Pretraga

Transformacija ružnog susjedovog zida u bezvremensku vrtnu školsku ploču

A- A+

Zabat susjedovog zida površine od tridesetak kvadrata dugo je za jednu obitelj značio samo ružnu ‘dekoraciju’ u dvorištu. No, onda su odlučili to promijeniti i zid transformirati u ogromnu školsku ploču na otvorenom u kojoj njihova djeca uživaju.

vrtna školska ploča

vrtna školska ploča | foto: Ivana Solar

Zid sada služi za crtanje kredama, te doslovno izgleda i ponaša se kao velika školska ploča. Jednom kada je ispunjen crtežima u tren oka se ispire vodom iz vrtnog crijeva, brzo se suši, i kroz nekoliko minuta spreman je za ponovno korištenje.

Pripremni radovi

Put od ružnog, starog zida načinjenog od nekoliko vrsta blokova i cigala do prekrasnog i funkcionalnog vrtnog dodatka započeo je pripremom površine. Ona je obložena stiroporom debljine 3 centimetra uz podršku građevinske mrežice, a nakon zaglađivanja i sušenja, sve je premazano primarnom bojom.

S obzirom da za posao nije angažiran stručnjak, već je ovo bio DIY projekt, pripremni su radovi trajali tri, a uz sušenje ukupno pet dana. Najveći je izazov bio postići da površina pune ravna i glatka.

Nakon što se površina osušila bilo je potrebno gornji rub zida zaštiti kako voda ne bi prodirala u novu konstrukciju. U tu svrhu je upotrijebljen komad tankog lima koji je iz nekoliko djelovala spojen u traku koja je potom pričvršćena na rub ljepilom. Uz napomenu kako se za ovaj dio posla mogao upotrijebiti bilo koji drugi vodonepropusni materijal.

Izdvojeni članak

Ne znate s čime popločati dvorište? Evo zašto je opločnik idealno rješenje

Odabir maziva

Bojenje zidova tzv. ‘bojom za školske ploče’ obično je rezervirano za manje površine u unutrašnjem prostoru, najčešće u dječjim sobama i igraonicama kako bi se klasično dječje šaranje po zidovima usmjerilo na određeno mjesto u kući. Za ovu svrhu koriste se specijalizirana maziva koja se u trgovinama boja i lakova mogu pronaći doslovno pod imenom ‘boja za školske ploče’. Cijena im se kreće oko 20 eura za pakiranje od jedne litre koje je dovoljno za učinkovito prekrivanje desetak kvadrata.

No, kako je zid iz ove DIY priče tri puta veći, dati 60 eura samo za boju učinilo se previše. Ekipa je istražila zamjenske opcije i pronašla da se mazivo ‘crni mat lak’ od ‘boje za školske ploče’ razlikuje samo po cijeni koja je u slučaju laka duplo jeftinija, odnosno iznosi približno 10 eura za pakovanje od jedne litre. Za potrebe bojenja zida kupljenja su takva tri pakiranja koja su taman bila dovoljna za jednostruki premaza površine od 30 kvadrata.

vrtna školska ploča

vrtna školska ploča | foto: Ivana Solar

Nanošenje boje

Crni mat lak nanesen je na suhu površinu zida nakon što se primarna boja sušila 48 sati. Učinjeno je to uz pomoć malog valjka za krečenje. Kantica po kantica izlijevala se u običnu plastičnu pliticu za boju. Uz napomenu kako je lak nešto gušći od klasične boje za zidove, te da čvrsto hvata na valjak zbog čega je potrebno imati i čvrstu ruku.

Kako bi površina bila što glađa, zid je bojan vertikalno, uz pomoć teleskopskog držača, potezima od najviše do najniže točke bez prekida. Nije riječ o jednostavnom zadatku, no uz pauze za dodatno nasipavanje boje bio je završen kroz jedan sat. Boja se prije prvog crtanja sušila 48 sati. Uz napomenu kako je tako učinjeno zbog opreza. Inače, mat lakovi se suše puno brže.

Pronađite ovdje sve o čišćenju oluka, zahvatu za koji je potreban jednostavan alat i puno opreza.

Copy link
Powered by Social Snap