Pretraga

Kako pripremiti dom za prodaju – 8 isplativih trikova

A- A+

Odlučili ste krenuti dalje, riješiti se kuće ili stana u kojemu živite, te kupiti novu nekretninu. Pred vama je onda sigurno težak zadatak – prodaja doma. Obzirom da taj čini zna biti poprilično emocionalno težak, zadatak je to koji treba obaviti brzo i bezbolno. Učinite to uz 8 top savjeta za uređenje stambenog prostora za prodaju.

uređenje doma

uređenje doma | foto: Freepik

Uređenje kuće ili stana za prodaju razlikuje se od uređenja životnog prostora u kojemu planirate boraviti u budućnosti. Kada pripremate nekretninu za prodaju treba se voditi idejom da s malo ulaganja postignete što ugodniji prvi dojam za potencijalnog kupca. Također, fokus s ‘ukrašavanja’ prostora, treba prebaciti na brze popravke i preinake koje prostor otvaraju, te ga čine modernim.

1. Osvježavanje zidova

Možda vam se na prvi pogled ne čini da možete bitno povećati vrijednost nekretnine koju stavljate na prodaju uređenjem zidova, vjerujete riječ je o potezu koji može napraviti veliku razliku. Posebno kada su zidovi jarkih boja ili je boju zub vremena izblijedio. Naime, u prvom slučaju postojeća boja ako je jako intenzivna može preuzeti kontrolu na čitavim prostorom u tolikoj mjeri da potencijali kupac ne vidi prednosti prostora. U drugom slučaju, izblijedila boja potencijalno sugerira lošu brigu o prostoru, te navodi kupca da se zapita što je u kući ili stan zapušteno, a ne vidi se na prvi pogled.

U svakom slučaju preporučuje se prostorije, ako ne sve, onda barem dnevni boravak, ulaz i hodnik obojiti, idealno svijetlom, neutralnom bojom koja optički širi prostor. Top izbor je bijela boja uz koju se vežu epiteti ‘novo’ i ‘čisto’.

2. Ugradnja štukatura

Ne postoji bolji način da podignete izgled prostorije od ugradnje štukatura. Riječ je o iznenađujuće jednostavnom i jeftinom zahvatu koji uz malo spretnosti i sklonosti DIY projektima možete obaviti sami. Možete ih postaviti uz gornju granicu zida i stropa nakon bojenja, ili u kvadratnoj/pravokutnoj formaciji kao ukras na zidove prije bojenja kako bi se stopili s površinom.

Ovisno koliko ste spremni uložiti novca, pred vama je izbor između drvenih i stiropornih štukatura. Ako na umu imate isključivo ušminkavanje prostora za prodaju, stiroporne će sasvim dobro obaviti posao. Osim što su jeftine, njima je lakše rukovati. Također, puno ih je lakše postaviti. Dok drvene morate učvršćivati na zid čavlima, štukaturu od stiropora je dovoljno samo pažljivo zalijepiti.

postavljanje štukatura

postavljanje štukatura | foto: Freepick

3. Modernizacija fiksnih dodatka

Dok potencijali kupac prolazi kroz prostor pažnju mu privlače male stvari kojih uopće niste niti svjesni, a čiji izgled može presuditi kupnji. Riječ je utičnicama, prekidačima za svjetlo, kvakama, držačima zastora. Ako su zastarjelog i zapuštenog izgleda to će biti primijećeno s negativnom konotacijom, dok ako je situacija suprotna može biti veliki plus. Svaki od spomenutih fiksnih dodataka možete lako sami zamijeniti novijim modelima uz minimalnu investiciju.

Dobra je ideja i zastarjele lustere, lampe i druge rasvjetna tijela zamijeniti modernijim varijantama. Posebno ako je riječ o rasvjetnim tijelima specifičnog izgleda koja, baš kao u slučaju jarkih boja na zidovima, lako mogu ostaviti loš prvi dojam na kupca iako je ovom slučaju riječ o predmetima koje ne dobivaju uz prostor.

4. Ugradnja stropnog ventilatora

U vrijeme kada cijena energenata stalo raste i svi strahuju od računa za struju, stropni ventilatori postaju sve cjenjeniji dodatak u domovima. Osim što lijepo izgledaju, već na prvi pogled predstavljaju dobru opciju za uštedu električne energije. U domu koji ima u centralnoj prostoriji i/ili spavaćoj sobi ugrađen ventilator svakako treba puno manje paliti klima uređaje.

