Pretraga

Poznati glazbenik iz grada pobjegao u osamljenu kuću na livadi i nije požalio: Evo zašto

A- A+

Život Filipa Dizdara sve je samo ne dosadan. Iako ga najveći broj Hrvata i Hrvatica zna kao glazbenika i mlađeg brata Natali Dizdar, treba reći da je glazba samo jedna u nizu aktivnosti kojima se bavi, dok Filip iza sebe ima toliko profesionalnih uspjeha da je više suludo spominjati njegovo ime uz ono njegove sestre.

Filip Dizdar / foto: Privatna arhiva

Kako je krenulo, mogao bi postati sljedeće veliko ime hrvatskog, a slobodno možemo reći i stranog filma. Nedavno je lansirao pjesmu ‘Glasine’, za koju je sam napravio spot, a nije mala stvar ni to da se okrenuo poljoprivredi.

Glazba i film i dalje ostaju njegova primarna strast, no od kako se s djevojkom Majom preselio u kuću s velikim vrtom u kojem uživa raditi, razvio je i strast prema sadnji biljaka i hrane. S Filipom smo razgovarali o njegovom i Majinom idiličnom životnom okruženju.

Izdvojeni članak

Ova kuća za odmor u Baranji je iskustvo koje morate doživjeti: Savršen spoj starog i novog

Radije bira mir kakav kuća s dvorištem pruža, nego gužvu grada

Postavlja se pitanje zašto bi se neki glazbenik uopće odlučio na život u ‘jedinoj kući na livadi’, kako se Dizdar izrazio, i to u jednom od zagrebačkih kvartova koji i ne slovi kao tako popularan kvart za poznate, umjesto da živi u centru Zagreba. No, kako je odrastao u kući na selu, navikao sam se na slobodu koju takav život nudi pa mu je ovo bila posve prirodna odluka.

– Živio sam u studentskom domu, promijenio sam pet stanova i shvatio sam kako sam više tip osobe koja će uvijek prije odabrati mir kakav kuća s dvorištem pruža, nego gužvu grada, objašnjava Dizdar.

Filip Dizdar / foto: Privatna arhiva

Život bez susjeda prava je milina

Zanimljivo je i to da su Dizdar i njegova djevojka odabrali baš kuću bez blizine susjeda. To daje naslutiti da je prije imao neugodna iskustva sa susjedima.

– Kuća bez susjeda je više sreća nego planirani odabir. A što se tiče iskustava, bilo ih je puno. S obzirom na to da često radim s glazbom, a i montažu radim do ranih jutarnjih sati – jako sam glasan susjed. Više puta su mi lupali i zvonili kasno navečer, par puta mi je pozvana i policija, a u zadnjem stanu s groznom izolacijom susjeda mi je svakodnevno kucala na vrata, priča Dizdar.

Specifična lokacija kuće pruća mnoge pogodnosti

Zanimalo nas je i to kako su Filip i Maja uopće došli na ideju na usele u kuću i to baš na ovako specifičnoj lokaciji. Konkretno, zanimalo nas je kako su uopće saznali za istu, pogotovo zato što jako malo ljudi zna da uopće takvo što postoji.

– Riječ je o obiteljskoj kući koja ima dugu povijest, a kako su godine prolazile stvari su se gradile i nadograđivale oko nje, ali ništa u blizini. Trenutno se sve oko nas smatra parkom tako da ne vjerujem ni da će se graditi, otkriva Dizdar.

Konstrukcija ‘jedina kuća na livadi’ daje naslutiti da je riječ o kući s velikom okućnicom. No, iako Dizdar obožava raditi oko kuće, i okućnica mu je izrazito bitna, još uvijek nije uspio iskoristiti cijeli potencijal iste.

– Mislim da sam iskoristio manje od 1% okućnice. Posadio sam nekoliko stabala i proširio vrt. Korak po korak. U široj okućnici ima još 10 – ak tisuća kvadrata neiskorištene livade, ima puno prostora za planiranje, priznaje Dizdar.

Dobro se zna da je rad u vrtu prava terapija za psihu pa nas je zanimalo pomaže li i Filipu rad u vrtu te koliko se dnevno bavi njime.

– Ima nešto u tome kad sam uzgajaš svoje voće i povrće, više ga cijeniš, osjećam se smirenije kad sam u vrtu, povezanije s prirodom. Nakon posla uvijek obavezno prvo odem do vrta i bacim oko na situaciju. Dnevno potrošim minimalno pola sata na vrt, a vikendima je to uglavnom duže, otkriva Dizdar.

Filip Dizdar / foto: Privatna arhiva

Ovakav stil života ima i prednosti i mane

Kao što naveli, mnoge su prednosti ovakvog života, no treba imati na umu da isti nosi i određene nedostatke.

Primjerice, kuća je blizu grada odnosno centra Zagreba, a uvijek ima mjesta za parkiranje. No, to nije jedina prednost.

– Možeš se najesti samo što prošetaš kroz dvorište, tvoji ljubimci su sretniji, možeš uzgajati što želiš, temperatura je uvijek niža nego u gradu što je dobra stvar preko ljeta…, priča Dizdar.

Što se pak tiče nedostataka, nedostatak koji mu odmah pada na pamet je opet temperatura.

– Jer kako je temperatura niža preko ljeta, tako je niža i preko zime pa nerijetko krenem od – 6 stupnjeva i nakon 500 metara dođem do 0. I kako je jedina kuća na livadi niti jedan operater ne želi provući optički internet. I na određene dane u mjesecu imam osjećaj da su sve vrane Zagreba preko puta na livadi i nešto dogovaraju, objašnjava Dizdar.

Ipak, nekim detaljima vezanim uz kuću, uistinu je teško odoljeti. Tako je Filip na naš nagovor istaknuo top tri stvari koje mu se posebno sviđaju kod ove kuće i njezine okućnice.

– Lokacija, to što okućnici nema kraja, i bogatstvo životinjskog svijeta. Svakodnevno nam hodaju fazani po dvorištu, a nerijetko prođe i zec. Dodajte tome još dvije mačke i psa i imate jako zauzeto dvorište, istaknuo je Dizdar.

Filip Dizdar / foto: Privatna arhiva

Kuća ili bolje rečeno pravo imanje

Poželjeli smo doznati i to kako je kuća koncipirana, koliko ima kvadrata, koliko su veliki okućnica i vrt, kao i što sve Filip ima zasađeno.

– Točnu kvadraturu ne znam, ali kuća trenutno ima pet obiteljskih stanova, slikarski atelje, vinski podrum i garaže. Trenutno je u izradi ljetna kuhinja i veliki stan u potkrovlju kuće u koji bi se trebali u konačnici i useliti. U vrtu trenutno ima svega, od raznih sorti kukuruza, lubenica, tikvi, habanero i jalapeno papričica, svih mogućih kupusa, salata, rajčica, mahuna, mrkvi, graška… U dvorištu je i poveći voćnjak koji broji više stabala jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve, smokve, šljive, dunje i sigurno sam nešto zaboravio, otkriva Dizdar.

Kada samo ga za kraj pitali vidi li se u budućnosti na ovakvoj lokaciji, Dizdar je imao samo jedan odgovor.

– Teže mi je zamisliti vratiti se u stan nakon ovog, bio je kratak i jasan.

Copy link
Powered by Social Snap