Pretraga

Psiholozi s gradilišta: Geodeti izglađuju susjedske odnose

A- A+

Kada je svaki metar zemlje bitan, ljudi jako su osjetljivi na bilo kakve katastarske nepravilnosti na njihovim parcelama. Nerijetko vlasnici zemljišta postanu pravni stručnjaci pa sami idu procijeniti dokle seže njihova zemlja kako njima odgovara. U takvim situacijama, geodeti moraju djelovati kao pravi psiholozi, ali i paziti na poštivanje pravila struke. Često moraju raspetljavati godinama stare razmirice među susjedima. Više je o tome ispričala, u šestoj epizodi podcasta Bauštela, inženjerka geodezije Lucija Miloloža.

Lucija Miloloža u podcastu Bauštela

Zašto povremeno geodeti moraju biti posrednici u susjedskim svađama te koliko je važno održavati dobrosusjedske odnose u geodetskom poslu, Miloloža je otkrila ispričavši anegdotu iz vlastitog života. Nazvao ju je nazvao gospodin kojeg je, na temelju podataka s portala ‘Uređena zemlja’, zanimalo može li mu ona potvrditi da njegova parcela ima točno 12 metara.

Čovjek je zapravo tražio odobrenje stručne osobe da može uzeti metar i od susjedove parcele odmjeriti tih 12 metara kako bi to postala širina njegove parcele. Želio je na tom mjestu sebi izbetonirati ogradu. Naravno, to se ne smije raditi jer će susjed s druge strane isto pozvati geodeta koji će brzo utvrditi da tih, recimo 12,5 metara nije dobro izmjereno. Nijedna parcela nije toliko pravilna da joj sve dimenzije budu iste.

– Ni u kojem slučaju to nemojte raditi. Radije pozovite geodeta. On je rekao ‘Što ću sada bezveze plaćati geodeta?’ Bolje platite geodeta, nego da morate ponovno betonirati ogradu, savjetovala je inženjerka Miloloža.

Portal ‘Uređena zemlja’ omogućava brzu pretragu zemljišnoknjižnih izvadaka te pregled katastarskih planova i čestica. Projekt je Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Izdvojeni članak

Što učiniti kada se kupi kuća, a pojavi se sumnja u legalnost dokumentacije?

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovala geodetkinja Lucija Miloloža pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap