Pretraga

Čišćenje oluka: Samostalni zahvat za koji je potreban jednostavan alat i puno opreza

A- A+

Redovito održavanje oluka neophodno je kako bi se osigurao odvod kišnice. Oluke je preporučljivo čistiti jednom do dva puta godišnje, a obavezno ljeti nakon jačeg nevremena.

čišćenje oluka

čišćenje oluka | foto: getty images

Čišćenje oluka produžava njihov životni vijek i smanjuje rizik od prelijevanja oborinskih voda uzrokovanih začepljenim kanalom. Svaka kiša s vjetrom može oluke začepiti lišćem, granjem i drugim nečistoćama koje potom nakupljene u cijevi sprječavanju odvod oborinske vode s krova. Ako se oluci redovno ne pregledavaju i ne čiste stvara se rizik od navlačenja vlage na zidove.

Čišćenje oluka nije zahtjevan posao, ako se do njih može sigurno doprijeti. Potrebno je samo obaviti dobro pripremu alata. Za ovaj DIY pothvat potrebne su čvrste i stabilne ljestve, dvije kante, metalne hvataljke ili savitljiva poluga, vrtno crijevo ili mini wash. Za slučaj jačih začepljenja ili oštećenja oluka na koje se prilikom čišćenja može neočekivano naići, nije loše pripremiti i sajlu, te silikon koji namjenski odgovara materijalu od kojega je oluk napravljen.

Ručno čišćenje, pa ispiranje

Ljestve treba postaviti na čvrstu i ravnu površinu, te na vrh ljestava s obje strane postaviti po kantu. Jedna je namijenjena za alat, a druga za smeće iz oluka. Iz oluka se lišće i granje može vaditi ručno ili uz pomoć hvataljki/poluge, koliko god je to moguće.

Nakon toga treba spustiti kante na tlo i pripremiti vrtno crijevo. Idealna je situacija ako uz njega postoji nastavak koji može regulirati jačinu mlaza. U tome slučaju treba podesiti mlaz na ‘full’ odnosno na najjaču opciju. Popnite se na ljestve i krenite s ispiranjem. Ako u oluku nije zaglavljen veći, čvrsti predmet, jak mlaz vode trebao bi brzo izbaciti kroz donji otvor sve nečistoće, lišće i granje koji se nisu mogli ukloniti ručno.

Za ispiranje oluka može se koristiti i mini wash. No, kako je riječ o za ovaj posao teškom i nezgrapnom uređaju, vrtno crijevo s jakim mlazom ipak je prva preporuka. Ali, ako imate dodatni par ruku za asistiranje, mini wash je odlična opcija, posebno ako ima nastavak za čišćenje oluka, što obično je slučaj.

Izdvojeni članak

Foto posljedica olujnog nevremena: golema infrastrukturna šteta koja će se sanirati mjesecima

Odgovarajući pad oluka i napukline na spojevima

Ako prilikom ispiranja voda ne izlazi kroz donji otvor u punom mlazu, to znači da je u cijevi nešto zaglavljeno. Pročistite odvode oluka sajlom ili pokušajte u tu svrhu također iskoristiti vrtno crijevo. Ako ste nakon ovoga poteza sigurni da začepljenja nema, a voda se i dalje zadržava, provjerite da li oluci imaju odgovarajući pad. Oluk bi trebao “visiti” približno jedan centimetar na svaka 3 metra, prema odvodnom oluku.

Ispiranje oluka odlična je prilika i za provjeru ispravnosti oluka. Ako za vrijeme ispiranja primijetite da oluci puštaju na spojevima, taj problem može riješiti silikoniranjem spojeva u unutrašnjosti oluka.

Kada je u pitanju čišćenje oluka, bilo da je riječ o potrebi ili redovnom održavanju važno je napomenuti kako se čišćenje preporučuje za suhih dana kako bi nečistoće u olucima bile suhe. Mokro lišće i granje lijepi se uz unutrašnje stijenke oluka i predstavljaju velik problem za uklanjanje. Čak i nakon većih oluja, kada ste sigurni da oluke treba hitno sanirati, ako je ikako moguće preporučuje se za pričekati sušenje, barem 24 sata.

Želite obaviti generalku u svome domu? Pogledajte ovdje poslove koje možete lako obaviti za bolji dojam.

Copy link
Powered by Social Snap