Pretraga

Nova porezna reforma donosi neugodne vijesti: Slijedi znatno povećanje poreza na vikendice

A- A+

S novom poreznom reformom omogućeno je i povećanje poreza na vikendice, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje. Upravo bi iz tog iznosa općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak prihoda koji će osjetiti nakon ukidanja prireza. Mnogi istarski gradonačelnici i načelnici općina i gradova su pozdravili tu odluku.

Ruralna vikendica

Ruralna vikendica | Freepik.com

Do sada je porez na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, iznosio u Istri maksimalnih 15 kuna po kvadratu godišnje. Prema tome se za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad plaćalo 1.200 kuna, odnosno 160 eura godišnje. S novim povećanjem, taj iznos bi mogao doseći i do 400 eura godišnje, piše Jutarnji list.

– Mi smo odavno tražili da se taj iznos poveća jer se nije povećavao već 20 godina. Na razini cijele Istre taj je iznos 15 kuna po kvadratu. To je jako malo. Zato smo tražili da se poveća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog inflacije i njezinih učinaka. Radi se prije svega o vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Samo na našem području ih je oko dvije tisuća, istaknuo je IDS-ov gradonačelnik Novigrada Anteo Milos za Jutarnji list.

Građevinski boom u Istri

Milos je dodao i kako se od tih dvije tisuće kuća godišnje u proračun, koji iznosi oko 70 milijuna kuna odnosno 9,3 milijuna eura, godišnje slije samo 1,5 milijuna kuna odnosno oko 200 tisuća eura od poreza na kuće za odmor. U Istri trenutno vlada veliki građevinski boom – velik je broj novih apartmana i kuća za odmor, pa je tako u pitanju zapravo jako mali iznos. Bitno je napomenuti i da je Novigrad dosad imao nula posto prireza.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih 5 eura po kvadratu treba dignuti. Naglasio je kako je većina vikendica u vlasništvu stranaca. Smatra da je osnovno da se u našoj državi riješi porez na imovinu, a i da se korigira porez na promet nekretninama koje većinom realiziraju stranci. U Rovinju prirez trenutno iznosi šest posto.

Izdvojeni članak

Građevinska inspekcija najavila: Kreće rušenje bespravnih objekata na Braču, Hvaru i u Istri

Dvostruko više kuća za odmor koje se ne iznajmljuju

U Medulinu i Marčani se također nalaze tisuće vikendica i apartmana koji se ne iznajmljuju, ali oni još uvijek ne znaju hoće li povećavati iznose poreza. Načelnik Marčane, Predrag Pliško, rekao je za Jutarnji list da je kod njih oko 1.500 vikendica i još 200-tinjak apartmana u nekomercijalnom smještaju, a da imaju 670 iznajmljivača – dvostruko je više kuća za odmor koje se ne iznajmljuju.

– Još je rano za zaključke. Sigurno ćemo se prilagoditi jer prireza neće biti. Morat ćemo proračun sagledati u cjelini i vjerojatno ćemo ići prema tome da podignemo taj porez – rekao je Pliško za Jutarnji List.

Medulinski načelnik Ivan Kirac prvo će sjesti sa svojim partnerima u obnašanju vlasti za stol, a tek onda donijeti odluku. Rekao je kako za sve treba napraviti izračun i da se takve odluke ne može donositi ad hoc. Bitno je za spomenuti da je u obje općine, i Medulinu i Marčani, prirez trenutno na pet posto.

Copy link
Powered by Social Snap