Pretraga

Top savjeti za odabir vanjske ograde za savršenu okućnicu

A- A+

Bez obzira da li se ograda ugrađuje na prostor okućnice prije useljenja u prostor ili su neke nove okolnosti stvorile potrebu za ograđivanjem vanjskog prostora, odabiru treba pristupiti mudro. Ograde su dostupne od različitih materijala, te se konstruiraju na različit način ovisno o potrebama kućevlasnika. Drvena, željezna ili PVC ograda, panel ili mrežasta forma? Treba dobro promisliti.

aluminijska ograda

aluminijska ograda | foto: MetalTech

Najbolji put ka dobrom odabiru ograde za okućnicu je definirati svrhu koja se nastoji postići njenim postavljanjem. Kada je osnovni motiv stvaranje osjećaja privatnosti idealno je rješenje ograda od neprozirnih visokih drvenih ili PVC ploča. Ako pak svom dvorištu želite dati otvoreniji izgled, dobar je izbor aluminijska ograda, ograda od nehrđajućeg čelika ili ograda od kovanog željeza. U slučaju kada postavljanjem ograde samo želite spriječiti ljubimca da pobjegne iz dvorišta ili se želite zaštiti od nepozvanih gostiju, mrežaste ograde obavit će taj posao sasvim dobro.

Izdvojeni članak

Vaša okućnica bit će zelena oaza iz bajke uz pomoć Artemisije

Dodatno prije nego li krenete tražiti željeni materijal i majstore trebate se odlučiti i oko visine ograde. Kada je ograda ukrasni element ona ne mora ići u visinu dalje od jednog metra. No, ako ograda treba pružiti sigurnost od krađa ili biti barijera koja će spriječiti bijeg kućnog ljubimca, tada svakako treba biti viša.

Najjeftinije vrste ograda su mrežaste, a potom PVC ograde. U srednjem cjenovnom razredu nalaze se aluminijske ograde i drvene ograde. Uz napomenu kako kod drvenih ograda cijena može jako varirati ovisno o vrsti drveta. Svakako su najskuplje ograde od kovanog željeza, no kada je ovom materijalu riječ možete biti sigurni da se za uložen novac dobiva dugotrajnost i impresivan izgled.

Mrežasta ograda

Metar kvalitetne mreže za ogradu u prosjeku košta 15 eura, dok se metar čvrstih mrežastih panela kreće od 35 eura na više.  Mogu se pronaći u svim specijaliziranim trgovačkim centrima za gradnju, te ih ugraditi može i vješt DIY majstor.

Velika im je prednost dug vijek trajanja i neznatno održavanje. Osnovni nedostatak je manjak privatnosti, no obično se taj trenutak popravi sadnjom zelenila uz ogradu. Kod fleksibilne mrežaste ograde s vremenom može doći do popuštanja i obješenosti ograde. No, kada se to dogodi nije velik problem ispraviti mrežu.

mrežasta ograda

mrežasta ograda | foto: Freepik

PVC ograda

Za dužni metar PVC ograde s ugradnjom potrebno je izdvojiti približno 20 eura, što predstavlja stvarno dobru cijenu ako želite trajan materijal, a budžet vam ne dozvoljava metalne opcije.

Naime, PVC ograde imaju dugi vijek trajanja, izuzeto su otporne na sve vremenske uvjete, te se jednostavno održavaju. Najveća mana im je da vizualno nisu privlačne, te da zbog toga često gube trku s mrežastim ogradama s kojima su u istom cjenovnom razredu. Također, treba reći kako kod lošijih PVC materijala, ograda može puknuti, savinuti se na suncu ili hladnoći, te s vremenom promijeniti boju.

PVC ograda

PVC ograda | foto: SZPR Janković

Aluminijska ograda

Dužni metar aluminijske ograde drži cijenu od 100 eura na više. Iako se to možda čini kao papreno, treba imati na umu kako s aluminijskom ogradom dobivate čvrstinu i izdržljivost čelične ograde ili ograde o kovanog željeza za manje novca.

Aluminijske je ograde jednostavno održavati. Za sjajan izgled potrebno je samo redovno ih brisati vlažnom krpom. Ne poliraju se, ne boje, četkaju niti premazuju voskom. No, kao nedostatak treba spomenuti kako je aluminij mekši materijal, pa je ograda manje otporna na mehanička oštećenja. Kao i da se ogrebana površina se ne može popraviti nikako drugačije već da se cijeli profil zamijeni novim.

aluminijska ograda

aluminijska ograda | foto. MetalTech

Drvena ograda

Cijena drvene ograde ovisi o vrsti drva od koje se izrađuje. No, prosječna cijena izrade drvene ograde po metru s ugradnjom iznosi približno 30 eura. Uz to drvene su ograde uvijek vizualno atraktivne, te jednostavne za popravak. Zbog ovih odlika najčešći su izbor kućevlasnika u Hrvatskoj.

No, samo onih koji imaju vremena za održavanje ograde. Naime, drvene ograde u svakom slučaju imaju vijek trajanja koji se dodatno skraćuje ako ih se redovno ne boja. Također prije kupnje zbog dobrog omjera cijene i kvalitete ne treba smetnuti s uma da drvenu ogradu mogu uništiti i nametnici.

drvena ograda | foto: Freepik

drvena ograda | foto: Freepik

Ograda od kovanog željeza

Ograde od kovanog željeza izrađuju se po mjeri, što vam odmah govori da im je cijena bitno veća od svih do sada spomenutih. Kreće se od 200 eura po dužnom metru za jednostavne forme do čak dvostruko više za forme s posebnim ukrasima.

Najveća im je prednost zaista dug vijek trajanja i stabilnost. Također, oni koji si ih mogu priuštiti odabiru ih jer su unikatan proizvod i stvar prestiža. Uz naručivanje ograde od kovanog željeza svakako ide upozorenje da majstor mora na površinu nanijeti odgovarajuću zaštitu inače se kroz neko vrijeme može pojaviti hrđa.

ograda od kovanog željeza

ograda od kovanog željeza | foto: Metal-Matjašec

Copy link
Powered by Social Snap