Izdvojeni članak

Whisper of Nature – brend koji će transformirati vaš pogled na uređenje doma: Otkrivaju nam tajne koje malo tko zna

Riječ je o potezu koji, u odnosu na ranije spomenute, iziskuje nešto veće ulaganje. No, agenti za prodaju nekretnina naglašavaju kako su rijetki kupci koji stropni ventilator ne primijete s odobravanjem čim uđu u prostoriju koja ga ima. Pri kupovini, svakako treba odabrati model s dobrim omjerom cijene i izgleda koji si uklapa u prostor. Ventilator koji veličinom ili dizajnom odskače od prostorije u kojoj se nalazi može ostaviti posve suprotan dojam od poželjnog.  

5. Novi pod u kupaonici

Istraživanja provedena među kupcima nove nekretnine za stanovanje kažu kako na njihovu odluku o kupnji u velikoj mjeri utječe izgled/stanje kupaonice, odnosno iznos ulaganja koji zaključe da će biti potreban kako bi ju mogli što je prije moguće koristiti. Isto tako, ono što kupce u kupaonicama odbija od kupnje je loše stanje podova. Pločice s mrljama od kamenca, napukli vinil, ekscentrični mozaici ili tragovi nedavnih vodoinstalaterskih radova dobar su znak da prije nego li otvorite kuću za kupce trebate u kupaonici postaviti novi pod.

Ako ste vješti u DIY projektima ovaj posao možete obaviti sami, što će vam, sigurno, uštedjeti puno novca. Primjerice, pločice možete jednostavno obojiti bojom za pločice koju potom možete dodatno fiksirati specijaliziranim premazom. Ako je pod prekriven vinilom, možete stari sloj zamijeniti novim, modernijim i oku ugodnijim, ili jednostavno novi sloj prelijepiti preko starog. Umjesto vinila pod možete popločiti laminatom koji je također potrebno premazati hidroizolacijskim premazom.

uređenje poda u kupaonici

uređenje poda u kupaonici | foto: Freepick

6. Osvježavanje kuhinjskih ormarića.

Kada želite urediti kuhinju da ostavi dobar prvi dojam, sigurno se neće baciti u preveliku investiciju kao što je izmjena ormarića ili prednjica. Da kuhinja ponovno zasja, bit će dovoljno dati novi sjaj postojećim ormarićima. I to uz pomoć boje specijalizirane za materijal od kojega su ormarići napravljeni, ili dekorativnih naljepnica.

Bojenje je jeftinija opcija, ali zahtjeva puno više vremena i truda. Nakon što se prednjice ormarića skinu, potrebno osigurati prostor za bojenje i sušenje. Također, nakon bojenja novu podlogu treba i fiksirati, te ponovno pričekati da se fiksator osuši. S druge strane dekorativne naljepnice skuplja su varijanata, ali ne to toliko da bi ih se svrstalo u kategoriju neisplative renovacije. Njihovo je postavljanje jednostavno i brzo u tolikoj mjeri da kuhinju možete u potpunosti transformirati u jedno poslijepodne.

uređeno dvorište

uređeno dvorište | foto: Freepik

7. Generalno čišćenje vanjštine

Ako se ne sjećate kada ste posljednji puta oprali pročelje kuće, ili to niste učinili nikada, a nekretninu uskoro stavljate na prodaju – vrijeme da primite u ruke visokotlačni čistač i zasučete rukave. Uz malo truda i vremena ovaj potez može proizvesti učinak kao da ste upravo vanjsku ovojnicu prebojili novi slojem boje. Također, kada već imate visokotlačni čistač u rukama, iskoristite priliku te okupajte prilaz, terasu i/ili trijem.

Dobar je savjet također očistiti oluke, te s krova ukloniti lišće i granje. To je svakako posao koji možete učiniti sami uz pomoć ljestava i malo dobro volje!

8. Uređenje zelenila

Bez obzira da li se u dvorištu kuće nalazi livada, dječje igralište, povrtnjak ili cvijetnjak, zelenilo trebate urediti prije nego li dođe kupac. Kosilica, vratne škare i grablje biti će dovoljan alat za ovaj pothvat.

Vanjski prostor koji dolazi u stambeni svima je jako važan, a najviše obiteljima s djecom koje posebno cijene prostranost. Stoga ako na tržište stavljate veliku kuću s više spavaonica, a ciljna skupina kupaca su upravo obitelji, dobra je ideja raščistiti dvorište u učiniti ga vizualno što većim. Uklonite nasade, obradite zemlju, posadite travu. Uz to ogradu s unutrašnje strane obojite u bijelo.

Želite li pak preurediti vlastiti dom kako bi vam životni prostor bio ugodniji, sada to možete jednostavno uz pomoć aplikacija.

Copy link
Powered by Social Snap