pakiranje knaufa tek je neznatno skuplje te iznosi 9,88 eura (74,44 kuna). Generalno postoji mogućnost uštede ako se odlučite na kupovinu gipsanih ploča dimenzija po kvadratu. Tako se, primjerice, u prodajnom centru Ikoma one mogu kupiti po cijeni od 2,91 eura (21,95 kuna) za četvorni metar.

U odnosu na cijene knaufa zabilježene u poslijednjem kvartalu 2022. do značajnih poskupljenja ovog građevinskog materijala kroz proteklih šest mjeseci nije došlo. Lani u studenom prosječna cijena kvadrata knaufa iznosila je 3,32 eura (25 kuna), dok danas iznosi 3,68 eura (27,70 kuna). Više o kretanju cijena knaufa u studenom prošle godine doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap