Pretraga

Građevinska inspekcija najavila: Kreće rušenje bespravnih objekata na Braču, Hvaru i u Istri

A- A+

Građevinska inspekcija najavila je novi ciklus uklanjanja bespravnih objekata koji upravo započinje na Braču i Hvaru, a nastavlja se idući tjedna kada je na redu Istarska županija. Za sada nema većih ovlasti za komunalne redare.

Rušenje kuće ilustracija

Rušenje kuće ilustracija | foto: Pixabay

Bespravna gradnja ponovno je bila tema rasprave u Hrvatskom saboru gdje se na prijedlog IDS-a raspravljalo o mogućnosti dopune Zakona o građevinskoj inspekciji koja bi komunalnim redarima omogućila zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije.

Prijedlog je odbijen, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je da se u svibnju nastavlja uklanjanje bespravnih objekata, kako na području Istarske županije, tako i duž ostatka Jadranske obale, te na otocima. Prvi na redu su bespravni objekti na Hvaru i Braču.

Dodatne ovlasti komunalnim redarima

Također, Mikulić je istaknuo kako komunalni redari već danas mogu raditi ono što se traži prijedlogom ovog zakona, odnosno prijaviti Državnom inspektoratu bespravnu gradnju. Izvijestio je i kako je na području Istarske županije od 1. travnja 2019. do danas zaprimljeno više od 2.700 prijava, a odrađeno više od 2.000 inspekcijskih nadzora. Pri tome je donijeto 1900 rješenja za otklanjanje nedostataka, ali i uklanjanje određenih, podneseno 14 kaznenih prijava, u uklonjeno 130 objekata.

Izdvojeni članak

Grad u Istri kreće u borbu protiv bespravne gradnje: Napravili platformu za prijavu slučajeva

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš poručila je pak Vlada razmatra povećanje ovlasti komunalnih redara kao jedno od rješenja koje će pridonijeti sprječavanju bespravne gradnje te će u ovoj godini Hrvatskom saboru uputiti prijedloge izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o građevinskoj inspekciji.

Inspektora sve manje, bespravne gradnje sve više

Tijekom rasprave oporbeni su zastupnici pozdravili IDS-ov prijedlog, upozorivši kako se radi o ozbiljnom problemu koji će dugoročno imati iznimne štetne posljedice na prostor, okoliš i prirodu. Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da je glavnina bespravne gradnje vezana uz obiteljsku gradnju navevši i da građevinskih inspektora svake godine ima sve manje. Upozorila je i kako će od sadašnjih 82 građevinska inspektora njih  više od 50 posto za oko pet godina biti u mirovini.

Bespravna gradnja

Bespravna gradnja | Screenshot: HRT

Za razliku od oporbe, HDZ smatra da se ovim IDS-ovim prijedlogom zakona neće riješiti problem bespravne gradnje niti će se to riješiti davanjem većih ovlasti komunalnim redarima. HDZ-ov Siniša Jenkač ocijenio je da će se to riješiti davanjem veće snage građevinskoj inspekciji koja će primjenjivati najrigoroznije mjere – uklanjanje bespravnih građevina.

Legalizacija nije zaustavila bespravnu gradnju

U saborskoj raspravi o bespravnoj gradnji istaknuo je i kako legalizacija, niti njezin produženi rok, nisu uspjeli zaustaviti bespravnu gradnju u jedinicama lokalne samouprave, već se ona nastavlja i dalje.

Izrazivši nezadovoljstvo što je vlada dala negativno mišljenje na njihov prijedlog dopuna zakona, Daus je poručio kako je ta tema nadstranački problem, a cilj je zaštita prostora Republike Hrvatske.

“Ovim prijedlogom se želi poboljšati provedba samog zakona tako da se komunalnim redarima omogući promptno reagiranje na terenu čim uoče bespravnu gradnju izvan građevinskog područja te da odmah mogu poduzeti sve potrebne mjere kako bi problem zaustavili u samom začetku”, kazao je Daus.

Koji će se objekti rušiti u Istri doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap