Pretraga

Kraj bespravne gradnje: Uskoro kreće rušenje 14 nelegalnih objekata u Istri

A- A+

Bespravna gradnja je veliki problem u Hrvatskoj, a pogotovo u Istri. O ovom problemu se u posljednje vrijeme puno govori, a sada se napokon kreće nešto i činiti po tom pitanju. Državni inspektorat je najavio kako će na području Istre uskoro biti uklonjeno 14 bespravnih objekata.

arhitektura istre

Istra, foto: Stella Ćaleta | baustela.hr

Iz Državnog inspektorata su najavili da će na području Istre uskoro biti uklonjeno 14 bespravnih objekata – tri nedaleko od Umaga, pet kod Rovinja i šest u općini Ližnjan. Kako nalažu i zakonski propisi, bespravni graditelji mogu sami ukloniti objekte. U slučaju da to ne naprave, Državni inspektorat će ih ukloniti na njihov trošak, piše Index.hr.

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, je prilikom posljednje obilaska područja Mandriola u blizini Vodnjana, gdje se provodi pojačana akcija građevinske inspekcije, rekao da su javni poziv već raspisali. Kako je pojasnio, moraju poštovati određene rokove, nakon čega će početi uklanjanje.

Dodao je kako se u tim nadzorima građevinski inspektori koriste i novim tehnologijama u sklopu kojih dronom iz zraka snimaju područje nadzora. Mikulić je o početku rušenja govorio i u Hrvatskome saboru 22. veljače, kad je najavio da rušenje počinje za dva tjedna.

Nadstranačka tema

Boris Miletić, istarski župan, rekao je da je pitanje bespravne gradnje za njega nadstranačka tema i dodao kako mu je drago da su sve političke opcije svjesne tog problema. Rekao je kako je dobro imati konsenzus. Naglasio je kako svi skupa moraju maksimalno raditi kako bi osvijestili razinu problema i senzibilizirali ljude na vodećim, zakonodavnim pozicijama. Podsjetio je i da problem bespravne gradnje u Istri traje već nekoliko desetljeća i da je poprimio goleme razmjere.

– Prema podacima naše javne ustanove Natura Histrica, na području Istre ima pedesetak tisuća bespravnih objekata, s time da bespravnu gradnju moramo podijeliti na više vrsta, od one koja se dešava unutar građevinskih područja, zatim puno gori je slučaj kada se to dešava izvan građevinskog prostora, odnosno na području poljoprivrednog ili šumskog zemljišta, a možda najgori oblik je kada se dešava u zaštićenim područjima, rekao je Miletić.

Izdvojeni članak

Grad u Istri kreće u borbu protiv bespravne gradnje: Napravili platformu za prijavu slučajeva

Na pitanje smatra li sebe i svoju bivšu stranku IDS odgovornima za takvo stanje, Miletić je odgovorio da bi svu odgovornost prihvatio na sebe kada bi imali ingerencije i ovlasti. Rekao je kako oni o tome već dugi niz godina govore i traže spuštanje ovlasti Inspektorata na regionalnu i lokalnu razinu. Pojasnio je i kako traže izmjene zakona da to bude kazneno djelo, a ne prekršajna osnova. Dodao je da kada se gradi u zaštićenim područjima, oni kazneno prijave ljude nadležnim institucijama.

Dodao je kako je pohvalno što je državni inspektor Mikulić reagirao i poslao dodatne inspektore u Istru, što je, kako je ocijenio, korak naprijed. Rekao je kako svi s nestrpljenjem očekuju rušenje prvih 14 objekata jer misli da će to biti dobra poruka svima. Zaključio je kako ipak živimo u pravnoj državi koja mora bolje funkcionirati.

Bespravnagradnja.hr

Krajem siječnja, 17 IDS-ovih gradova i općina je pokrenulo stranicu bespravnagradnja.hr, koju je u manje od 24 sata posjetilo više od 3.700 građana, koji su pokazali da je interes za tu temu velik. Detalje o toj inicijativi možete pronaći ovdje.

Gradonačelnik Umaka, Vili Bassanese, rekao je kako je bespravna gradnja svojevrsna tiha okupacija i karcinom koji izjeda Istru na dnevnoj razini. Dodao je i kako su institucije i političari zakazali te kako svi naglašavaju taj problem danas, kad je voda došla do grla.

Prokomentirao je i Zakon o legalizaciji objekata iz 2012. za koji je rekao da je pljuska struci i najnegativniji zakon koji je uopće donesen u povijesti Hrvatske. Dodao je kako je to udar na prostor, pravo zlo. Također je rekao da isto misli i o izmijenjenom zakonu iz 2022. godine.

Župan si je napravio PR

Bassanese je rekao i kako je do golemih razmjera bespravne gradnje došlo zbog nerada institucija i političara, a dio odgovornosti snose i dosadašnji župani – od Jakovčića i Flege, do Radina i Miletića. Smatra kako je nepojmljivo da je župan Miletić tek u rujnu, na svečanoj sjednici Županijske skupštine, progovorio o tom problemu i time sebi napravio PR.

Izdvojeni članak

Bespravna gradnja u Istri je trend u porastu: ‘Ovo je napad na naš teritorij, na naš poluotok’

– To je kao da netko nakon 20 godina postane vatrogasac, a prije toga je bio piroman. Sve to izgleda neuvjerljivo i neargumentirano. Pozdravljam svaku inicijativu koja je iskrena, ali ove nisu iskrene jer otvoriti web stranicu koja je nemoćna, to je politički PR potez, poručio je gradonačelnik Umaga.

Ogroman biznis

Ustvrdio je kako iza problema bespravne gradnje stoji ogroman biznis, jer kada netko ima šumsko zemljište, ono vrijedi tri eura, a kada ga se prodaje, kao vikend-parcela vrijedi 30 do 40 eura. Dodao je kako je Grad Umag Građevinskoj inspekciji prijavio tri tisuće nelegalnih uzurpiranih zemljišta i objekata u kojima nelegalno boravi od pet do osam tisuća ljud.

Vodnjan je jedan od gradova koji su najviše na udaru bespravnih graditelja. Prema podacima njihovog komunalnog redarstva, samo u srpnju i kolovozu 2022. godine, Građevinskoj inspekciji predano je čak 400 prijava bespravno izgrađenih objekata.

– To je pokazatelj razmjera i teške situacije s bespravnom gradnjom na Vodnjanštini, posebno na obali i u njenom zaleđu, koja se tolerirala proteklih desetljeća, čak i nagrađivala legalizacijom, poručio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Copy link
Powered by Social Snap