Pretraga

Opet se ruše rekordi: Najveće poskupljenje građevinskog materijala u posljednjih sedam godina

A- A+

Prema najnovijim statistikama, građevinski materijal u lipnju imao je najveće poskupljenje između dva ista mjeseca prethodnih godina. U lipnju je materijal poskupio za 9,7 posto u odnosu na lipanj 2021. godine. Iako su to loše vijesti, iz mjeseca u mjesec, lipanj ima najmanje poskupljenje u 2022. s 0,5 posto.

Cijene građevinskog materijala, lipanj 2022. | DZS

Prema najnovijim brojkama Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene građevinskog materijala ne prestaju rasti. Ovaj lipanj se trend nastavlja pa cijene iz mjeseca u mjesec cijene vrtoglavo idu u nebo. Strmoglavi rast cijena najbolje je prikazan na grafu DZS-a kojeg možete vidjeti u tekstu. Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u lipnju 2022. s prosjekom 2015. godine, tada su više za 17%.

Izdvojeni članak

U Zagrebu su plaće u građevinarstvu 11 posto veće nego prosjek sektora Hrvatske

Ovaj lipanj ima najveću razliku između dva ista mjeseca susjednih godina. Naime, u ovom lipnju je cijene porasla za 9,7 posto u odnosu na lipanj 2021. godine. U 2022. godini je svaki mjesec kontinuirano rušio ovaj rekord, no nadajmo se da srpanj neće nastaviti istom putanjom.

Cijene građevinskog materijala ne prestaju rasti, ali proporcionalno tomu raste i obujam građevinskih radova. Budi se pitanje koliko još sektor, ako nastavi ovim trendom, može izdržati bez kolapsa.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj u 2021. srušeno 136 posto više stanova nego u 2020. godini

Nagli rast cijena u cijeloj industriji počeo je krajem 2020. godine, a najveći skok je zabilježen između rujna i listopada prošle godine, čak sedam posto. Ukupne cijene u industriji su porasle za gotovo 37 posto od 2015. godine.

Opet se ruše rekordi: Najveće poskupljenje građevinskog materijala u posljednjih sedam godina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap